..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her şey ancak sevgiyle satın alınabilmelidir. -Andre Gide
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Şubat 2016
Zıtların Faz Geçişi 2  
Bayram Kaya
devamı olan yazı.


:HBE:
Totem süreçle birörnek olan yapı, aynı türdeşlikti. İttifakı yapılarsa; ayrıtürdenlik olmuşla, devinmişti. Bu devinmeler sonucunda yeğlenen ideoloji, köleci sistemle birlikte özel mülkiyetçi öğretiydi.

Mülkiyetçi öğreti, kendisine göre ön ittifaklı ortam türdeşliği içine bir de özel mülkiyetçi mana anlayışına göre seçme ayıklama yaptırdı. Komünce ortaklaşma olanın yanına zıttı olan ikinci bir mana oluşturmanın çoklu türden mana anlayışını vermişti. Sınıfları, teknolojileri, ideolojileri, vermişti. Mutluluğu, rahatlığı, güzeli, zenginliği vermişti. İlacı vermişti. Yaşamın uzamasıydı. Sürü dönemin; totem dönemin kıtlığını bitirmişti vs.

Bunların diğer yansıması da; mutsuzluktu, gözyaşıydı, gecekonduydu, işsizlikti, kölelikti, zulümdü, kötülüktü, ölümlerdi vs.

Totem dönem, totem gruplar arası sentezleri yaptı. Totem meslekleri, totem kültürleri girişmeli ayrı türden gruplar iç ortam devinmesi hızlıydı. Hızlı devinen ittifakı yapılar takas sonrasını, grup düzenli ortaklaşma gibi ideolojileri de bir arada sentezledi.

Zıtlar girişmesi zihin hakikatli imanca süreçlere dönüşmedikçe; kapitalist ideoloji bir cendere olup; içinde ezeni ezileniyle heterojen olur. Dıştan sömürü görünen tek düzeli olmakla da aynı türdeşliği verici doktrinlere dönüşürler. İçte sınıflara özgü olmanın bir çeşit aynı türdeşliği iken sınıflar karşıtlığı olmakla da ayrı türden durumlarıyla yapı bir arada giden (bir sınıf yararına sömürüyü koyan harmoniyi oluşan) dinamiktiler.

Zıtların varlığı ve birliği olan süreç; bir uçta zenginlik olan kâr ve kâr mülkiyetli homojenliği içinde güzellik, mutluluk ise; diğer yandan karşı homojenlik içine yansıma sentezi de; gecekondusu ile fakirlikle, işsizlikle, kötülükle; zengin, fakir bağlamlı hakikilik içinde mücadele oluşun aynı türdeşliği olmalıdırlar. Ayrışan süreçler aynı süreçler. Aynı süreçler ayrışan süreçler olmanın üst üsteliğidir.

Uçlar kendi içinde aynı türdeşlik olurlar. İki uç ve zıtlık olan iki ucun iki temel karakteri de çelişkidirler. Salınımlar karşılıklı olarak aynı anda bir uçtan diğerine ve diğerinden de birine doğru salınımları verir. Bu salınımlar keçeci mengenesi gibi çizgisel oluşla değil de; safhalar içeren çevrimle ayrı türdendi devinmeyi bağıntılar şekildeki kendi yönelimlerini oluşurlar.

Bu aşamalar birbirini durduran, birbirini başlatan, girişmelerin fren ilişkili denge ve dengesiz oluş durumlarını da sentezleyen iç içe girişmelerdir. Bu karşılıklı yönelimler, işçi-işveren oluşla veya üretim tüketim gibi oluşla birbirinin dengesini ve sömürme-sömürülme gibi oluşla da dengesizliklerini ortaya çıkaran farklı safhalardı.

Zıtların karşılıklı gel git olduğu sentezin içi; birbirine karşı hem homojen hem heterojen davranışlı olmakla devingenliktirler. Gelgit yapanlar birbirine karşılık, aynı türden hep 1 olan değerli nicelimle bile olsalar; aynı türden bir nicelik 1,001 birim homojenlikken diğeri de 1,002 değerler içinde derişen nicelimler olmakla; aynı türdenler, ayrıtürdenlik gibi girişme devinmesini başlatacaktırlar.

Salt mutluluğun (varsıllığın) ve mutsuzluğun (yoksulluğun) kendi içlerindeki derece derece oluşla da heterojenlikleri ayrı ayrı bir olmakla, aynıtürdenliği oluşurlar. Aynı türdeşliklerin kendi yalıtılmışlıkları o yapının kapsamındaki fakirliğini (mutsuzluğunu), fakirlik (mutsuzluk) içinde çürütür. Zenginliğini de (mutluluğunu da), zenginlik içinde çürütür. Bunlar giderek sönümlenmeye yüz tutan salınımlardır.

Zıtların gelgit yaptığı aynı adalıkla, karşılıklı salınım yaptığı durmaları; sistem dinamiği içinde düğüm bir yerde iç içe geçişirlerken belirsizleşirler. Mutluluk ve mutsuzluğun kesikli sürekli durumlar geçici bu düğüm yerin nokta karşılaşması içindeki girişmeleri, o şeyin bir süre belirsizlik durumunu oluşur.

