..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açığı dolduruyor. -Moses Hadas
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Emine Pişiren




31 Mart 2013
Ben Şimdiden 2023 Yılının Hayalini Kuruyorum  
Emine Pişiren
İçimden haykırmak geliyor: “Yuh, yani bir Fransız gibi de mi olamayacağız!” diye…


:AAAE:

“Ulusal egemenlik öyle bir iştir ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar yanar, yok olur. Ulusların tutsaklığı üzerine kurulmuş kurumlar her yanda yıkılmak zorundadırlar.” Mustafa Kemal Atatürk

2023 senesini güzel hayal etmek istiyorum...
Tüm yaşanmışların unutulmasını, -yanmış toprağın yeniden kendini bulması- gibi, -nadastan sonrası verimine hazır bir tarla - gibi düşlüyorum yurdumu...
Şurası bir gerçektir ki, 1923 senesi ve sonrasında da yurdumuzu işgal etmiş Haçlıların, -kana susamış iştahlarını- bastırmak imkânsızdır. Tarihin her sayfasında benzer kareleri görmekteyiz. Mustafa Kemal Atatürk, halkı ile direnip, savaşmış; can ve mal kaybı yaşamış ülkemin yangınlarını söndürmüş, küllerinden yeniden bir Türk Ulusunu Diriltmiştir. Ayrıca BİR TÜRK’ÜN uluslar arası, dik, onurlu duruşunu da kazandırmış olup, Türk Kimliğini kazandırmıştır. O yüce kişiliğin iç, dış siyasetini 1923 sonrasında da tüm dünya ülkeleri hayranlıkla izlemiş örnek almışlardır.
Cumhuriyetimizi kabul eden ilk ülke Fransa olmuştur. Ben bundan yola çıkarak anımsadığım üç tarihi kişiliğin ülkem ve Türk Halkı hakkındaki söylemlerini bir kez daha anımsatmakta yarar görmekteyim.

Bu isimler; Fransa İmparatoru Napoleon Bonoparte, Pierre Loti ve Alphonse de Lamartine’dir.

Napoleon'un, "Türkler öldürülebilir ama yenilgiye uğratılamazlar." sözleri hayalimi daha çok beslenmesine neden oluyor. Ve bu sözlerin izleğinde yine Çanakkale’ye koşuyor yüreğim.

1833 yıllarında yurdumuzu ziyaret etmiş, aynı zamanda bir “Türk dostu” olan yazar, Türk tarihi ve Türkiye izlenimlerini Doğuya Seyahat, Doğuya Yeni Seyahat, Türkiye Tarihi ve sekiz ciltlik yazmış olduğu “Osmanlı Tarihi” kitaplarıyla tanıdığımız, -Fransız düşünür, şair ve yazar -Lamartin’in ; “…Türklerin yurdu efendiler, kahramanlar, şehitler diyarıdır. Böyle bir milletin düşmanı olmak, bence insanlığın düşmanı olmaktan farksızdır.”

Ünlü yazarın hakkımızda haykırdığı bu soylu sözleri; akılımı bir sarmaşık gibi sarılıp, kuşatıyor; boşalan mutsuzluk bataryamı enerjiyle dolduruyor.
Ülkemizde Cumhuriyet öncesi ve sonrası gözlem yapma şansı olan Fransız roman yazarı Pierre Loti, “…Türk soyluların soylusudur. Yapma olmayan, gösterişi olmayan bu pek yüksek soyluluk ona doğanın armağanıdır.”
Duygusal, ülkeme hayran Fransız Şairinin hakkımızdaki sözlerini düşünmeden edemiyor insan. Acaba şair yüreği bu düşüncesini hangi ortamda, kimlere içtenlikle söylemişti?

İşte tam burada düşüncelerimi sorular bölüyor:
Mademki Türkler ve Türkiye; emperyalistler tarafından –barbar, vahşi ve ilkel- olarak, Ruslar tarafından da –hasta adam- sıfatlandırılıyor, o halde neden aydın, hümanist, barışçıl, dünyaca tanınmış şair ve yazar, biricik kızının ölümünden sonra -huzur bulmak- için ülkemize geliyor ve Abdülmecid’den ikamet etmek için izin rica edip, ülkemizde Marmara ve Ege Bölgesinde yerleşmek istiyordu?

