..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlı sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




25 Şubat 2015
Her Akşam Kitap Okuma Saati Yapın  
Hakan Yozcu
Çocuklar, önce "üff!" "püff!" dediler. Ama bir kaç gün sonra ısrarlı ve kararlı olduğumuzu görünce pes ettiler ve işin tadını almaya başladılar. Birinci ayın sonunda baktık ki çocuklar kendi harçlıklarından kitap almaya başladılar. Oğlum, Dan Brown'un "Cehennem" adlı kitabını, kızım da Stephenie Meyer'in "Alacakaranlık"adlı kitabını aldı. Anne ve babaları olarak biz, bu duruma çok sevindik.


:AJGI:

Bir kaç ay önce ailecek bir karar almıştık. Bu kararımızı da aynen uygulamaya başladık. "Aile Kitap Okuma Saati" yapıyoruz. Her gün akşam yemeğini yedikten sonra televizyonu kapatıyoruz. Telefonları kapatıyoruz. Bilgisayarları kapatıyoruz. Yani kısaca bizi, 2 saat rahatsız edecek teknoloji araçlarından ne varsa onu kapatıyoruz.
Çocuklar önce ödevlerini yapıyorlar. Takıldıkları yerlerde bazen bize de soruyorlar. Biz de elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz. Sonra yaklaşık 1 veya 1,5 saat kitap okuma faslı başlıyor. Ailedeki tüm fertler, eline bir kitap alıyor. Tabii genelde roman türü oluyor bu kitaplar. Ben, daha çok siyasi kitaplar sevdiğimden onları okuyorum. Ama güzel bir roman olursa da hiç yok demiyorum.
Çocuklar, önce "üff!" "püff!" dediler. Ama bir kaç gün sonra ısrarlı ve kararlı olduğumuzu görünce pes ettiler ve işin tadını almaya başladılar. Birinci ayın sonunda baktık ki çocuklar kendi harçlıklarından kitap almaya başladılar. Oğlum, Dan Brown'un "Cehennem" adlı kitabını, kızım da Stephenie Meyer'in "Alacakaranlık"adlı kitabını aldı. Anne ve babaları olarak biz, bu duruma çok sevindik.
Tabii alınan kitapları kendi aramızda değişerek hepsini okuyorduk. Çocukların bir şanslı yönü de benim çok geniş bir kütüphaneye sahip olmamdı. Yukarıdaki odamda 2000 taneden fazla kitap vardı. Ve çocuklar bu kitaplara artık dokunuyor ve onları alıp okuyorlardı.
Okumakla da kalmıyorduk. Kitap okuma süremiz bitince okuduğumuz bölümler hakkında yorum yapıyorduk. Özellikle çocuklardan kendi düşüncelerini istiyordum. Onlar da düşüncelerini aktarıyorlardı. "Şurası bana göre böyle olmalıydı", "Burada roman kahramanı en doğrusunu yaptı", "Bu bölümde şu mesaj veriliyor"...
İkinci üçüncü ay sonunda çocuklarda gözle görülür bir farklılık, değişiklik olmaya başladı. Konuşmaları değişti. Sözlerin arasında "Baba, bak şu kitaptaki gibi böyle olsaydı daha iyi olurdu.", "Ya anne, sen de şu romandaki anne gibi yapıyorsun", "Son okuduğum kitapta yazar çok güzel bir cümle kurmuş. Bize hayatı öğretiyor..." diyorlardı...
Farklılık okul ders notlarına da yansıdı. İlk sınavlardaki notlar kendiliğinden yükseliverdi. Özellikle oğlan, ilk sınavlarda 5 zayıf getirmişti. Hem de çok düşük notlar almıştı. Ama bu uygulamayı başlattıktan sonra notları yüzde yüz arttı. İkinci sınav notları hep yüksek oldu. Bu durum da çocukların kendine olan güvenlerini artırdı. Demek ki isteyince oluyormuş. Demek ki gerçekten çalışılırsa insan başarıyormuş.
Çocuklar buradan şu dersi çıkardı. Günümüzde teknolojik aletleri gerektiğinde ve ihtiyacı doğrultusunda kullanmak gerek. İnsan, bu teknolojik ürünlerin esiri olmamalı. Onları elbette ki kullanmalı... Bir telefonu, bir bilgisayarı mutlaka kullanmalı... Ama kölesi olmamalı... Bilinçli, sınırlı ve gereğinden fazla olmamak şartıyla kullanmalı...
Buradan hareket ederek şu sonuca varabiliriz. Her aile işin bilincine varırsa, teknolojik ürünleri çocuklarına sınırlı olarak ve sadece ihtiyaçları gereğinde kullandırırlarsa doğru ve güzel olur. Hayat, o zaman çileye dönmez. Aile fertleri arasında iletişim kopmaz. Sevgi bağları daha da artar.
Ne olursa olsun aile olarak kendinize bir kitap okuma saati ayırın. Bıkmadan, usanmadan bu formülü uygulayın...
Hiç pişman olmazsınız...
Çok şeyin değiştiğini günler, aylar sonra göreceksiniz.
Yeter ki sabırla devam etmesini bilin... Ve aldığınız karardan asla vazgeçmeyin...
Kitap dünyasını evinizde oluşturun...
Unutmayınız ki hayatta insanın en yakın dostları kitaplardır...
Kitapsız kalmayınız...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
Beşik Gibi Sallandık
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu
Adanalıyık Allah’ın Adamıyık
Ayhan Menteş Hoca’mızın Ardından
öğretmene Verilen Değer Her Şeye Değer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaşı mı?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
İnciraltı Şairleri
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
Boyacı’ya Büyük İlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vakit Gelince [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.