..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir deliyle aramda tek bir ayrım var. Ben deli değilim. -Salvador Dali
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Eğitim > Güven Uluköse




1 Nisan 2006
Dilsel Zeka Gelişimi  
Güven Uluköse
Eğitimin amacı, gençlerin yaratıcı zekalarından yararlanarak üretken olmalarını sağlamaktır. Üretkenlik kavramını biraz açalım. Sorumluluktan


:EIJE:
DİLSEL ZEKA GELİŞİMİ

Eğitimin amacı, gençlerin yaratıcı zekalarından yararlanarak üretken olmalarını sağlamaktır. Üretkenlik kavramını biraz açalım.
Sorumluluktan başlayalım; kişinin kendi bedenine karşı zarar vermemek, sağlıklı kalmak gibi bir sorumluluğu vardır.
Yakınlarına karşı; koruyucu ,kollayıcı, onları fark etmek, birlikte yaşıyor olmanın bilincinde olmak sorumluluğu.
Kişinin kendini ileriye dönük olarak yetiştirme sorumluluğudur ki , işte eğitimin amacı budur.
Okullarda çocuklar verilen eğitim, zeka türlerine göre, belirle temel etkinliklerin kazanılmasında yardımcı olur.
Dilsel zeka ; okuma, anlatma,dinleme, tartışma, rapor yazma, gazete ve dergi hazırlama, öykü,şiir, roman yazma, slogan bulma gibi etkinliklerle gelişir. Bunları biraz açalım, kısaca neler olduğunu görelim.
Okuma,anlatma : Ders kitaplarını ve ders dışı kitapları okumak ve öğrendiğini belirtmek için derste anlatmak, bunun yıllar boyu yapıldığını düşünürseniz,okuma ve anlatma becerisi dilsel zekayı geliştirir. Okuduğunu anlamayanlar, anlatamayanlar için özel çalışmalar gerekebilir. Her çocuk aynı düzeyde olmasa bile, okuma ve anlatma kişide farklılık yaratır.
Dinleme : Anlatılanı dinleyebilme bir eğitim işidir. Sınıfta öğretmen bunu sağlamak için çeşitli yöntemler uygular. Aniden soru sorar, anlattığını tekrar ettirir, bunun gibi yöntemlerle çocuklara dinleme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılır. Çalışılır diyorum, çünkü dinleme ayrıca kişinin ilgi duyması ile bire bir örtüşür. Alışkanlık okul sıralarında kazanılır, öğrenme dinlemeyle beraber yürür. Nice dinlemeyenlerle birlikteyiz. "Kös dinlemiş" atasözünü bilmeyen var mı ?
Tartışma : Kavga anlamına gelmeyen bir sözcüktür. Aynı konuyu başka açılardan bakarak ortaya koyma, farklı birikimlerin yardımıyla açıklama,Tartışma aşağı yukarı bu anlamda kullanılır. Bu dilsel zeka becerisi sınıfta öğretmenin gözetiminde kazanılırsa, kavga anlamını taşımaz. Zaten eğitim düzeyi yükselip, bilgi birikimi arttıkça, ilkel insan davranışı olan kavgadan uzak kalınacaktır.Toplum olarak böyle bir özlemin içindeyiz.
Rapor yazma : Öğrenilenleri, toplanan dökümanları istenilen konu başlığı altında yazmak anlamını taşır. Sınıfta yazılan kompozisyondan farklıdır, çünkü veriler vardır, ve onlardan sonuç çıkarmak da işin içine dahildir. Genellikle okulda, ileri sınıflarda ödev olarak verilir. Küçük sınıflardaki Kitap Özeti çıkarma da bunun bir alt çalışması gibi düşünülebilir.
Gazete, dergi hazırlama: Sınıf gazetesi, okul gazetesi hazırlama,değişik yazıları bir bütünün parçaları olarak düzenleme ve topluluğa sunma işidir. Hazırlıklar; birikim, organizasyon, zamanlama gibi çalışma disiplini gerektirir. Aynı zamanda dilsel zeka becerisi kazandırır.
Öykü,şiir, roman yazma. Öğrenci dili kullanma konusunda yetkinlik kazanınca, okuduklarından ve yeteneğinin kendisini dürtüklemesi sonucu şiir, hikaye, roman yazma denemelerine başlar. Dilsel zekasının gelişmesinin bir göstergesidir. Yaratıcı zeka ile birleşince özgün eserler ortaya çıkacaktır.
Slogan bulma :Kavramların içeriğini öğrendikten sonra kullanma becerisidir, diyebiliriz. Okul sıralarında farkında olmadan kazanılan dilsel zekanın uygulamasıdır.
Okullardaki uzun süreli eğitim ve öğretim çocuğun dilsel zekasının gelişiminde büyük bir etkendir. Okul eğitimi almadan okuma yazma öğrenen bir insan, konuşur, derdini anlatır, toplum içinde yaşamak, iletişim kurmak için yeterli donanımlar edinebilir. Fakat okuduğunu anlayıp anlatma, kavga etmeden tartışma, bir konu hakkında rapor yazmayı bırakalım, dilekçe yazma becerisine bile sahip değildir.
Tekil olaylar bu değerlendirmenin dışındadır.
Başarısız,çalışmak istemeyen, okulu sıkıcı bulan öğrencilerin " Bunları öğrenmek ne işimize yarayacak " sözlerine kısacık bir cevabım var.
Düşünen,akıl yürüten, yaratıcı zekanızı tetikleyen eğitimle geleceğin üretken gençliği olacaksınız.
Güven Uluköse





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın eğitim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Matematikte ve Günlük Yaşamda Aritmetik Ortalama
Sıfır ve Sayma Sayıları ile Yakın Çevre İlişkisi
Neden Öğrenemiyoruz

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Öğrenme Aşamasında Matematik

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Harbiye - Fatih Tramvayı [Deneme]
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine [Eleştiri]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiği Yazarlar:
Azra Erhat, Selim İleri


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.