Ülkemize ilk kez 1876 senesinde gelen Pierre Loti, yurdumuza ve Türk insanını yakından tanıyınca hayran olan, Türkçe konuşmayı öğrendikten sonra Türkçe-mize hayran kalan, Kurtuluş Savaşında yazılarıyla hep Türkiye’yi ve Mustafa Kemal’i destekleyen, barışçı ve insancıl duruşuyla kendisini sevdirmiş, -kim haklı kim haksız- bilincinde olan, müthiş bir gözlem ruhu oldukça kuvvetli bir insandı.
İçimden haykırmak geliyor: “Yuh, yani bir Fransız gibi de mi olamayacağız!” diye…

2023 yılında inanıyorum ki; Cumhuriyetimizin 100. yılını onurlu duruşumuzu koruyan NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE sözlerini TÜR HALKI olarak haykıracağız ve kutlayacağız.
Bu inancımı yitirdiğim an yaşamadığım gündür benim...
Hiçbir kötülük, hiç bir acı sonsuz olamaz.
Ne zaman umuduma kurşun sıkmaya çalışan biriyle bu konuları konuşmaya kalkışsam yüreğimi sıcacık kuşatan, hezimete uğramış İngiliz Sir Juliet Corbert’in, tarihin o kanlı sayfalarında altın harflerle ışıyan sözlerini anımsıyorum:

“Çanakkale’de başarılı olamadık? Nasıl başarılı olurduk ki? Zaten Türkler yuvasına girilmiş aslanların hiddetiyle cüret ve cesaret kahramanlığı ile savaşıyorlardı. Böyle bir millet görmedim.”

Cesaretimi körükleyen bu sözlerden aldığım enerjiyle daha çok direnç kazanıyorum. İşte bu anlarımda damarlarımdaki kanın akışı hızlanıyor, ülkemin erozyona uğramış iç, dış siyasetiyle, -korku kültürü- virüsüyle aşılanmış bu nedenle uykuya yatmış Türk halkının, - uyanacağını ve yeniden ayağa kalkacağını- umuyorum.
Sol yanımı acıtan düşüncelerimi de saf dışı ediyor ve beni yaratan Tanrıma dua ediyorum:

“Tanrım ne olur, 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. yılını
kutlayacağımız o günü Türk Halkına yaşat.” diye

Emine PİŞİREN/Edremit
29.03.2013



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dandini Dandini Dastana, Danalar Girmiş Bostana...
Sükut İkrardan Gelirmiş...
Günah Keçisi Seçmeyelim

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Değerli Yazım Dostumuz Sayın...
Yarım Somun Yemek İçin Orospuluk
Entellektüel Kadınlar Nasıl Bir Erkek Arar?
Yoksa Canınız Hoşaf mı Çekti?
Allah'ın Laneti Üzerlerine Olsun!..
Eh, Burası Türkiye
Her İkisi de Bir Şairin Asil Yüreğine Sahiptiler
Havada Bok Kokusu Var Baba
Atatürk'e Duyulan Bu Öfke, Bu Nefret Nedendir?
Hadi Yıkayalım Ruhumuzu!..

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Adamdan Saymışız [Şiir]
Ah Ulan Istanbul! [Şiir]
7. Didim Şiir ve Şairler Buluşması [Şiir]
Çekinme Söyle [Şiir]
Yağmur Kuşu Suskunluğu [Şiir]
Hangi Dua İle Sana Gelelim? [Şiir]
İsterdim [Şiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Şiir]
Madem ki... [Şiir]
Git Demene Gerek Yok [Şiir]


Emine Pişiren kimdir?

Yazmayı, okumayı ve birikimlerimi paylaşmayı seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köşe yazarıyım. Bazı web sayfalarında da edebiyat adına paylaşımlarım yayınlanmaktadır. Sevgi ve ışık sizle olsun.

Etkilendiği Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvın Yalom, Dale Carneige, Doğan Cüceloğlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Emine Pişiren, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.