..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Düşünce dilden, dil düşünceden doğar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Mayıs 2023
Kolektif Alan 35  
Bayram Kaya
Kolektif eylemli ve kolektif uygulamalı aklın içinde kendi eylemleri olmayan ama kendi eylemleriyle de girişen, kendi dışında oluşan bir kolektif bilinç ve kolektif özne vardı. Bu girişmelerden kolektif akıl ile kolektif sonuçlar çıkarıyorlardı.


:BAD:
Kolektif özneler hem müşterek eylemli olup, “müşterek eylemliliğe göre etkileyip etkileniyordular”. Bu yeni bir kulvar, yeni bir yol, yeni bir etki alanı olmakla kolektif akıldı. Kolektif akıl groteskti aklı, sosyal aklı da içerir. Kolektif akıl kişi aklını da sosyal aklı da aşan karakterdi. Kolektif eylemler akıl almaz denli gelişen kolektif etkiydi. Değişen, değiştiren ve değiştirdiği ile değişen akıldı.

Kolektif eylemli ve kolektif uygulamalı aklın içinde kendi eylemleri olmayan ama kendi eylemleriyle de girişen, kendi dışında oluşan bir kolektif bilinç ve kolektif özne vardı. Bu girişmelerden kolektif akıl ile kolektif sonuçlar çıkarıyorlardı.

Sonuçlar da yararlanım da birikim de çevrim de kolektif olmakla etki, kolektif etki ve kolektif akıldı. Öznenin bütün eylem, düşünce ve etkileşimleri kolektifi oluşumlar taşıyordu. Kolektif etkiler paylaşım sonrasında özelleşip, öznelleşen bir kullanım ve tüketimdi.

Tekil özneler üzerindeki temel ihtiyaçlar gerilmesinin yarattığı stres, diğer özneler üzerindeki temel ihtiyaçlara karşı oluşan girişim etkisi, KUVVETTİ. Hem de kolektif bir kuvvet ve kolektif sinerjiydi.

Kolektif kuvvetin etkisi özneler üzerine parça parça eklenir. Parça etkilerin her biri bir hologram gibi kolektif kuvvetin kendisini veren tüme gericilikti. Veya karşılık durumlarla kolektif kuvvetten çıkarılan bir tümden gelircilik olmakla görevdeşlik, mülk sahipliğinin değil; kolektif birim zamanlı etkinliklerin girişim desen ve direnciydi.

Kolektif yapılar da doğal ortamlar gibi gerilim alanıdırlar. Kolektif yapılar; özneye olan eğilimi ile özneye eğilimin geri bağlanımındaki kolektif kuvvetin özne korunumlu etki alanı içinde özne kolektif kuvvet gerilimlidirler.

Kolektif gerilim ihtiyacı ve yeteneği kadar bir kolektif bağ ile parçalı enerji olarak özne üzerinde akıtılır. Özne kişiler de kolektif birim zamanlı mesaj bindirimli tetiklenme içindeki akan enerjiyi karşılık bir iş formasyonlarına büründürmekle karşılıklı kullanım ve karşılıklı tüketim enerjisine dönüştürürler.

İşte kolektif bir alanda, kolektif gerilimler nedenle; çeken ve çekilen özne osilasyonu üzerine kolektif bir yük biner. Kolektif yük adreslidir. Kolektif yük kişiye sanal olarak kolektif merkez ağırlığı kadar yokuş yukarı olacak bir sorumluluk ve duyum gücü yükler.
Kolektif sistemler “sonuç bir kolektif yararı” hedef olarak, gaye ve amaç olarak sistemin başına alırlar. Buna kolektif alanın bindiriş öznel ligi diyorduk. Öznellik kolektif bir modülasyon olmakla kolektif alan akımı üzerine bindirilen etkidir.

Kolektif alan akımı üzerine bindirilen etki özne üzerinde, kişiyi yokuş yukarı kılan aynı modüle yükün gerisindeki kolektif birim zamanın etki ve sinerji şevki kişiyi iniş aşağı bir enerji kolaylığı içinde tutar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 3
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13
Hemcinslerin Tarihi 9

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Bayram Kaya, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.