..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrım var. Ben deli değilim. -Salvador Dali
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Aralık 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluş 7  
Bayram Kaya
Totem alan içinde 75 kişi varsa kabaca ve mekanikçe olmakla geri beslenim kaynağı bunların toplamı; alan içinde bağıntı girişmesi yapan tekil kişilerine yansımış olan; her bir kişi düzeyli geri belenme kaynağından büyüktürler.


:IFC:
Totem: kısmi çevre sel alan etkilerini, kişi ve kişiler düzlemi içinde ortak kılınan bir manada biçimlenmesi olması nedenle; kişinin yaşam biçimiyle eşletilen sembollerle kesikli sürekli kılınırlar. Şeyler üzerine atılı kod olan manalar; giderekten de o şeyin kişileri ilgileyen her tür manada tasavvurlar olması içinde totemi anlayışları da oluşmuştur.

Kişiler kendi çevresinin alan etkisi içinde olup biten geçmişteki ata sal bağ ve bağsan anılarını düşünmenin veya tasavvur etmenin duygu yoğunlaşması içinde olmakla; duygu yoğunlaşması içindeki kişiler anılarını zihinlerinde yeniden, yeniden canlandırıp yansıtırlar.

O çevreyle ve o çevrenin alan etkisiyle oluşan yoğun düşünceler içinde atalarının kendisi için geçmişte korumacı gözetmen, olmalarını hatırlama türü anıları vardır. O günlerinin kişi üzerine bir hatıra olucu alan etkisi vardır.

İşte kişi ya da kişiler; belli bir sosyal ve doğal çevreli olmakla bildik bir geri beslenmeli alan etkilerinin koruma yapan sağlamalarını hatırlarlar. Yoğun anı canlanmalı düşünme süreçleri içinde olunan konu; kişilerimize karşı himayeci kayrılmaları içinde olmakla kişimize istikrarda olmasını hatırlatır. Kişilerimiz bunların yarın içinde de; sürüp gidenle devam etmesini istemektedirler.

Öyle ki; çevrenin alan etkisiyle oluşan bir yağmur; bir şimşek vs. yine çevre alan etkisi oluşla bu etki kişi ve kişiler üzerine somut ve manada etki oluşlarıyla yansırlar.

Bu alan etkileri içinde yapılan her bir seçme ayıklama kişilerin; kaçınılan, yaklaşılan bir çevre tesirlerini oluşurlar. Bu tesirler kendi kaygılarını girişmekle eşlettiği atalar yardımlı kişi tasavvurlarına da dönüşürler.

Ataları tasavvur eden kişi haz ve elem duyguları içinde bu kaygı sal yansıtmalarını yapar. Haz veren anılar kişiyi çevre alan etkileri içinde; çevrenin yer sel bağlarıyla eşletilmeleri ile birlikte hatırlamanın koruma, gözetmesi olmalarıyla onları duygu sala bağlar.

Böylece doğal yerlere bağlı eşletişlerle hatırlanan kişi duygularına dek anı-yer bağıntıları kişinin öznelce anı yansıtılmalarına neden olur. Öznel tasavvurlar (zihinde canlandırılıp göz önüne getiren anı mana); çevrenin alan etkisi akışını ve alan etkisi şiddetini daha da artırmaktadırlar. Böyle bir anı olmaması da alan etkisini azaltır.

Kısaca çevrenin alan etkisi içine kişinin yaşanmışlıkları olan duygu sal anı canlanmaları ve zihninde geçmekle tasarladıkları olan o çevre ile ilgili bağsan öznel yansıtmaları da, çevredeki alan etkisi süreci içine katılıp girişme yaptırılır. Böylece ortaya kişi ve kişiler anlaması olan seçme ayıklamadı bir ortaklaşma anı duygu birliği olan TOTEMİ MANA ilişkisi de ortaya konur.

Böylece bu türden haz ve elem çağrışıcı sosyal çevre ve doğal çevre girişendi totemi alan etkileri yarın da, gelecekte de, geri beslenme yapmanın kaynağını oluşurlar. Bu kolektif geri beslenme kaynağı, kişi bilincine yansımış olan geri beslenmeli anı duyuştan çok daha büyüktür.

Totem alan içinde 75 kişi varsa kabaca ve mekanikçe olmakla geri beslenim kaynağı bunların toplamı; alan içinde bağıntı girişmesi yapan tekil kişilerine yansımış olan; her bir kişi düzeyli geri belenme kaynağından büyüktürler.

Üstelik bu geri beslenim kaynağı olan alan içi bilinç bu 75 kişinin deneyim ve girişme tecrübesi olmaktan öte, önceden ölmüş olan binlerce atası olan kişilerin deneyim ve efor sarflarıydı da. Geri beslenim kaynağı totemi alan içinde bırakılan miras kültürü olmasıyla, kişi yansıyan referans kültürden daha büyüktür.

Kişi duyuşlu, geri beslenilir bu anılar, totem etkili alanın şartlarına uygun referanslarla bağlanıp bu şartlara denk olan düşünce ve anı canlandırıcı geri beslenmelerini yaparlar.

Totem alanlı geri beslenme şartları içinde etnik kültürle totem alan dilini konuşmak bir zorunluluktu. Bu zorunlu şartlardaki kültür; totem etkili beslenmenin düşünce ve damak tadını oluşurlar.

Bizlerin, geri beslen imli olan bilişse alanlı art alan ışımalarımız içinde bu dönemlere uzanan fosil kayıtlar vardır. Düşünce ve duygu dünyamız bu fosil kayıtların dil kodları aracılığı ile şimdimiz geçmişin geri beslenme şarjına (geri beslenme kaynağına) bağlanır. Bu şarj içinde olan duygu ve düşüncelerimizle coşarız.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.