Bu belirsizlik durumları kesikli oluşla gelip geçicidir. Peş peşe kesikli olma belirsizliğini ortaya koyması ile da süreklidirler. Bu belirsizlik anı, ne aynı türdeşliktir, ne ayrıtürdenliktirler. Üretim karşılaşması olmayan sadece tüketen özel alandırlar. Birbirini takip eden her gün yeniden birbirini oluşturan gerektirmedirler.

Salınımlar sürekli ve sürekli yeni fazlarla beslenip sürdürülen durumlar olmasıyla; belirsizlikler oluşup oluşup kaybolacaklardır. Oluşmalarda, kaybolmalarda kesiklidirler. Ve yeniden, yeni bir faz geçişiyle; devamlı olacaktırlar.

Belirsiz durumların faz geçişi A’dan B'ye doğruysa; A olan fazın gidişi; belirsiz nokta geçişinden sonra, B olan faz alanı içine katılacaktır. Bu katılımla B, A salınım sürecini de, devam ettirecektir. A salınımı fırıncıysa B salınımı ekmeği tüketen olmak zorundadır. B içinde tüketilen ekmek A’nın B de sürekli olmasını sağlar.

Burada A alan içindeki ivme yaptıran eğim A alan içindeki çoğunluk taşıyıcılı eğim hareketidirler. Yani fırıncı olan A alanın eğim taşıyıcıları fırıncılık işine ait süreçleri, kolayca akıtıp inşa etmeleri olacaktır.

B alanın içi ise ekmeği tüketen olmakla kendi içinde fırına dek süreçlerin inşa ve akışına karşı bilmezlik olmakla; A eğimli alan, işleri kunduracılık olan köşkerlik eğimli alan içinde azınlık taşıyıcılarıdırlar.

Yani fırıncılık, B içinde gelişmez. B karşılıklı olma ilkesine göre tüketici iken aynı zamanda da ayakkabı üreticisi olabilecektir. Ayakkabı üretimi içinde fırıncılık bilgi beceri ve teknolojisi azınlık hareketi iken fırıncılık içinde ayakkabıcılık bilmezlik ve azınlık hareketi olmakla yok değerindedir.

Belirsiz durumların seyrediş trafik faz geçişi; B alanlı zıtlıktan A alanlı olan karşıtına doğru ise; geçiş noktasından sonra, B salınımı A fazlı zıtlık gibi davranacaktır (a fazlı zıtlığı dıştan tamamlayan karakteri oluşla davranır). Alan hem bir mekân, hem de sürece eğim hızlanması vermenin taşıyıcılığı olmasıdır.

Bu şu demek A homojenlikte, B zıtlığı A gibi davranan azınlık davranışları; B salınımlı alan içinde de A salınımı B gibi davranan azınlık salınımı olmakla, süreci en minimum noktada birleşen ayrılan karakter olmakla birey oluşu aynı türden yapmayacaktır.

Bu sentez salt A salınımlı zıtlığın zenginlik gibi aynı türden oluşuyla, tek yanlı bir güzellik ya da B salınımının kendisi ile fakirlik gibi aynı türden oluşuyla bir kötü oluş olmayıp; zıtlıkların iyilik kötülük oluşla düğüm noktasında geçici belirsiz durumlar içinde girişmelerinin güzel olmasındaki, sentezdirler.

Sentez sonrası, yoksunluk; öfkeye dönüşmeyen sentezdir. Öfkenin (olumsuzun) hoşluğa (olumluya); dönüşmesi içinde karşılıklı sağlatmalarıdır.

Süt üreticisi olan birinde ekmek üretememek; olumsuzluktur. Süt üreten ekmeği bulamazsa öfkelenir. Süt üreticisindeki emek ürünü sütün de, fırıncıya süt içme olmakla; fırıncının emek ürünü olan ekmek te süt üreticisine ekmek doyumu olmanın birbirine karşılık olmasıdır. Tüm alan içi bu türden karakter dağılımı olmakla, zıtlar birbirinin bağıl niteliğine dönüşürler. Düğüm noktası sonrasındaki geçişlerin her biri, bir tarafın, zıt alan içerisinde olacaktırlar.

Zıtların tamamlayıcı karakter olmasında her biri bir eşitlik değildir. Diğerinin eksikliğini tamamlayıcı onu devindirip sürdürücüsü olmaktadır. Bir karakter belirmesi diğerinde imrenme olukla varsa; fırıncı olamamaktan kaynaklı imrenme ve öfke; karşı zıt alanın kendisi içine ekmek ve ekmeğin yenmesi olacağından ötürü ekmeğin yenmesi öfkenin dinmesi, öfkenin baskılanması olmaktadırlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
İrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluşun Felsefesi (Açkı 2)
Sosyal İlişki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Müruru Zaman 14
Sahiplik İmanı 1
Hatırlama 1
Mal mı, İnsan mı?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bağ Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aslına Yüz [Şiir]
Vah ki Vah [Şiir]
İsis Dersem Çık Ereşkigal Dersem... [Şiir]
Görmez Şey [Şiir]
Tekil Tikel Tükel [Şiir]
ve Leddâllîn, Amin [Şiir]
Mavi Yare [Şiir]
Mevsimsel [Şiir]
Yıkılışa Direniş Direnişe Yıkılış [Şiir]
Meşrep 3 [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayı yaşantılaşan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payı giderek azalmaktadır. Sosyo toplum bazlı, genel bir açılımla başlayan çalışmalarım da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazıların tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doğa bilim verileri güdülü çalışma olmasına gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok bağıntısıyla söylüyorsanız, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.