..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




20 Kasım 2021
Kurucu İnşa Temelindeki Kolektifi Oluşumlar 33  
Bayram Kaya
Cisme çarpan ışık geri kaynağına döner. Bu yansımadır. Işık bir etki ise geri dönen yansıma etkiye karşı tepki yansımasıdır. Tepki bu anlamla yansımayla yakın anlamlıdır. Kaynağa dönen ışık, çarpıp geri döndüğü nesnenin bindirişlerini (modülasyonunu) taşır.


:EHD:
Bir ışık kayaya çarpıp geri yansır. Buna fiziksel yansıma diyoruz. Fiziksel yansımanın biyolojideki karşılığı etki tepkidir. Yani uyarılganlık veya irkilmedir. Biyolojik yansıma fiziki yansımaya indirgenmez.

Çevre ile hayatın etki tepki girişmesi vardı. Biyolojide etki tepki demek öğrenilenin yanıtını oluşmaydı. Gerçeğin bilgisinin ya da nesnel bilgilerin, insan beynindeki yansımalardan oluştuğunu ortaya koyan bilgi kuramına yansıma kuramı diyoruz. Yansı kuramı öğrenmenin, bir etkiye karşı yanıt oluşturmanın bir kuralıdır. Burada biraz yansı ile yansı kuramına değineyim.

Akla ya da zekâya giden yolun başında yansıtma kuramı vardır. Aklın veya zekânın temelinde özdeksel bir yansıtma özelliği varsa da aklın yansıtması kaba bir yansıtma olmayıp, yansıtma da evrimsel oluşla plastiktir.

Çevre derişimleydi. Çevre derişik yapısıyla etkileşme ve girişmeyleydi. Özdeğin etkileşiminde kendisini etkileyeni yeniden üretme özelliği de yansıma ve yansıtmadır. Yani hem yansıyordunuz. Hem yansıtıyordunuz. Yansıma ve yansıtma canlı ve cansız tüm özdeksel biçimlerin temel özelliğidir.

Türlü devim biçimleri vardı. Yansıma ve yansıtma yeteneği de her devim biçimi içinde başka başka özellik gösterir. Salt ayna görüntüsü veya ışığın yansıması gibi değildir. Örneğin, düşünsel devim biçiminin gerçekliği düşüncede yansıtma imajı temelde fiziki yansıtmayla aynıdır.

Lakin temelde aynı olanlar özel iken; düşünce içinde oluşturulan yansıtmalar üzerinde filtre yapılır. Kırpmalar Yapılır. Ekleme çıkarmalar yapılır. Kıyas ve muhasebesi yapılır. Kararı (yargısı) alınır. Bu tarz yansıtmalar kaba ve fiziksel yansıtmalardan bu özellikleriyle ayrışır.

Bu tarz yansıtmalar her devim biçimiyle yansımanın ayrı bir niceli özellik göstermesidir. Temel yansımadan farklılaşan yansıtmalardır.

Her özdek şekli, başka bir özdek biçimi içinde yansır ve her özdek biçimi başka bir özdek biçimini kendi içinde yansıtır. Bu neden ile Güneş ışığı su da, toprak ta, kaya da yansır.

Çevremizdeki yansıtma canlı örgenlik içinde yaşambilim ile (biyoloji ile) YAŞAMBİLİMSEL BİR UYARILGANLIĞA dönüşür. Bu nedenle bitkiler ışığa doğru irkilir veya döner. Tek hücreliler de bu yansıma nedenle besine doğru irkilir veya yönelir.

Hayat ve toplumlar ile öznel oluşlar yansıma olukla aynı yansıma biçimi içinde iken daha yüksek bir geri yansıtma biçimi ortaya koymakla da inorganik yansıtmadan ayrılırlar. Geçen zaman ile yüksek yansıtmayı sinir hücresi devinmeli dizge yansıtmaya dönüşürler.

Böylece yansıyan uyarmalarla, yansıyan duyumsal geçişme gerilimleriyle beyinde; kesikli elektriksel uyarım işaretleri oluşur. Bilgi edinme ve ruhsallık gibi özel, özgün duyumlar, duygular başlar. Kısaca söylersek nesnel gerçeklik organiklerin beyninde yansır ve bileşimler verir.

Beyin yansımaları işler dönüştürür ve biçimsel olarak yansıtır. Akılda oluşan özel bir yansıyı dış dünyaya bağlama olayı da bir yansıtmadır. Tasarlanan duygu ve düşüncelerin gerçekten varmış gibi düşünülmesi de yansıtma olup bir çeşit yansımanın yansımasıdır. Ayna içi görüntüler gibi zihin içi imgesel görüntülü yansımaların da zihin içi yansımalarıdırlar.

Elektriksel ve manyetik yansımaları çok az biliriz. Özetlersek; bir elektriksel ve manyetik yansıma biçimi olan en temel yansıma biçimlerinden biri ışığın yansıma olayı olarak bilinir. Yansıma ışıkla daha iyi anlaşılır.

Cisme çarpan ışık geri kaynağına döner. Bu yansımadır. Işık bir etki ise geri dönen yansıma etkiye karşı tepki yansımasıdır. Tepki bu anlamla yansımayla yakın anlamlıdır. Kaynağa dönen ışık, çarpıp geri döndüğü nesnenin bindirişlerini (modülasyonunu) taşır.

Cisim yüzeyindeki iniş çıkışlı dalgalanma ve pütürler nedenle cisme çarpan aynı boy ışık demeti tellerinde bizim algılayamayacağımız nano saniyeler boyutunda gecikme ve uzunluk kısalıkların yansıması oluşur.

Yani aynı ışık demeti içindeki bir tel ışık yüzeydeki tümseğe dağa çarpıp döner. Oysa diğer tel ışık dağın eteğine ve bir çukura ulaşana kadar dağa çarpıp dönen ışına karşın biraz daha yol gider. Dağa çarpıp geri dönen ışınla, biraz daha yol gidip dönen ışınların demeti içinde ışın boy farkları oluşur.

Böylece geri dönmekle yansıma yapan ışık demeti içindeki ışınların uzunlu kısalı boy farkı gerilim ve potansiyelleri oluşur. Kısacası biz görelim veya görmeyeli cismin pütürlü ve düz yüzeyleri vardır. Cisim ışık kaynağına göre biraz yakında biraz uzaktadır.

Yakınlık ve uzaklık, pütürlü parçacıkla oluş bizim algılamayacağımız kuantum ölçekte, kuantum zaman boyutuyla da vardır. Cismin yüzey şekil biçim topografyası nedenle; cismin önde ve arkada olması nedenle kimi ışının arkadaki cisme ulaşma zamanı uzar. Kimi ışının öndeki cisme ulaşma zamanı kısalır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 3
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13
Hemcinslerin Tarihi 9

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Bayram Kaya, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.