..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sorularla dolu bir kitap... hiçbir zaman eksiksiz olamaz. -Robert Hamilton
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > Taki Akkuş




15 Ağustos 2006
Öykü Türü - Eleştiri -  
Taki Akkuş
Kuşkusuz akkuş'un "Cennetlik Dul" adını taşıyan ilk öykü kitabında da kırsal kesimin, genelde Anadolu yaşamının ve insanın dayanılmaz çilesini ve engelleyici doğa koşullarını başarılı bir şekilde yansıttığına tanık olmuştur. Bu yaşamın ortaklığında; halkıyla, doğasıyla, giderek katı gerçeklerieyle bütünleşen bir yazar.


:ECFD:

Öykü türü

CENNETLİK DUL



Roman ve öykü, şiir türü gibi bereketli bir alan değil, yazınımızda. Türkiye'deki yayınlanan sanat ve edebiyat dergilerinin tümünde (aşağı-yukarı her sayısında) yeni bir ozanın adına, yeni bir şiire rastlamak mümkün ama; öykü türünde yeni bir "ad"a rastlamamız ne yazık ki, çok ender oluyor. Doğal ki bu durum, öykü ve roman türünün zor bir uğraş olduğunu kanıtlıyor bize.

Bu zor işlerdeki yeni adları saymak da güç, şu an anımsadığıma göre; Şükran Farımaz, Cemil Kavukçu, İzzet Kılıçlı ve Taki Akkuş, son yıllarda, dergilerdeki öyküleriyle dikkati çeken yazarlar.

Taki Akkuş'a gelince, O'na Anadolu'nun bozkırında yeşeren çiçeklerden biri, diyeceğim. Zara'da yeşerip, Sivas'ta boy veren bir kır çiçeği. Nitekim kır kökenli olduğu için, özüne uygun bir seçimle, yarının büyüklerine adadığı ikinci yapıtına, " Kır Çiçekleri" adını koyuyor.

Kuşkusuz Akkuş'un " Cennetlik Dul" adını taşıyan ilk öykü kitabında da kırsal kesimin, genelde Anadolu yaşamının ve insanının dayanılmaz çilesini ve engelleyici doğa koşullarını başarılı bir şekilde yansıttığına tanık olmuştuk. Bu yaşamın ortaklığında; halkıyla, doğasıyla, giderek katı gerçekleriyle bütünleşen bir yazar, Taki Akkuş. Gorki 'nin yazarlar için öğütlediği, " hayatı derinliğine inceleyiniz ve gözleyiniz" deyişiyle özdeşleşiyor bir yerde. Çünkü bu yaşamın içinde geliyor; çevresini ve insanlarını iyi tanıyor, sorunlarını biliyor. Tanıklığını yaptığı ortamı güçlü bir gözlemle en ince ayrıntılarına dek yansıtmaya çalışıyor.

Bu açıdan, yaşadığı çevrenin ve ortamın tanığı olarak öykülerinin konularını ve kişilerini; gözlediği, incelediği somut olaylardan alıyor. Köyden kente doğru uzanan bir çevre ve bu çevre içinde; doğayla, toplumla, giderek kendileriyle kıyasıya mücadele içinde olan insanların dramatik yaşamı, yalın ve akıcı bir dille sergilenir. Orta Anadolu'nun kırsal kesimindeki bu ilkel yaşam ve zorlu doğa koşullarının içinde, sevecen yürekleriyle, umutla direnen; bilinçsizliklerinden ötürü kandırılan, kırdırılan, boyun eğen, kimi kez bağnaz koşullanmayla yitip giden insanlarımızın acılı yaşamıdır. " Cennetlik Dul" da öyküleşen.

Akkuş'un yansıttığı çevre ve olaylar, Anadolu'yu bilmeyenler için, şaşırtacak denli çarpıcı ve ilginçtir. Uygarlığın doruk noktasına eriştiği çağımızda, ilkel yaşamın içindeki dayanılmaz çileyle boğuşan, yaşamak için çırpınan insanların yazgısı; kişinin yüreğini burkacak, kanatacak denli acıdır.

Kuşkusuz, kişinin yüreğini burkan bu dramatik yaşamın nedenlerini " yazgı ya bağlamaz, Taki Akkuş. Yaşam boyu süregelen töresel çelişkileri, ilkel bağnaz inançları, giderek toplumsal çelişkileri, bütünde sağlam bir gözlemci. Yaşadığı çevrenin bireyi ve tanığı olarak olayların bilincindedir. Bu açıdan yoksulluğu, varsıllığı, yüzyıllar perspektifiyle yansıtır. Kişilerin ve olayların sergilenişinde, çözüm ve kurtuluş yollarını gösterici ve öğretici gibi zorlayıcı bir tavrın içine girmez. Buna gerek de yok. Çünkü bireysel ve toplumsal çelişkileri, tüm yalınlığıyla öylesine açık bir anlatımla vurgular ki, öykülerinin içeriğindeki nesnel gerçeklik kendiliğinden algılanır.

