..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi en azgın yüreği uysallaştırır, en uysal yüreği azdırır. -Alexis Delp
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Toplumbilim > Taner SARGIN




3 Şubat 2020
Dondurulmuş Ölüler  
Cryonicks Projesi

Taner SARGIN


Cryonicks Projesi ile İnsanın ekonomik gücünün ölüme meydan okuma cesaretini göreceksiniz. Dünyanın aydınlanma çağında düşünürler bilim adamları filozoflar vardı bilim adamı tüm insanlık için bilim üretiyordu. Bilimi egemenliği altına almak isteyen güçler olsa da başarılı olamıyorlardı.


:ADEJ:
İnsanlar doğumda ve ölümde eşitler. İster bilimsel açıdan bakın ister dini açıdan bakın bu böyledir. İnsanlar arasındaki ekonomik ve sosyolojik tabakalaşmayı yaratan ne yaratıcı ne de bilim teknolojidir. İnsanlar arasındaki sınıflaşmanın sebebi insanın kendisidir. İnsanın uyguladığı siyasettir ekonomi politikalardır. Mesela yaşadığımız çok sıradan doğa olayı yağmur. Fakirin tarlasına da yağar zenginin tarlasına da yağar. Eğer insan doğanın dengesini bozarsa tarlalarını sel basar. Doğada dengesini bozmadan yaşarsa bir felaket olarak görülen sel yerine aynı yağmur araziye verim olarak düşebilir. İnsan doğayı dengesini bozarak müdahale ettiği gibi insanın kendine yaptığı müdahale, ölümsüzlüğü arama adına yaptığı bu tür girişimler bilim değildir.

Cryonicks Projesi ile İnsanın ekonomik gücünün ölüme meydan okuma cesaretini göreceksiniz. Dünyanın aydınlanma çağında düşünürler bilim adamları filozoflar vardı bilim adamı tüm insanlık için bilim üretiyordu. Bilimi egemenliği altına almak isteyen güçler olsa da başarılı olamıyorlardı. İnsanlar içinde farklı olmak isteyen sınıflaşmayı yaratan insanlar elde ettikleri ekonomik gücü kullanarak teknolojiyi silah yani başka insanların hayatını sonlandıracak aletler üreterek kendilerini farklılaştırmaya çalıştılar.

Gün kendi hayatlarını daha ileri ki yıllara daha ilerideki yaşam biçimlerine ötelemek için hayatı farklılaştırma girişimindeler. Bu denli dengesizleşmiş bir dünyayı ve dünyanın üretim ilişkilerini Emperyalizm olarak tanımlama yetersiz kalıyor. Emperyalist süreçte teknolojiyi üretim araçlarında kullanan ve emekten artı değer üreten kapitalist sınıf üretim aletleri üzerindeki hakimiyetini geliştirirken başka ülkeleri ham madde kaynağı iş gücü kaynağı ve bir pazar olarak kullandı.

Günümüzde güçlü sermaye sahibi insanlar kendi hayatlarını daha ileri ki yıllara daha ilerideki yaşam biçimlerine ötelemek için hayatı farklılaştırma girişimindeler. Bu denli dengesizleşmiş bir dünyayı ve dünyanın üretim ilişkilerini Emperyalizm olarak tanımlama yetersiz kalıyor.

Emperyalist süreçte teknolojiyi üretim araçlarını kullanan ve emekten artı değer üreten kapitalist sınıf üretim aletleri üzerindeki hakimiyetini geliştirirken başka ülkeleri ham madde kaynağı iş gücü kaynağı ve bir pazar olarak kullandı. ama bu gün bam başka bir yerdeyiz. Emperyalist süreç ayını sömürü biçimlerini korur iken diğer taraftan teknolojiyi hatta bilimi esir almış ve kendini yeniden üretme yöntemleri geliştiriyor. Bence Yaşadığımız toplumların yaşadığımız zaman diliminin yaşadığımız sömürü biçiminin yeni bir tanımı yapılmalı bunun üzerinde tartışılmalı.

Emperyalist güç bir taraftan da sömürdüğü üretici emeği gıdasıyla oynayarak belirli hastalıklar üreterek yok ediyor kendisine bağımlı hale getiriyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumbilim kümesinde bulunan diğer yazıları...
Piraha İnsanının Yaşam Tarzından Postmodern Yaşam Tarzına Çağdaşlık İrdelemesi
Mutluluğun Kaynağı İnsan İnsanın Çelişkisi Yabancılaşma

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Günümüz İnsanı Üzerindeki Politikalarını Gerçekleştirme Araçları
Suriye Hususunu Doğru Değerlendirmek.
Yenidünya Düzeni Güçlerinin Politikalarını Gerçekleştirme Araçlarından Yeni Osmanlıcılık ve Anadolu Kültürünün Ötekileştirilmesi
Ayasofya Müzesinin Cami Olmasının Arka Planında Neler Olabilir?
Singapur'da Çocuk Fahişe, Afrikada Bir Çocuğun Ölümle Dansı
Ya Ezilip Bükülüp Koşullara Ayak Uyduracaksın; Ya da Koşulları Etkileyen Bir Değer Olacaksın.
Belgesel Yapmak

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Şiir]
Keşiş Dağında Erguvan Kokusu [Şiir]
Müşküre [Şiir]
Topraktan Gelen Sesler [Şiir]
İçimde Bir Şiir Ölüyor [Şiir]
Yavaş Yavaş Ölürler Neruda"yı Nazım"ı Tanımayanlar [Şiir]
Hava Kar Yağıp Buz Kesiyor [Şiir]
Kayıp Şiirler Şehrinde Yitirdiklerim [Şiir]
Geceye Saçlarından Dökülenler [Şiir]
Filler ve Çimen (*) [Şiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozları yazmaktan çok, içine girmemin getirdiği duyguyu yazmayı tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.