..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüşlerim var -sağlam görüşler-, yine de her zaman onlara katılmıyorum. -G. Bush
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Aralık 2016
Alan Etkisi ve Totemi Oluş 6  
Bayram Kaya
Bu iki tür yoğun alan etkili düşünce ve tasavvurların; kişiler üzerine “anı yansıtmalı geri beslenme ve geri beslenmenin şimdiki tutum üzerine bir alan etkisi” vardır. Bu tür alan etkilerine; “duyuşlu sosyal etki veya atalar etkisi” diyoruz. Totem edilen mana içeriğinde bu da vardı.


:IGG:
Totem kavramı; sosyal alan içinde oluşan özneli tarih sel oluşun, vaz geçilemez olan temel bir kavramıdır. Totemi, Kızılderili totemi ya da put sapkınlığı türü anlamlar sayıp, çöp sepetine atma gayretleri; bilgi düşmanlığı olmaktan da öte tarih sel olan bilincimizi anlaşılmaz kılmaktadır.

Anlaşılmaz kılınan şey de, anlaşılmaz kılındığı her durumla kendisini bize duyurtan bir kara deliğe dönüşür. Kendimizi az zorlasak, anlayacak gibi olduğumuz durumlar belirmesi ile canlanan karadelikler, arkaik hafızayı oluşan birikmedir.

Kişiler, kendi alan çevreleri içinde beslenmek yapmak için yiyecek içecek bulmak için vs. yaptıkları mesailerle tehlike alanları olan yerlerden kaçınmalarını çok iyi analiz etmenin hafıza haritalarına sahiptirler.

Ve kişiler o şeylere rahat ulaşmayı; çevrenin yararlı zararlı besin türlerini; o çevrede gizlenip emniyette olabileceği türden yer adreslemelerini de çok iyi bilirler. Kişiler o totemi alan içinde bu bilme ve alışmaların huzurlusu ve az çok kaygılardan arınma içinde olmanın eylemlisidirler.


Bunlara kişi çevresinin, kişi üzerinde oluşan özel alan etkisi denir. Alan etkisi baskı ve basınçtır. Bu baskı ve basınçtan ötürü alan etkisi kişiler üzerinde kişilerini duyulur arzulara yönelim ve eğilim kılmakla; alanı içinde kişileri yöneltmedir. Bu nedenle alan etkisi, şeylere (kişiye) eylemliliktir.

Kişi, bu aktüel çevreli etkilerin içine; kendi yaşanmışlıkları olan anılarını da bu alan etkisi içine katmakla alan şiddetini duygusal oluşla da artırırlar. Anılar hem adresleme oluşla günlük pratiğinin somutluğu olur. Hem de anılar duygu oluşla bir alan etkisidirler.

Kişiler güncel alan etkili yerler eşliğindeki anılarını göz önüne getirip canlandırırlar. Ve anılarını o alan etkisiyle eşleştirip giriştirirler (tasavvurlarını oluşurlar).

Kişilerin totemi alan etkisi içine; "anısını", "tasavvurlarını", kendi düşünmelerini de katması, o çevrenin totemi alan etkisi şiddetini de artırır. Kişilerin anı ve düşünme olan totemi alan etkili duyguları; totemi alan çevresi içinde olmakla; kişinin totemi alan içinde bildiği adreslere denk düşer.

Kişi bu denk düşmelerini alan etkisi içine katar. Alan etkisi içine katılan her bir duygunun adreslerine denk düşmesinde kaynaklı bilmelerin rahatlığı içinde olan kişi bağ enerjisini bu sürece, bağ etkisi olmakla giriştirir. Totemi çevrenin bu kabil alan etkisini kişi; kendisine özgü ve kendisine özel olmakla özgün parçalı anlamalar kılarlar.

Kişi veya kişilerin bu alan etkili girişmeleri içinde beraber yaşayıp beraber anı oluşturdukları ölmüş atalarıyla da olan bir geçmişleri vardı. Görülen, bilinen, gezilen yaşanan ve deneyim anıları olan bu yerlerdeki “Alan etkisi” geçmişi sürekli besleyip çağrışmakla bu anılar; anıları yaşayan kişilerin aklında canlanmalarına neden olur.

Bu durumda zihinsel çağrışmalara neden olan “alan etkisi” anıca, geri beslenmeli etkinin ana kaynağıdırlar. Geri beslenmeli zihinsel çağrışımlar da, totem alan üzerine etki yapmakla kişinin alan içindeki tutumunu, bilgisini, görgü ve deneyimleriyle mana zenginliğini oluşmakla etki eder.

Kısaca alan etkisi bek raundu (geri beslenimi) oluşmaktadır. Geri beslenim de yeni nesil üzerine bir bilme bir tutum olucu davranış adresleri olmakla yansıması; totemi alan içinde bir birleri üzerine etkili çevrimlere dönüşmektedirler.

Totemi etkili alanın içinde oluşan anıları ile kişiler; kendilerinin savunma ve sağlama olucu mekanizmalarını eşletirler. Ölen ve yaşayan kişilerin birlikte deneyimleri vardır. Bu deneyimler yeni jenerasyona aktarılır.

Aktarılan söylemlerinin totemi alan içinde kişi savunmalı ve kişi sağlatma mekanizmalarına denk düşen adresleriyle karşılaşılması nedenle kişilerin o yer ile anılarını birlikte düşünmeleri vardır.

Kişilerin geçmişi anıcı düşünmeleri nedeniyledir ki, kişilerin kendi anıları içinde ataları oluşur. Bu oluşma kişilerimizde ataların kendilerini koruyup gözetir olduklarına dair zahiri imgelerini oluşur. Kişilerimiz bu tür zihin görüntülerinin etki ve düşünmesinde hiç kurtulamazlar.

Bu tür değer duygusu içinde olan kişilerimizde; atalarının geçmişte olduğu gibi bu günlerinde de kendilerine koruyucu yol gösterici sağlayışları olduğunu düşünürler. Bu düşünce karşısında duygusal yaşanan anı sal alan etkili baskı ve basınca duyulan minnetin ve mihnetin kişi, duyuşu vardır.

Bu iki tür yoğun alan etkili düşünce ve tasavvurların; kişiler üzerine “anı yansıtmalı geri beslenme ve geri beslenmenin şimdiki tutum üzerine bir alan etkisi” vardır. Bu tür alan etkilerine; “duyuşlu sosyal etki veya atalar etkisi” diyoruz. Totem edilen mana içeriğinde bu da vardı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.