..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlığı o dereceye vardı ki; yere düştü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çocuk Yetiştirme > Güven Uluköse




1 Nisan 2006
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine  
Güven Uluköse
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni Türkiye 1990 yılında imzalamıştır. Çocuğun kişiliğinin gelişmesi için,sevgi, anlayış ve uyum içindeki bir aile ortamında yetişmesi esas alınmıştır.Bu ortam yaratıldıktan sonra çocuğun eğitim sorunu ortaya çıkar. Çocuk


:CADI:
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni Türkiye 1990 yılında imzalamıştır. Çocuğun kişiliğinin gelişmesi için,sevgi, anlayış ve uyum içindeki bir aile ortamında yetişmesi esas alınmıştır.
Bu ortam yaratıldıktan sonra çocuğun eğitim sorunu ortaya çıkar. Çocuk kendi hareket alanı içinde, eşyaların, yakın çevresinin fiziksel durumunun, (soğuk, sıcak, ıslak, kaygan gibi) ana, baba, ağabey, kardeş, bakıcı abla, yaşıtı arkadaşlarının diretmeleriyle karşılaşır; yapma, elleme, gitme, tutma, bana ver, bağırma gibi.
Çocuğu hakim bir iradenin ve çevrenin baskısından, emir ve yasaklara boyun eğmekten korumak gerekir. Çocuğun yapmak istediği şeylere ulaşmasına ket vuracak engelleri mümkün olduğu kadar azaltmak gerekir. Ayrıca yaptığı zararlı şeylerin tamiri ve düzeltilmesi için ana, babaya veya yakınına güvenmemesi için de uzak durulmalıdır, sonunda bir alışkanlık halini alır.
Kendi gücüne dayanarak engelleri aşması,eylemlerinin sonucuna dayanması gerektiğini öğrenmek mecburiyetinde kalmalıdır.
Eğitimcinin ve ebeveynin görevi, zamanında koruyup, kollayıcı görev üstlenmektir.
J.J.Rousseau Emile isimli eserinde " Serbest bırakılan bir çocuğun ne kendini öldürdüğünü,ne de bir tarafını sakatladığını hiç bir zaman görmedim. Yeter ki çocuk yüksek yerlere, ateşin yanına oturtulmasın, elinin yetişeceği yerlere kesici aletler bırakılmasın. "demektedir.
Çocuk yararını yaşayarak öğrendiği kurallar ve emirleri, iyi yol gösterildiği takdirde, kısa zamanda öğrenecektir. Düşünerek hareket edecek, veya faaliyetinden sonra düşünecek, doğru, yanlış hakkında karar verebilecektir. Ana, babalar küçük çocuklarının düşünme yetisi olduğunu kabul etmezler. İlk hamlede tam yapılamayan hareketler zaman içinde mükemmel hale gelecektir.
Çocuklar yaşıtları ile birlikte oyun oynamaya başlayınca kurala uyma düşüncesi gelimeye başlar.
Okula başladığında sorumluluk ve ödev duygusu ile birlikte kendisini disiplin altına almaya başlayacaktır.
Zihinsel gelişmesi, tarih, coğrafya, matematik, fen derslerinin kazandıracağı bilgiler ve muhakeme yetisi ile olacaktır.
Okul, öğrencinin tek başına yaşadığı yapay bir çevre değildir. Arkadaş ve arkadaş grupları ile kollektif bir yaşam oluşur ve toplum hayatına karışılır. Kişiliğinden bir şey kaybetmeden, çocukken yaptığı gibi, disipline, emir ve yönetmeliklere uymanın gerekliliğini öğrenir. Bunların koyulma ve uygulanma nedenlerini düşünerek bulabilir veya bulmalıdır ki,akıl yürütme yetisi kazanmış olsun.
G. Duhamel, kişileri, eğitimlerinin sonucunda, şöyle bir tablo ile karşımıza çıkarır;
" Gişelerin önünde sabırla kuyruk bekleyen, kırmızı ışıkta bekleyip, yeşil ışıkta geçen, toplumsal yasaklara uyan, başkasının önüne geçip, hakkını gasp etmeyen, vb.,kişiliklerine zarar vermeden birlikte yaşamayı öğrenenler...."olarak
Bütün bunlar bir toplumun uyum içinde yaşaması için gereklidir.
Çocuklara itaati zorlayarak, baskı ile öğretmek yerine, topluluk içinde yaşayarak öğrenmelerine olanak hazırlamalıdır.
Yazdıklarımızı özetlersek:
-) Çocukların oyunlarına gözlemci olmalı, kendisinin çözüm bulması beklenmelidir.
-) Okulda kollektif çalışma yaptığı zaman, ödev hazırlarken yararlanacağı malzeme ve kitapları hazır bulundurarak, kendisinin yapmasına izin verilmelidir.
-) Kurallar, yönetmelikler ve yasaların konuluş amaçlarını, eğer uyum göstermekte direniyorsa, kendisi ile konuşmalı, uymamanın getireceği zararları kendisinin bulmasına çalışmalıdır.
-) Okul, öğrencinin 3-5 saatini geçirdiği, yoğun bir öğrenme faaliyetinin olduğu bir mekandır. Okul ortamında disiplin, öğretmen ve yöneticinin, zorunlu, otoritesi vardır- Ev ortamında ebeveyn çocuğunu hem öğrenmeye, hem otoriteye, hem de kural ve yönetmeliklere göre davranmaya hazırlamakla yükümlü görmelidir kendini.
-) Okulda ASİ olmak tavrını seçen bir çocuk, acaba farklılık yaratmak amacında mıdır? Okul ve aile bu davranışın nedenlerini ortaklık yaparak bulmak ve çözüme gitmek zorundadır, kaçış yoktur.
Böyle durumlardaki öğrencilerin davranışları okulun dışına taşmak gibi, çok sakıncalı olaylara neden olabilir.
Okul, öğretmen, eğitim uzmanı, yönetici ve karşısında AİLE; işbirliği GEREKLİDİR:



--------------------------------------------------------------------------------

.Eleştiriler & Yorumlar

:: bilinç önemli
Gönderen: gülhan çiftçi / , Türkiye
29 Mart 2010
Gişelerin önünde sabırla kuyruk bekleyen, kırmızı ışıkta bekleyip, yeşil ışıkta geçen, toplumsal yasaklara uyan, başkasının önüne geçip, hakkını gasp etmeyen, vb.,kişiliklerine zarar vermeden birlikte yaşamayı öğrenenler...." zamanı geldiğinde zaten çocuk öğreniyor herşeyi.bir çocuk yetiştirmek bir hayat yetiştirmektir.gelecek yetiştirmektir...bu ne yazık ki bir çok insanın umrunda değil...savaş görüp büyüyen çocuklar...aile içinde neler neler gören çocuklar...ah ah




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Harbiye - Fatih Tramvayı [Deneme]
Matematikte ve Günlük Yaşamda Aritmetik Ortalama [İnceleme]
Öğrenme Aşamasında Matematik [İnceleme]
Dilsel Zeka Gelişimi [İnceleme]
Sıfır ve Sayma Sayıları ile Yakın Çevre İlişkisi [İnceleme]
Neden Öğrenemiyoruz [İnceleme]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiği Yazarlar:
Azra Erhat, Selim İleri


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.