..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacı değil miyiz!" -Dostoyevski
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Ekim 2021
Kurucu İnşanın Temelindeki Kolektifi Oluşumlar 14  
Bayram Kaya
El tasımının tartışılıp ortaya konuş dönemi içinde moda akım olan El söylemli enfeksiyon kolektif zenginliği henüz özel mülk kılacak ve yukarıda anlatılan olgularıyla bulaş yapamadığı için zararsız görünüyordu.


:EFJ:
Kolektif etki; parçalı belli coğrafyaya tabii kişi öznelerle, kişi öznelerin sağlama ve üretim yapmalarında kullandığı avadanlık, kültür, kolektif hafızalı kolektif bilinçle; depo enerjisi olan bir uzay zaman girişmeli alanlar uzamıdır.

Kolektif alanın kişiden bağımsız ve kişinin dışında bir karakteri vardı. Bu karakter kişiden, kişilere ve kişilerden de bölge sınırlarına doğru olup; bölge sınırlarından merkeze doğru etkiyle alan düzenlemesiydi.

Bu düzenleme merkezden dışa açılmayı; dıştan merkeze doğru geri çağırılan geri bağlanımıyla (kolektif bağlanımıyla) totem alan, kolektif güçtü. Kolektif bir güç te bunları gerektirir.

Hatta totemdi inşanın temelinde çevresel zenginlikten kaynaklı kıtlaşan kaynağına bağlı etkiler, nüfusun kısıtlı olması gibi kombinasyonlar bu alanın geri bağlanım sürecidirler. Hatta günümüzün üreten ilişkileri içinde nüfus ve çevresel etkiler aktivitesi bile hala kısmen öznel düzenlemeyle tabii olmakla müsamaha edilir kontrol süreci durumlarıdırlar.

Kolektif oluşun temeli, ortaklık ve paylaşıma konu olan düzenleme, organizasyonla sağlama olup üreten bir istihdam gibi enerji düzenleşim ve enerji akış süreçlerinin “kolektif güç organizasyonlarıyla ortaya konur olmasıdır”.

Cinsellik dıştan kişiler arası bir sağlamadır. Kişi ile birlikte kolektif alan içinde gelen eylemli bir durumdur. Ve kişilerin içinde korunan bir yasadır. Ancak cinsellik dışta “kolektif güç ile üretilir ve ancak kolektif güçle ortaya konacak bir ortaklaşa sağlaması değildir”. Cinsellik kolektif oluşumla kişilerdeyse de cinsellik kolektif oluşuma girmez.

Cinsellik; kişilerin kolektif bağlanımını oluşturan kolektif güç düzenleşimle donanımlı zorunlulukları nedenle ve yine kişileriyle birlikte kişinin kalbi gibi kişinin gözü gibi cinsellik te kişiyle kolektif alanın içine dâhil olmuştur.

Oysa bir av sürecinin pusu atanı, avcılara gözcülük yapıp avcılara koruma vereni; ortamın yaşlı güçsüzüne ve yavrusuna bakım yapanı vs. salt kişisi olmaktan çıkıp; kolektif güç düzenleşimiyledir. Kalbiniz nasıl kolektif yararlanmaya tabii değilse kalp gibi cinsellik olgusu da sizinle ortama gelip, üretilen kolektif güç gerektirmeyen bir gerçekliktir.

Hiçbir toplumun inşa temelinde savunma, beslenme gibi güç paylaşımlı bir bağlanım ve düzen gerekmesi yanında cinsellik ile topluma bağlanmanın inşası yoktur. Cinsellik dışta daha çok sosyal bağlanımın konusudur. Cinsellik topluma ait sosyoloji içinde mutlaka gerekli ama "toplumsal güç kullanımına karşı, toplumsal güçten doğan paylaşıma konu olmayan nötr bir durum sürecidir.

Bir avcı toplayıcı oluş, bir savuma, bir güvenlik ortaya koyuş, bir yavru bakımı ve gözcülük yapma kırık, çıkık ve ağrıların tedavisi, kolektif mirası aktaran eğitim öğretim, kolektif güçle ortaya konan duruma tabii ve paydaşı olan karşılıklı enerji değişilmesidirler.

Harcanan ve ortaya konan güç, kolektif bağlanımla kolektif enerji ve kolektif tüketimle herkesin yetenek ve ihtiyacına göre düzenleşimle KOLEKTİF GÜÇTÜR.

Kolektif ortam dış dünyanın belirsiz ve düzensiz enerji dalgalanmasına karşı düzenli enerji salınımları olmakla kişiyi kaygılarında uzaklaştırır. Yine en önemli bir noktayla kolektif güç kişisi sağlamalara karşı kişiye bir güvence bir garanti ve kesikli süreklilik verir. Kişiyi dış ortamın tedirginliklerinden kurtarır.

Bu nedenle kolektif alanın en temel geri bağlanım ya da en temel geri beslenilme özyineleme yapan (rekürsiv eylemli-kendi kendini çağıran) yasalarından birisi de KOLEKTİF GÜÇTÜR.

Kolektif güç farklı tür işgücüne ve farklı tür işgücü kullanım ve tüketimine tabii soyut, kapalı bir alanda, enerji değişimli enerji düzenlenişle özyineler bir harekettir (devinmedir).

İşte dıştan kişiler arsı oluşan bu bağ enerji duruma, kolektif bağlanım yasası diyoruz.

Kişisel biçimlenişleri oluşan yaşam (hayat), oluştuğu ilk çevreden yaptığı seçme ayıklamaları yalıtmakla, bu yalıtıma alan içinde geri bildirişim dediğimiz öz gönderili çevrim ve kendi tekrarlarını oluşur.

Her eylem, her oluşum, her enerji kendi kendine ve kendisini devam ettirip kendi kendisini durduran etki titreşim ile bir potansiyel; bir kendi kendine ve kendi üzerine etkileşimle; organize ve re organizeni üsse durumdurlar.

Hayat bu üs sel parça durumlardan seçtiği etki ve tepkileri organizma içinde yalıtır. Yalıtım kendisine yalıtımın içiyle bir iç alan ve yalıtımın dışıyla bir dış alanlı potansiyel durum geçişmesi ve geçişmeyi sınırlayan çeper ortaya koyar.

Yalıtımlı organizma (olan alan) çeperi, diş çevre içinde yalıttığı şeylerin çevreyle bağını ve çevresel aktifleşmesini keser. Bu bir kırpma, süzme, elek hareketidir. Hayatın çevrede yalıttığı eylemi hayat çevre etkileşiminden uzak tutar. Çevre etkilerinden uzaklaşan eylemin üs sel durumlarından pek çoğu sükûnete uğrayıp baskılanır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 3
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13
Hemcinslerin Tarihi 9

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Bayram Kaya, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.