..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Fırtınalar insanın denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




21 Ocak 2015
Öğrenciler Okula Cep Telefonu Götürmeli mi?  
Hakan Yozcu
Özellikle günümüzde akıllı telefonların çıkması ve uygulanmaya başlanması zaman ve yer mevhumunu da ortadan kaldırdı. Bu akıllı telefonlarla, her an her yerde internetlere girebiliyor, çeşitli fotoğraflar çekebiliyor ve hatta görüntülü olarak başka kişilerle görüşebiliyoruz. Bakıldığında hoş ve güzel bir durum olarak görünüyor. Peki, bunun hiç mi olumsuz yanı yok?


:AJEI:

               
      Teknoloji çağında yaşıyoruz. Etrafımız tamamen teknolojik aletlerle doldu. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar, son model araçlar, ve daha adını sayamadığımız birçok araç ve gereçler…
     Amaç insan yaşamını daha rahat ve kolay bir hale getirmek. Kolay hale geldiği gibi, güzel bir duruma da geliyor. Bir düğmeye basmak veya bir tuşa tıklamak sizi birçok bilgiye anında ulaştırabiliyor. Veya uzakları anında yakın yapabiliyor.
     Özellikle günümüzde akıllı telefonların çıkması ve uygulanmaya başlanması zaman ve yer mevhumunu da ortadan kaldırdı. Bu akıllı telefonlarla, her an her yerde internetlere girebiliyor, çeşitli fotoğraflar çekebiliyor ve hatta görüntülü olarak başka kişilerle görüşebiliyoruz.
     Bakıldığında hoş ve güzel bir durum olarak görünüyor. Peki, bunun hiç mi olumsuz yanı yok? Mutlaka vardır. Bu teknolojik aletler amaçları doğrultusunda, gerektiği gibi kullanılmazsa insana zarar da verebiliyor. Haddinden fazla görüşme, hem maddi hem de manevi zarara yol açabiliyor. Ay sonunda yüklü bir fatura ödemenin dışında, insanlar arasındaki birebir iletişimi de öldürüyor.
     Misafirliğe dahi gidildiğinde öyle bir an geliyor ki, herkes susuyor ve elindeki cep telefonlarıyla ya facebooka dalıyor, ya da başka bir arkadaşıyla çetleşiyor. Dolayısıyla misafirliğin de bir anlamı kalmıyor bir yerde. Düşününüz, anne ve babaların elinde birer akıllı telefon, sohbeti kesmişler ve internette sörfe dalmışlar, çocukların ellerinde ya birer dizüstü bilgisayar veya aypet türünden bir alet. Onlar da birbirleriyle oynamak yerine, ellerindeki aletlerde bulunan sanal oyunlara dalmışlar…
     Öyle bir fotoğraf ki herkes susmuş, başları önde, elleri durmadan tuşlara basıyor… Aslında çok komik bir durum ortaya çıkıyor.
     Oysa önceleri, misafirliğin bir anlamı, başka bir tadı vardı…
     Geçelim bunu.
     Günümüzde akıllı telefonlar artık öğrencilere kadar indi. Maddi kaygı olmayan ailelerimiz çocuklarına fahiş derecede pahalı olan bu akıllı telefonları almaktan hiç çekinmiyor. Bırakın çekinmeyi bunu övünme payı bile yapıyor.
     Sonucunda ise öğrencinin notlarında büyük bir gerileme oluyor. Çünkü öğrenci, bu akıllı oyuncağın tamamen esiri oluyor. Her an, her vakit ve her yerde telefona sarılıyor.
     Bu konuda geçen haftalarda basında bir haber yer aldı: “Bekirpaşa Lisesi Müdürü Hüseyin Cumaoğlu, okula öğrencilerin telefon getirmesini yasakladı.”
     Tabii Hüseyin Cumaoğlu, bu yasağı koyarken tek başına almadı. Öğretmenleri ve Okul Aile Birliği üyelerinin de görüşlerini alarak bu kararı aldı.
     Tabii haberden sonra yeni bir tartışma başlatıldı. Kimileri “Öğrencilerin haberleşme özgürlüğü elinden alınamaz” dedi. Kimileri ise okul müdürünü yerden göğe kadar haklı bularak “Alınan kararın yerinde bir karar olduğunu” belirtti.
     Hüseyin Hoca’nın yaptığı bu hareket bana göre de doğru bir hareketti. Çünkü öğrencilerin zararlı ve yanlış hareketler yapması böylece önlenmiş oldu.
     Bu konuda bir gazeteye açıklama yapan Uzman Psikolog ve Kognitif Terapist Deniz Erkal, “Çocukların okula cep telefonu ile gittiklerini ancak cep telefonu kullanan çocukların dikkat sürelerinin kısaldığını, akademik performanslarının düştüğünü, derse odaklanmalarının engellendiğini ve teneffüste arkadaşlık ilişkilerinin zedelendiğini” söyledi.
Erkal, “Çocuklar okula kesinlikle cep telefonu ile gönderilmemelidir. Çocuklara sınır koymak ve amacına uygun kullanılması öğretilmelidir. İlk önce aile model olmalıdır” dedi.
Biz de Sayın Erkal’ın görüşlerine olduğu gibi katılıyor bu düşünceyi destekliyoruz: “Çocukların gelişimini olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için sınır konulması ve amacına uygun kullanılmasını öğretmek gerekir.”
Yazımı şu örnekle bitirmek istiyorum: İlk sınavlarda cep telefonu elinden düşmeyen oğlumuz, bize göre derslerde oldukça kötü gitti. Telefona el koyduk. İkinci sınavlar bitene kadar da kesinlikle telefonu kendisine vermedik. Oynayacak başka bir şey bulamayınca kaldığı derslere büyük bir hırsla sarılan oğlumuz tüm derslerden yüksek not almayı başardı.
Demek ki telefonlar gerektiğinden fazla değil de, amaçları doğrultusunda ve gerekli hallerde kullanılırsa insan yaşamını da olumsuz yönde etkilemiyor… Oğlumuz bunu öğrendi…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
Beşik Gibi Sallandık
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu
Adanalıyık Allah’ın Adamıyık
Ayhan Menteş Hoca’mızın Ardından
öğretmene Verilen Değer Her Şeye Değer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaşı mı?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
İnciraltı Şairleri
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
Boyacı’ya Büyük İlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vakit Gelince [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.