..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Işık verirseniz, karanlık kendiliğinden yitecektir. -Erasmus
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Can Macit




2 Eylül 2003
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği  
Can Macit
Milan Kundera'nın romanından, yönetmen Philip Kaufman'ın, beyaz perdeye aktardığı bu filmi belki izlemişsinizdir. 1960'ların Çekoslovakya'sında politika ile değil, kadınlar ile ilgilenmeye tercih eden, ünlü bir doktorun hikayesi anlatılır.


:CDGB:
Milan Kundera'nın romanından, yönetmen Philip Kaufman'ın, beyaz perdeye aktardığı bu filmi belki izlemişsinizdir. 1960'ların Çekoslovakya'sında politika ile değil, kadınlar ile ilgilenmeye tercih eden, ünlü bir doktorun hikayesi anlatılır.

Çekoslovakya'da, "Prag Baharı" denilen 1968'in masalımsı ortamında gelişir olaylar. Ve bir gün Rus tankları görülür Prag sokaklarında. Masal sona ermiştir....

Seyirci, sanki kendi ülkesini işgal eden düşman askeri gibi görür Rus tankçıları. Biliyorum, çünkü bana da öyle görünmüştü filmi seyrettiğimde.

T-64 model tanklarının üstünde kendilerini protesto eden Çek gençlerine, şaşkın bir ifade ile bakan bu gençlerin çoğu, Kızılordu'da askerlik yapan Orta Asyalı, Türk soylu gençlerdi. "Şaşkın bir ifade" ile bakıyorlardı, çünkü onlara, “bu gençleri kurtarmak için” Prag'a girdikleri söylenmişti.

Yıllar sonra, 1968'de Prag'ı işgal eden Kızılordu askerlerinden biri ile tanışma şansına eriştim. "18 yaşında şahit olduğum bu olay, zihnimde derin izler bıraktı ve ilk defa Sovyet sisteminin mutlak adaletli bir sistem olduğu hakkındaki propagandalara şüphe ile bakmaya başladım." diye yazmış hayat hikayesinde.

O gün Çek gençlerinin düşman olarak gördüğü bu genç asker, günümüzde Özbekistan'da ki Kerimov diktatörlüğüne karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren, ERK Demokratik Partisi'nin lideri, Muhammed Salih’tir!

Prag Baharı'nın sona ermesinde 20 yıl sonra, Mayıs 1988’de, Özbekistan Yazarlar Birliği Genel Sekreteri olarak görüyoruz Muhammed Salih'i. 1989 Ocak ayında ise, Moskova’da SSCB Yazarlar Birliği Kurultayında, kürsüde, ilk olarak Sovyetler Birliğini için "Dikta İmparatorluğu" sıfatını kullanırken.....

Günün adamı değil, yarının adamı olmak istediği için, kendisini Komünist Partisi üyeliğine davet edenlere, "Komünizm güneşi, ters yönden doğmuştu, yine oradan (Batıdan) batacaktır!.." diyerek ret cevabı vermiştir.

Komünizm güneşi battı! Fakat günümüzde Özbekistan, eski SSCB yönetiminden de zalim bir idare tarafından yönetilmekte. Çok şey değişmedi Özbekistan'da! Rus Komünistler gitti, yerlerini Özbek Komünistler doldurdu. Üstelik bunlar eskilerinden daha zalim, daha vahşi, daha adi!

İsterseniz yazımızı Muhammed Salih'in kendi hayat hikayesinden yaptığımız bir alıntı ile bitirelim:

"1999'dan bu yana Norveç’te yaşıyor. Başkanlığını yaptığı ERK Partisi, rejimin büyük baskısı altında faaliyetine devam ediyor ve Özbekistan halkı tarafından destekleniyor. Muhammed Salih 7 yıldır sürgünde! Fakat mücadelesini sürdürüyor. Bu vatandan uzakta geçen maceralarla dolu 7 yıl, Salih için ayrı bir okul oldu. Bu hayat hikayesinin devamı da olacak..."

Can Macit

Not: Bu yazıyı 3 yıl önce yazmıştım. Muhammed Salih hala Norveç’te “sürgün hayatı” yaşıyor ve hala mücadelesini sürdürüyor...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Görmeden Sevdiğimiz Büyük Büyük Türkiye
Türkçe Dil Sınavı
Onlar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleştiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleştiri]
Hamamın Namusu [Eleştiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleştiri]
Savcının Karısı [Eleştiri]
Bir Irkçının İhaneti [Eleştiri]
Efendi [Eleştiri]
Silahlara Veda Kumpanyası [Eleştiri]
Soğan Çorbası [Eleştiri]
Cumhuriyetin Masalları [Eleştiri]


Can Macit kimdir?

Boşverin!

Etkilendiği Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Can Macit, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.