..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mısra yaşamı değiştirir." -Kafka
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Sanat ve Sanatçılar > Esin




17 Nisan 2007
Sanatseverler İş Başında  
Esin
Ülkemizde sanat, geçmiş senelere kıyasla daha iyi bir noktada. Fazla karamsar bakmayı kesip, biraz etrafımıza bakarsak bunu görmek çok güç değil.


:BCJE:
Ülkemizde özellikle gençler arasında sanatın yeri ve önemi gitgide artıyor. Buna bağlı olarak etrafta birçok sanat fuarı, sergi, galeri, ufak tiyatro toplulukları görür olduk. Tabii işi ticarete vurup sanat sevgisinin üzerinden para kazanan ticaret beyinli insanlarımız da hemen meydanlara çıktılar. Olsun, kötü yönlere birazcık göz yumalım şimdilik.

Örneğin 'Çağdaş Sanat Fuarı' Mayıs ayında sanatseverlerle buluşacak. 2-6 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuara dünyanın her yerinden birçok galerinin katılacak olması Feshane'de tam bir sanat şölenine neden olacak. Birçok sanatsever şimdiden plan ve programlarına 2-6 Mayıs tarihlerinde Feshane'de bulunmayı eklemişler bile. Bu ülkemiz adına çok güzel bir şey.

Şu an yönetimde bulunan kişilerin sanat anlayışı malumunuz. Zamanında yapmış oldukları birçok gaf bulunmakta. Şu anda bale, opera, resim, plastik sanatlar hakkında ne düşündüklerini tahmin edebiliyorum. Korkutuyor açıkçası bu durum beni. Ama tüm bunlara rağmen Türkiye'de sanat ilerleyebiliyor. Hele son yıllarda tam gaz ilerliyor. Sanırım bu ilerlemede sanatseverlerin sayısının artması ve onlardaki girişimci ruhun etkisi büyük. İnanıyorum ki zaman içinde ülkemizde sanat daha da iyi yerlere gelecek.

Tiyatro, opera ve balelere giden kişi sayısında geçmiş senelere göre artış var. Özellikle tiyatro seyircisinin sayısı baya artmış durumda. Bunun nedenlerinden biri diziler tabii, bunu yadsıyamayız. Küçük bir kesim de olsa, dizi seyircisi sevdiği sanatçıları sahnede de görmek istiyor ve tiyatroya gidiyor. Opera ve balede durum tiyatro kadar iç açıcı değil belki ama geçmiş yıllara kıyasla daha iyi. Fakat ne yazık ki hala seyirci sayısı çok az.

Görsel sanatlara ilgi yetersiz, seyirci sayısı az ama tek sorun bu değil. Bir de perdenin arkasındaki 'sanatçıların sıkıntıları' sorunu var. Çalışma şartları, yetersiz gelir, sanatla alakalı alanlardan mezunların çoğunun açıkta kalmaları, kurumların içinde yıllardır süregelen düzensizlikler ve anlaşmazlıklar perde arkası sorunlar. Her şeye rağmen gerçek sanatseverlerin çırpınarak dahi olsa var olmaya çalıştıklarını ve var olduklarını hatta bir çoğunun er ya da geç sadece sanat çevresinde dahi olsa hakkettikleri saygıyı gördüklerini görüyoruz.

Sanata ilgi duyan çok kişi var. Çevremde kime sorsam, herkes kendini gerçek bir sanatsever olarak tanımlıyor örneğin. Fakat devamında konu bu sezon gittikleri opera, bale, tiyatro, gezdikleri müze, fuar ve sergiler konusuna gelince sanatseverleri bir sessizlik kaplıyor. Bu çok garip. Fakat hayır, karamsar değilim ve karamsarlığa kapılmayacağım. Her şeye rağmen ortada yadsınamayacak bir gelişme var. Gerçek sanatseverler hareketli ve istekliler çünkü.

Sanat güzel şey, ülkemize de çok yakışıyor. İnanıyorum ki yakın zamanda İstanbul bir sanat şehri olarak da tanınacak. Sanatseverlere tabii çok iş düşüyor. İlk başta faaliyetlerine ve girişimlerine devam etmek ve sanat sevgisini mümkün olduğunca çok kişiye aşılamak, bazı şeyleri açıklamak, gaza getirmek gerekiyor ve tabii inanmak.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Anti Kahraman [Şiir]
Hedef: Bulutlar [Öykü]
Mutlu Olmak İçin Kendini Kandır [Öykü]
Son Mektup ve Gerçek Ben [Deneme]
Olası Geçmişler [Deneme]
Bir Başka Dünyanın Aşkı [Deneme]
Nesli Tükenen Uyumsuzlar [Deneme]
Yaz Geldi, Pkk da Geldi! [Eleştiri]
Benim Hala Umudum Var [Eleştiri]
Saçmalık [Eleştiri]


Esin kimdir?

Yazar!? Ben!? ahaha. . .


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Esin, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.