Akkuş'un anlatım tekniğine gelince, genelde kırsal kesimi ve bu ortamın insanlarını yansıtmasına karşın, yerel deyişlerle öykülerini boğmuyor, zedelemiyor. Bu deyişlere, kimi diyaloglarda ( gerek duyulduğu yerlerde), ölçülü ve dengeli bir biçimde baş vuruyor. Ne ki, cümle kuruluşlarında, giderek kimi sözcüklerin ve eylemlerin ( fiillerin) kullanışında daha özenli olması gerekir. Çünkü oldukça arınmış, akıcı ve işlek bir dili var, Akkuş'un. Yazarımız, çalışkanlığı, üretkenliği, giderek eleştiriye açık oluşu, gelecek umudumuzu daha da pekiştirmektedir.                


      Mehmet Yaşar Bilen


     




.Eleştiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
10 Eylül 2006
Merhaba Sayın Akkuş; Anadolu insanının zor yaşamından kesitleri okuyucuya sunduğunuz, yöresel söylemler içeren,akıcı tarzda yazılmış yazılarınızı bir solukta okuyorum.İnsanımızı tanıtan ; yanlışlarımızı, eksiklerimizi okuyucunun dimağına ustalıkla soktuğunuz yazılarınızı....En sevdiğim yazarlardan Mehmet Cimi, Mehmet Başaran,Osman Şahin, Bekir Yıldız'ı anımsatıyor her bir öykünüz.Ve ben; bana Anadolu'mu anlatan, Anadolu'nun kırsal kesiminde yaşayan insanları satırlarına konuk eden yazarları okumayı çok seviyorum......Sevgiyle kalın...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ekoloji ve Çevre - Eleştiri -
Yaşamdan Öyküye

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Umut Yalan [Öykü]
Küçük Nur Ali [Öykü]
Toplumsal Barış - Eleştiri - [Deneme]
Etnik ve Kültürel Kimlikler/çağdaş Eleştiri [Deneme]
Sarissa Ortak Kitap 2 [İnceleme]
Kültür ve Sanat Projemiz [İnceleme]


Taki Akkuş kimdir?

1947 Sivas zara doğumlu, Sivas İlk öğretmen okulu mezunu. 1985 yılında 4 Eylül yayınlarını kurdu. Eylül sanat edebiyat dergisi çıkardı, yönetti (1985-1986. 12 sayı) 4 Eylül ortak kitap çıkardı( kitabın içeriği Dil, Sanat, Edebiyat, Felsefe, Toblumbilim, Halkbilim. ( birinci kitap 1985'te 170 S. İkinci kitap 1986'da 275 S. Yine 1986'da Impetus (Toplumsal Bilimler ve Felsefe için) adlı ingilizce Türkce kitabın yayınını yönetti. Edebiyata 1972 başladı. sırayla Ilgaz, Öykü,Varlık ,Oluşum,Karşı edebiyat, Edebiyat 81, Öğretmen dünyası, çevrem, temmuz, Dönemeç, Eylül sanat ve edebiyat , Yaba dergilerinde öyküleri yayınlandı. Cennetlik, dul ilk öykü kitabı 1985'te yayınlandı. Edebiyatta en çok uğraştığı alan, roman, öykü ve çocuk edebiyatı ile ilgili on beş dosyası var. Sarissa ortak kitap 1 çıktı. Ederi 10 Ytl 320 sayfa isteyene ödemeli gönderilir. Yapıtları Koçgiri Roman 382 sayfa sarissa yay. Umut Yalan Öyküler 152 " " Gençlik kitapları Kırçiçekleri mas-öy 80 " " Altın Kuş " " 80 " " Zümrüd-ü anka " 80 " " Uğursuz Köşk " 80 " " Köyüm roman 80 " " Renkli resimli çocuk kitapları 16 sayfalık 1-Kanaatsız Leylek 2-Kelo ile Selo 3-Topal Karınca 4-Yürek Ana 5-Kınalı Kuzu ile Zıp Zıp Kurbağa 6-Terminatör Kırmızı Karınca 7-Bilge Kaplumbağa 8-Minik Karınca ile serçe 9-Kızak 10-Kedicik ile Martı Baskıda olan 16 sayfalık renkli resimli çocuk kitipları -Havhavcık ile Miyavcık -İhtiyar Musa'nın İnadı -Yılan ile Tilki -Mahalleyi Cinler Bastı -Keloğlan ile Kuyudaki Dev -Keskin Nişancı -Sığırcıklar -Ana Kadınla Tilki -Horoz Gıygıdi Gooo -Çilli Tavuk

Etkilendiği Yazarlar:
Elbetteki bende dünya edebiyatında ve Türk edebiyatında etkilenmişimdir. Sevdiğim yazarlar Gorki, tolstoy, Sabahattin Ali banzeri yazarlardan


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Taki Akkuş, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.