..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkında söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanımamızı sağlar -Spinoza
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Mehmet Önder




26 Şubat 2011
Hacı Dedemin Resmi  
Mehmet Önder
Ardından memurlara seslendi: - Gidiyoruz arkadaşlar, bunlar öyle çocuklar değil.


:AIIA:




HACI DEDEMİN RESMİ



Oniki Eylül Darbesi sonrası. Tüm kitapların suç aleti sayıldığı, hele hele kitabın adı s harfiyle başlıyorsa kitabın ekinde, elinde bulunduranın da alıp götürüldüğü günler.
Bizim komşu çocuğu Ercan’ın adı da kötüye çıkmış; ortalıkta dolaşamıyor. Kötüye çıkmış dediysem solcudur, sosyalisttir, ne derseniz deyin. Sonuçta bizim arkadaş biraz aşırılardan olmuş. Bizim memlekette düşünmek serbesttir de, düşündüğünü söylemek yasaktır ya. Bu söyleyenlerden.

     …

      Ercan doğal olarak ailesiyle bağlantı kuramıyor. Bir akşamüstü annesi bize geldi; oğlu okuduğu yerde sıkıntıya düşmüş, “Para” diye haber göndermiş. Kadıncağız iki torba yiyecek içecek hazırlamış, bir mendilin içine biraz para çıkılamış, bir kağıda da adresini yazdırmış. Bunlar Ercan’a ulaştırılacak. Bu iyiliği de yaparsam ben yaparmışım.
Ertesi sabah iki elimde iki torba, para çıkısı iç cebimde, yola koyuldum. Adres bulmada oldum olası başarılıyımdır, elimle koymuşum gibi buldum. Zavallı arkadaşım parasızlıktan evden bile çıkamıyormuş, beni görünce yüzünde güller açtı. Bir dakika dur, deyip, dışarı çıktı. Alışverişe gitmiş. En önce beş paket birinci almış. Hatta bir tane çıkarıp yakmış, “Şu köylüye bile hasret kaldım yahu” diyerek girdi içeri, dumanını savura savura. Baktım kalemle paketin üstündeki yirmi yazısını tamamlamış. Kasketli bir adam görüntüsü oluşur da “Köylü” derlerdi hani.
Sonra çay koydu, oturduk çay sigara eşliğinde hasret gidermeye başladık.

     …

Buraya kadar her şey iyi de, sonrası sıkıntılı.
Biz çaylarımızı içip, dereden tepeden konuşurken kapı çalındı. Ercan “Öğrenci arkadaşlar geldi” deyip kapıyı açtı; polis memuru arkadaşlarmış. Dört beş kişi varlar. İçeri girip, bir şeyler bir yerlere kaçacakmış gibi sağı solu hızlı hızlı aramaya başladılar. Kitap, dergi, giysi ne varsa ortaya dökülüyor; Ercan’la biz kanepenin kıyısına iliştik izliyoruz. Soru sorulursa Ercan yanıt veriyor.
Yalnız amirleri olduğu anlaşılanı aramaya katılmıyor, o uzunca salon boyunca gidip geliyor. Arada durup bir şeylere bakıyor. O an farkettim, duvarda çerçevelenmiş kocaman bir Karl Marks resmi asılı. Bir fark edilirse, yanmamıza yeter de artar bile.
Bu işin kurtuluşu da yok. Kaçıncı geliş gidişindeydi saymadım; voltayı yarıda
kesip geldi tam resmin önünde durdu. Zaten her geçişinde resme yaklaşırken kalp atışlarım hızlanıyordu, bu kez yerinden fırlayacak gibi atıyor. Adam gitmiyor, birine benzetmiş gibi dikkatle bakıyor.
Ben düşünüyorum “Bu bizim yanışımızın ilk ışıkları mıdır?”, “Acaba bu suçun cezasında konuk indirimi var mıdır?” Aklımdan bin bir türlü soru gelip geçiyor.
Sonra amir, dikkatli bakmaktan vazgeçti, birkaç kez daha gitti geldi. Yine her




gidiş gelişte resmin önünde durup inceleme yapmayı ihmal etmedi. Son gelişte daha bir uzun baktı, yürüyüp gitmedi. Şüphelendiği belliydi. Biliyorum, eğer resmin kime ait olduğunu anlarsa, memurlara seslenir:
- Aramayı durdurun, bu yeterli. Resmi de bunları da götürün.

     …

Uzun uzun resmi inceleyen amir bize döndü, eliyle gösterip kısa bir soru sordu:
- Bu kim?
Soru öyle bir soru ki, doğru yanıt adamı nerelere götürür belli değil. Yalnız bizim Ercan bu konularda deneyimli. Amirin yüzüne gülücüklerle baktı:
- Dedem, dedi. Hacı Mehmet dedem.
Ercan bir söz söyledi, azar da işitmedi ya, çenesi düştü. Neymiş? Biz hala dayı çocuklarıymışız. Hacı dedemiz onun ana tarafından, benim de baba tarafından dedem oluyormuş. Arada da beni dürtüyor. “Söylesene Mehmet, sana hacı dedemin adını koymuşlar ya. Gerçeği anlatsana!” Artık ben de “Ha hı!” yapıp onu yalancı çıkarmamaya uğraşıyorum.
Amir, Hacı Mehmet dedenin torunlarıyız deyince, daha çok kızdı:
- Yakışıyor mu size? Böyle nur yüzlü adamın torunlarına yakışıyor mu bu yaptıklarınız?
     …

Amir, her ne kadar bize karşı “Sosyalizmmiş de mosyalizmmiş de…” diye diye söylenmeyi sürdürse de, mübarek sakalıyla gözünün içine içine bakan hacı dedeme karşı bir yakınlık duymuştu. Ağzı laf yaptığı için Ercan’a sordu:
- Hacı amca sağ mı?
Ercan başını eğip “Aah gitti!” der gibi sallamaya başlayınca amir çok üzüldü:
- İyiler çabuk ölür zaten!

          …

Ardından memurlara seslendi:
- Gidiyoruz arkadaşlar, bunlar öyle çocuklar değil.

.Eleştiriler & Yorumlar

:: Teşekkürler
Gönderen: Mehmet Önder / , Türkiye
27 Şubat 2011
Sevgili kardeşim Aysel; öyküde pratik zeka ürünü bir şeyler var mıdır,yok mudur olayını okuyanlara bırakmakla birlikte,ülkemiz, her geçen gün pratik zekaya,derin düşünmeye daha çok gereksinim duyulur bir hal aldı. Yoksa, insanı öcüler yer!

:: tebrikler
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
27 Şubat 2011
Pratikliğin girdiği her yerde hayat kolaylaşır. Hele zeka üzerindeki etkisi hayat kurtarmaya kadar gider. Çok güzeldi.Tebrikler. Saygılar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.



Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da İzmir'in Bayındır ilçesine bağlı Furunlu Köyü'nde doğdum. İlkokulu köyde, lortaokulu Çırpı Mustafa Adanır Ortaokulu'da okudum. Bayındır Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliği başta olmak üzere birçok işte çalıştım. Ege Tıp Fakültesi'nde memur olarak işe başladım. Buradaki on bir yıla yakın çalışmam süresinde önce İzmir Namık Kemal Akşam Lisesi'ni, ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. İlk Beş yılını İzmr merkezde, kalanını Bayındır'da olmak üzere yirmi iki yıla yakın bir süredir serbest avukatlık yapmaktayım. Evliyim, Alp Deniz adında sekizinci sınıf öğrencisi bir oğlum var.

Etkilendiği Yazarlar:
Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Muzaffer İzgü


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.