..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliğinde müzik öğrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > M.Nazım Güler




11 Mart 2012
4+4+4, Bir Gündem Saptırma Mıdır?  
M.Nazım Güler
Şu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açılımı ve Yeni Anayasa çalışması soğumaya bırakılırken, hiç de gereği yokken, alt yapısı bile olmayan suni gündemler yaratılıyor şimdi.


:BBGB:
4+4+4, BİR GÜNDEM SAPTIRMA MIDIR?

Şu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açılımı ve Yeni Anayasa çalışması soğumaya bırakılırken, hiç de gereği yokken, alt yapısı bile olmayan suni gündemler yaratılıyor şimdi.

8 yıllık zorunlu eğitim rayına oturdu mu veya ideal bir başarıya ulaştı mı? Hayır. O da gündeme geldiğinde alt yapısı yoktu. Binlerce köy okulları, tek öğretmene talim ederlerken aniden 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimi kucaklarında buldular. Okullar da uygun değildi; öğretmen kadroları da yetersizdi.

Bir proje, ne kadar doğru ve yararlı olursa olsun, eğer alt yapısı yoksa atılacak adım yanlış olur; yarar yerine zarar üretir. Her zaman alt yapı üst yapıyı belirler. Bir binanın bile temeli olmadan, çatısına başlanamaz. Pratikte bu proje tıkandı nitekim...

8 Yıllık eğitim, yüz binle ifade edilebilecek öğretmen kadrosu gerektiriyordu. Ve işin garibi, sayıları yüz binlerle ifade edilebilecek öğretmen adayları da KPSS sınavıyla, görev almaları engellenmektedir. Köy okullarındaki derslikler yetersizdi; tüm okullarda öğretmen açığı vardı. O çaresizlikte geçici tedbirlere başvuruldu; sağlıksız ve denetimsiz bir “toplu taşımacılık” devreye sokuldu. Kimi çocuklarımız bu yolda can verdi. Sorun, hala devam ediyor. Binlerce ilkokul, 8 yıllık eğitim yapamayacak halde duruyor ve bu okulları bitiren çocuklar, diğer akranlarına göre eşit olmayan bir mücadeleye itilmişlerdir. Tam bir adaletsizliktir bu.

Bu zihniyetin kaynağı, içerde veya dışarıda her kim olursa olsun, o proje, emrivaki yapılmış bir yanlıştı; çünkü alt yapısı hazırlanmadan dayatılan bir proje olmuştu.

Şimdi yeni bir proje daha emrivaki yapılmak isteniyor. 4+4+4 denen bu projesinin ne anlama geldiğini hala kimse bilmiyor; herkes, onu bir yerlere oturtmak istiyor veya değişik türden komplo teorilerine malzeme yapmaya çalışıyorlar. Kimisi de İHL ile ilişkilendirip, kafa bulmaya çalışıyor…

Yoksa, 8 yıl kesintisiz zorunlu eğitim olmadı, şimdi “4+4+4” deneylim mi, deniyor acaba; eğitim sistemi bir deneme tahtası mıymış yani?
Proje öyle mükemmel (!) ve eksiksiz hazırlanmıştır ki, şimdiden okula başlama yaşının kaç olacağı tartışılabilir olmuştur. Bu projeye göre olası başlama yaşının, beş veya altı yaş olmasını yanlış gören tartışmalar başlamıştır. Yediden gün almak şartı, yanlış (!) idiyse, daha önce neden bu yanlışta ısrar ediliyordu.

Eğitim Sisteminin “Anadille Eğitim” ile başı derttedir. Sistemin de , “Kürt Sorunu” ile başı derttedir. Öncelikle bu sorunları çözmesi gerekirken, ortaya yeni suni gündemler yaratmak abesle iştigal oluyor.

