..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamak ne güzel şey be kardeşim. -Nâzım Hikmet
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Unutulamayan Dönemler > Osman AKTAŞ




18 Ağustos 2017
Mağdurluk Bilançosu - 4  
Bir Merhamet Abidesi Fransa

Osman AKTAŞ


Fransızlar, Kuzey Afrika’ya medeniyet ve özgürlük götürdüler. Ama gel gör ki, Libyalı Ömer Muhtar gibi nankörler bunun kıymetini bilemedi ve oraya giden Fransız askerleriyle savaştılar. Sen kalk Akdeniz’i aş medeniyet götür, ama oradaki insanlık düşmanları seni mağdur etsinler.


:AABG:
Fransızlar, Kuzey Afrika’ya medeniyet ve özgürlük götürdüler. Ama gel gör ki, Libyalı Ömer Muhtar gibi nankörler bunun kıymetini bilemedi ve oraya giden Fransız askerleriyle savaştılar. Sen kalk Akdeniz’i aş medeniyet götür, ama oradaki insanlık düşmanları seni mağdur etsinler.

Fransa, 1958 yılına kadar medeniyet götürdüğü Afrika ülkelerine, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra da yardımlarını esirgemedi. Fransa'nın bu ülkelerden 'koloni vergisi' adı altında, her yıl yüklü miktarda para aldığı belirtiliyor. Fransa'nın 14 eski modern yaşam götürdüğü Kuzey Afrika Ülkelerinden her yıl yaklaşık 500 milyar dolar para aldığı kaydediliyor. Takdir edilir ki, kapitalist düzende yardımların da bir karşılığı olmalı, değil mi? Fransa da bu cüz’i miktarı bunun için alıyor.

Fransa'nın Afrika ülkeleri üzerindeki fiili sömürgeciliği bitmiş olsa da, mali sömürgesi hâlâ devam ediyor. Fransa, bağımsızlığını kazanmış olan yardımlarını esirgemediği eski dostlarının bütçelerinin büyük bölümünü değişik adlar altında % 85'i kendi merkez bankasında topluyor. Kalan % 15 ile ekonomisini yürütmeye çalışan Afrika ülkeleri, mali sıkıntı yaşadıkları takdirde, Fransa merkez bankasına yatırdıkları kendi paralarının da en fazla % 20’sini borç alabiliyorlar. Ülkenin daha fazla borç istemesi durumunda Fransa'nın vetosuyla karşılaştığı kaydediliyor.

Fransa aldığı bu parayı götürdüğü yardımların cüz’i bir karşılığı olarak açıklıyor. Onca inşaat ve altyapılar bedava yapılmıyor herhalde.

Fransa'nın yardım ettiği Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon, Fransa'ya hâlâ bu katkı payı vergisini ödemeye devam ediyorlar.

Bu ülkelerin tarihlerine bakıldığında, Fransa'ya vergi ödemeyen liderlerin ya bir darbeye ya da suikasta kurban gittikleri görülüyor. Son 50 yılda 26 Afrika ülkesinde toplam 67 askeri darbe meydana geldi. Bu darbelerin meydana geldiği ülkelerin 16'sı eski Fransız yardımseverliğinden yararlanmış olduğu görülüyor.

Bu ülkelerde meydana gelen askeri darbelerinse, Fransa'nın yardım ettiği zamanlarda atadığı lejyoner askerler tarafından gerçekleştirildikleri biliniyor. Yani ihanete meydan verilmiyor ve bu ülkeler eski ilkelliklerine(!) dönemiyorlar.

29 Ağustos 17
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Kanlı Temmuz
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Günortasındaki Karanlık
Hrant Dink'i Anarken
Mağdurluk Bilançosu - 2
Oy Madımak
Eylüllenmek
30 Ağustos Zafer Bayramı
Bir Ülke Ki, Hırlı Hırsız Karışmış

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
10 Kasım
İslam ve Rejim
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
İrade ve Kudret
Bu Vatan
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.