..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarını düşünmedim. Tersine yaşam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onları seçti. -Juliette Binoche
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Ekim 2022
İttifaklar Birer Referans Noktasıydılar 68  
Bayram Kaya
Yüksek potansiyelin düşük enerjili (açlık veya boşluk) alana doğru olan akışı nedenle yüksek enerji burada açlık gibi bir parça belirişler (enerji zayıflığı olmakla) eksiği tamamlayacak yeni bir olgu ve olayların biçimlenişine yönelmekle hayat, (açlığın, olgu ve olay) doygunluğuna (şarjına) dönüşür.


:AJAA:
Gerilim de potansiyel farktır. Gerilim farkı hem akış yaptırır. Hem akıştır. Beden içindeki eksik olmanın potansiyel farkı da açlık duygusu ile akıcı biçimde belirir.

Açlık duygusu akışına uygun eylemler, dışa yönelen bedeni eğilimler. Bu eğimler içinde beden eksiği duyulan enerjiyi çevre içinde tamamlar.


Açlık potansiyelli nedenle hayat enerjiyi tekil hayatlar üzerinde akıtır. Bu nedenle açlık önem ve vurguydu. Yoksa tek yanlı mantık ve söylemle hayatta olduğunuz için acıkmıyordunuz. Enerjinin dolaşımı da hayatın dışındaki nedenlerledir.


Bir enerji biçimi, kendisini devam ettirebilmek için, hayat içinde tekrar tekrar enerji sağlama çevrimi içine girer. Sizin açlık dediğiniz anlam; geçici de olsa, parçalı bir sürekliliğin yani hayatın tekrar tekrar enerji sağlayış çevrim şeklidir.


Acıkma dediğiniz anlam, doğada düşük enerjili alana dek olgu ve olaylarıdır. Bu olgu ve olaylar hayat biçimlenmesini ortaya koyuyorsa; hayat bunu açlık olarak ve açlığın (enerjinin) doğa içinde tekrar tekrar karşılanmasına yönelim olarak anlıyordu.


Tokluk o olgudaki yüksek potansiyeldir. Şarj-doluluktur. Mana şarjdır. Deşarjdır. Somut görünürlerdir. Bir hal diğer zıt hale dönüştüğünde görünmezlerdir.


Yüksek potansiyelin düşük enerjili (açlık veya boşluk) alana doğru olan akışı nedenle yüksek enerji burada açlık gibi bir parça belirişler (enerji zayıflığı olmakla) eksiği tamamlayacak yeni bir olgu ve olayların biçimlenişine yönelmekle hayat, (açlığın, olgu ve olay) doygunluğuna (şarjına) dönüşür.


Olgu ve olaylar bileşimi hayat gibi bir tek durumla parçalı (kesikli) sürekli bağıntılı mana durumlardır. Doygunluk, açlığa indirgenen tekil olgu ve olaylar nedenle, tekil hayatlar (özneler üzerinde) tekrar tekrar enerji akışlı sağlayışlar içine girer.


Baştaki yüksek enerjili durumlar (olgu ve olaylar üzerinde) indirgenir. Alçak enerjili (aç olan ve eksiği tamamlanacak olan) durumlar da yükseltgenirler. İndirgenip yükseltgenen olaylar açlığa, doygunluğa doğru anlık durumlarla birikimli manadır.


Her bir potansiyel duruma göre birikim (şarj) yapan olaylar, her potansiyel alanlı birikimler içinde benzer niceli durumları ile benzerlik yasasının çekme-itme gibi seçme ayıklama etkisine tabii olurlar.


Seçme ayıklama nedenle (çekme-itme; gel yapma-git yapma gibi nedenle); değişime uğrayacak olan birikimler, benzerliler ve benzemezdiler yasası uyarınca enerji akışlı inşa kalıbına dönecektirler. Bu gibi mana kalıplı eylemler içinde düzenlenen veya yeni tür alan eylemli ilişkileri içinde dönüşen enerji akışları, artık hayattır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 3
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13
Hemcinslerin Tarihi 9

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Bayram Kaya, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.