..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Eğer bir kelebeği sevebiliyorsak, tırtıllara da değer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Siyah - Beyaz (En Uçlar) > Merve Yıldırım




30 Ağustos 2003
Espriyi yakalamak  
Merve Yıldırım
Reklamcı değilim, ama reklamcılığın ince iş olduğunu bilmek için reklamcı olmaya gerek yok sanırım.


:CHHI:
Reklam dünyası koca bir umman. Çikletten şampuana, mobilyadan otomobile, meşrubattan bankaya kadar herşeyin reklamı yapılıyor, herşey reklamla satılıyor.

Reklamcı değilim, ama reklamcılığın ince iş olduğunu bilmek için reklamcı olmaya gerek yok sanırım. Ürünü tüketiciye yakın, hoş, kullanılabilir ve yararlı göstermekte bütün marifet. Öyle bir reklam yapmalısınız ki hedef kitleyi yüreğinden vurmalı ve ürünün adını akıllara kazımalı. Nice reklamlar var, epey uzun süreli, büyük bütçe ayrıldığı ve çok uğraşıldığı belli ama "espriyi yakalayamamış" ya da bir yönüyle sempatiden çok gıcıklık hissi uyandırıyor ve tek seferden fazla izlenemiyor. Öte yandan bazı reklamlar var ki, sadece birkaç saniye, bir iki cümle veee bingoo! İzleyen bayılıyor.

Bir zamanların şu inekli Sütaş ayran reklamı örneğin. İki erkeğin abartılı kalın bir ses tonuyla seslendirdiği iki inek kırda muhabbet ediyor.

- İnsanlar bu sıcakta naapıyor?
- Ayran içiyor.
- Biz niye içmiyoruz?
- E biz ineğiz!!

Bu reklamı her izleyişimde gülerdim. İzlemeyi bırak, arasıra eşimle bu iki ineğin rolünü üstlenir, karşılıklı yukarıdaki cümleleri söyler ve gülerdik.

Sonra, yine bir inek esprisi, birkaç ay öncesinin Sana Creme Bonjour reklamı.

- 'Bonjour' günaydın demekmiş..
- E günaydın!

ve

- Tren geçiyor
- Bırak geçsin!! (Sanki istese trene müdahale edebilecek de..)

İneklerin muhabbetleri, seslendirenlerin vurgulamaları beni her seferinde gülümsetir ve firmanın çok iyi iş çıkardığını düşündürürdü.

Bir de şu Dankek reklamları. Tipitip iki delikanlının her bölümünde Dan ve Kek hecelerini farklı biçimlerde söylediği reklam dizisi. Biri kuyruğuna basılmış kediler gibi çılgınca "Daaaaaaan" diye bağırdıktan sonra diğerinin korkudan damağını çekerek duyulur duyulmaz bir sesle "kek" diye tamamlaması.

Son olarak da, Ödemişli teyzemin önce ürünün nasıl yapıldığını iki üç cümleyle anlattığı, sonra da "Çoluk çocuk yiyin gari" diyerek haşırt diye pakete saldırdığı cips reklamına hastaydım. Köylü kadın deyip geçmemek lazım, doğallığıyla nice sanatçılara taş çıkarttı bence.

Öte yandan yakın zamanların bir Tofita reklamı vardı. Ayça isminde bir hatunun "performansıyla" büyük ilgi uyandırdığı reklam. Ben o reklama kelimenin tam anlamıyla sinir oluyor ve "i" harfini noktası yokmuş gibi telafuz ederek, sanki izleyici salakmış da tek seferde anlamıyormuş gibi bütün meyve isimlerini iki kez söyleyerek ve şekerleri 'degajesine' davet ederek reklamı sinir bozucu yapmak için elinden gelen gayreti gösteren, boya küpüne girmiş o kızı gördüğüm anda kanal değiştiriyordum. O reklam pek çok kişi tarafından çok beğenildi aslında ve belki şu an sizler bile haksızlık ettiğimi düşünüyorsunuzdur. Olabilir, ama ben gıcık oldum işte.

Ya uzun solukluluğuyla neredeyse Yalan Rüzgarını bile solda sıfır bırakan hazır kartın Özgür Kızlı reklamına ne demeli? Sizleri bilmem ama beni sıktı artık, amaçlandığı gibi merak filan da uyandırmıyor bende, acemice yapılmış bir polisiye film havası var, dolayısıyla da görünce zaplama gereği duyduğum reklamlardan biri.

Dediğim gibi, bence işin sırrı ürünle ilgili ince bir espri bulmakta. İzleyicinin dikkatini çeken, onu güldüren ve markanın akılda kalıcı olmasını bu yolla sağlayan reklam iki cümleyle hatta üç beş kelimeyle bile gönüllere taht kurabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hayvanlar insanlardan değerli midir ki!
Ölümü satın almak
Gelin modaya bir de bu taraftan bakın
Çekin Ellerinizi Bacımın Örtüsünden!
Bir Eş İstiyorum... İyisinden Olsun!
Fitil Oluyorum...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Garip Şiir [Şiir]
Hoşgeldin Bebek! [Şiir]
Öldürdüler Güvercini [Şiir]
Hayat dediğin nedir ki... [Şiir]
Anti - Alkolik Şiir [Şiir]
Hasret şiiri [Şiir]
Dosta çağrı [Şiir]
Yoksa aşık mı oluyorum.. [Şiir]
Devir Değişti Dostum [Şiir]
Hadi canım sen de [Şiir]


Merve Yıldırım kimdir?

Kendini bile bileli aklına gelen her konuda irili ifaklı kağıt parçalarına, defterlere ve bilgisayar ekranına yazıp durmuş bir amatör.

Etkilendiği Yazarlar:
Hayat...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Merve Yıldırım, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.