..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Şiir, duyguların dilidir. -W. Winter
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > İtiraflar > Bedia Belkıs BALCILAR




25 Ocak 2011
Yazarlığa Giden Yolda Çekilen Acı, Parmak Uçlarından Geçer  
Bedia Belkıs BALCILAR
Acılarımız vardı, ne âlâ! kocaman devasa bir başkaldırı, yüreğimizin orta yerinde, miğferini başından çıkarmadan öylece bekliyordu. Parmak uçlarımızdan ayrılırken içimizdeki yangınların dumanları, bir kümeye yol bulup akıyordu, kalemsiz ve çizgisiz.


:BDCG:
Afilifilintalar'da Alper Canıgüz'ün bir yazısını okudum. Şöyle noktalıyordu yazısını. "Acıyı parmak uçlarında hissetmeyen kişiden yazar olmuyor."

Canıgüz'e göre, yazar olabilmenin liyakat töreni parmak uçlarımızın alev almasıydı belki. Ve beni etkileyen de bu cümlenin içinde barınan, yazı yazmanın en önemli sebebi kabul ettiğim, o acı vurgusunun, bir yazar için düşünme mekanizmasından sonra gelen en değerli olan uzvuna, yani parmaklarına sirayet etmesi gerektiğinin altını çizmesiydi. Öyle ya, kalemi tutan ellerimiz, parmaklarımız ne denli huzursuzsa, o denli de kâğıtla buluşması artıyordu...

Peki ya benim hayatımda ne denli bir role sahipti kalem-kâğıt mefhumu?

Tükenmez kalemlerin, asla tükenmediğine inandığım çağlardı.

Her fırsatta bir kalem-kâğıt tutuştururdum elime ve bir köşede sesimi çıkarmaz, belki birkaç saat yazı yazmaya uğraşır, kimi zaman ise resim yapıyorum diye çöp adamların dikdörtgenden müşekkel vücudunu, kollarıyla orantılamaya çalışırdım. Kurşun kalemlerim vardı. Hata yaptığımda güvenle silebileceğim... Severdim onları.

İlkokul... Birinci sınıf, yaş; beş buçuk. Bir deftere, güzel yazı yazmayı öğrenebilmek için orantılı çizgiler ve yuvarlaklar yapmaya başladığımda, ilk kez parmaklarımın acıdığı hissettim. Günlerce, haftalarca öğretmenimin gösterdiği gibi, kurşun kalemimi çizgi dışına çıkarmamamın gerektiği öğretildi. Çizgi dışına çıkmamak.

Ve büyüdüm. Büyüdük, ne mutlu ki...

Ne mutlu ki artık,

Alıp sırt çantamızı dünya turuna çıkacak kadar aklımız yetiyordu bazı şeylere...

Çizgi dışına asla çıkmayan kurşun kalemlerim vardı. Tükenmez kalemler tükeniyordu lakin hata yaptığımızda yenisiyle değiştireceğimiz, bir tomar kâğıt da, hali hazırdaydı artık.

"Benim hiç papirüsüm olmadı anne!"

Acılarımız vardı, ne âlâ! kocaman devasa bir başkaldırı, yüreğimizin orta yerinde, miğferini başından çıkarmadan öylece bekliyordu. Parmak uçlarımızdan ayrılırken içimizdeki yangınların dumanları, bir kümeye yol bulup akıyordu, kalemsiz ve çizgisiz.

Acılar, çoğalıyordu. Biz parmak uçlarımızı fark etmeden. Ve akşam ezanı ile evlerimizde olmamız gerektiğini, zihin haritamızda sınır ilan etmişken, bir başka yerde ise, demir leblebi gibi tümceler, yoğun bir trafik ihtiva etmekteydi.

Acının mesken olduğu yürekler vardı bir de. Katıksız, som bir yalnızlıkla sağ elini yüreğinin üzerine bastırmış adamlardı, sokağı adımlayanlar... Ve elinde gümüş eyeriyle, ümüğü kendirde gezenler vardı. Kimin acısı sahiciydi ve kim bu yolun yolcusuydu, kimse bilmiyordu?

Herkesin yüreği söyleyeceği söz kadardı.

Koca bir çarkın devinimleri arasına, kargacık-burgacık bir yazı defteri düştü sırt çantamızdan... İlk cümlesi, Ali gel.

Şimdi soruyorum gayet mütecessis bir edayla;

Sahiden acı çektiklerimizi mi yazıyoruz? Yazdıklarımıza mı bir acımsı kılıf dikiyoruz, sentetik kumaşlardan? Sahiden acıyor mu parmak uçlarımız, bir ayazda buz kesmişçesine?

Mevcut zaman diliminde, pamuk ipliğine bağlı bir köprü üzerinde, acıların olmadığı bir mekânı tahayyül ederek yürümek mi, bunca ahkâm kesmenin sebebi?

Acıyı parmak uçlarında hissetmeyen adamdan yazar olamıyor mu?



Bedia Belkıs BALCILAR



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İtiraflar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Rüzgâr'ın Sesi
Su Gibi Geçiyor Zaman

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Krizantem, Üç Oda, Gökyüzü Vesaire
Yazdıkça Gelir Cümlem
Seni Seviyorum
Sessiz Konuşmalar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ölü Atlar Kişnemesi [Şiir]
Kim Daha Şanslı [Şiir]
Tıflane [Şiir]
Özlem [Şiir]
Yağmur Yağıyor Seller Akıyor [Şiir]
Zerre [Şiir]
Yusuf'u Kuyudan Kim Çıkarır? [Öykü]
Öğrenecek ve Öğretecek Hikâyesi Olanlara [Öykü]
Güvercin Kanatlarında [Öykü]
Haylaz Aşk [Öykü]


Bedia Belkıs BALCILAR kimdir?

ben bir kayığım bu ummanda. . denize bembeyaz köpükler bırakan.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bedia Belkıs BALCILAR, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.