Eğitimin, yıllarla bir derdi olduğunu sanmıyorum; eğitimin, kaliteyle bir sorunu vardır. Öğretmen yetiştiren tüm fakültelerin hemen kapatılması gerekir bence. Baksanıza oralardan mezun olan herkes, öğretmenlik görevini alamamakla mağdur ediliyor. Demek ki o fakültelerin eğitim kalitesi sıfırdır. Çünkü oradan, 4 yıl okuyup mezun olanlara, bir 4 yıl daha, hatta kimileri, 4+4 yıl daha KPSS sınavlarında test ediliyor. Bu çarpık eğitim sistemin aklından zoru mu vardır yoksa?

Bir aile, dişinden tırnağından artırıp biriktirdiği parayla, evladı öğretmen olsun, diye onları, dershanelerde koşturduktan sonra fakültelere okutmaya yolluyorlar. Meğer o fakülteler, öğretmen yetiştiremiyorlarmış(!). O zaman, ya o fakülteleri açık tutan zihniyette bir sorun vardır; ya da oradan mezun olanlara mezuniyet verildiği halde, öğretmenliğe layık görmeyerek, yıllarca onları KPSS ‘lerde test etmeğe (onları engellemeğe) çalışan zihniyette bir sorun vardır. Kesin olan, bu çocukların kendilerinde veya ailelerinde her hangi bir sorun yoktur ve olamaz…

T.Özal, zamanının muhalefetini tiye alırken; ellerine verdim bir “Çikita Muz”; oyalanıp duruyorlar, diyordu. Şimdi aynı kafa bir iktidar anlayışı, aynı kalmış mevcut muhalefetin eline veriyor bir “4+4+4” ü uzatmaları oynayarak, oyalanıp duruyorlar.

Hükümetteki beyler, Kürt sorununa çözümünüz ne oldu? Bu soruna çözüm adına, eski iktidarlar gibi, kendinizi, hala öncelikle “terör” ü bitirmeğe endeksli sabitlediyseniz; şiddet, şiddeti doğurduğundan, siz de kendinizi terörize edeceksiniz, demektir bu gidişle.

Bakın 21 Mart 2012 Newroz da yaklaşıyor; başınız “yeni” bir derde girmesin? Arap Baharını sevenler, gerçekten de bahar (mevsimi) geliyor; umarım bu baharımız, kışa çevrilmez!..

Hani “Yeni” bir Anayasa da yapılacaktı, “yeni” liğiniz nerede kaldı? Kendinizi yenileyecek misiniz ey hükümet ve de muhalefet?

Neden herkes 4+4+4’e saplandı kaldı? Böyle olur olmaz şeylere dalarsanız; treni kaçırdığınız yerde kalırsınız. Gerçek gündeme geliniz lütfen, gerçek bir baharı yaşayalım birlikte...

Selam ve sevgiyle kalınız.

M.Nazım Güler - 12.03.2012
info@mnazim.com

           



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bu Ülkede Barışı İsteyen Var Mıdır?
Hatip Dicle Olayı, Açılıma ve Çözüme Çomak Sokmak Mıdır?
Demokratik - Kürt Açılımı Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asır Heba Edildi; Neden veya Kimler İçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahşetinin Gerçek Sorumluları Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arası Barış ve Diyaloğu Dayatıyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuşamıyor?
Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sadece Yazmak, Yazarlık Mıdır?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandır!
Kendi İrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarışı Başlayacaktır!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamız Olmayacaktır.
Tarihsel Aşklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarımızı Sarabilecek Mi?
Erdoğan: "Ben Kabile Reisi Değilim"
Ev Bir Okuldur; Eğitim, Oradan Başlar!.

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yüreğime Lehimliyorum Seni [Şiir]
Veda Edemem! [Şiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Şiir]
Seni Arıyor Gözlerim [Şiir]
Dağlar Yüreğimi, Bu Dağlar! [Şiir]
Esirin Olmuşum [Şiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Şiir]
Sende Buharlaşmaktayım [Şiir]
Ben, Kendim Olmak İstiyorum. [Şiir]
Zor Kabulleniriz [Şiir]


M.Nazım Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Şiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasındadır. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparım. .

Etkilendiği Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahını almayayım.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.Nazım Güler, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.