..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peşinden yalnızca yeni bir bürokrasinin artıklarını bırakıyor. -Kafka
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > M.Fatih ÖZDEMİR




26 Temmuz 2010
İnsan ve Tesadüfen İnsan...  
M.Fatih ÖZDEMİR
Oysa insan dedikleri el, ayak, baş değil… İnsan diye manaya derler , suret ile kaş değil…


:AICB:
Kendisini bu denli eleştiren , başkalarının eleştirmesine o denli itiraz eden çelişkili bir yaratık…Elbette kalkıpta bu varlığı tarife yeltenecek değilim. Onun sahibi olan , onu en iyi bilen , zaten tarifini en güzel şekliyle yapmış ”Biz onu en güzel surette yarattık” diyerek…

İnsan kuş kanadında gelen bir yazı. İnsan arı su. İnsan ak süt. İnsan parmak kadar küçücük , insan kocaman bir dağ…

Eşyaya ihanet eden , toprağın suyun bedduasını alan bu cinsin tahlilini yapmak elbette bir “insan” olarak zor. Haddi aşmak , fütursuzca davranmak belki de…

“Kaç paralık insansın sen?” sorusuna muhatap her insanın elbette kendi vicdanında bir cevabı vardır. Unutmamalı ki insanın kendisine biçtiği değerden daha fazlasını başkası biçmez. Böyle bir muhasebede insanın değerine yöneltilmiş en büyük tehdidin yine insanın kendisinden geldiğini görmek dehşet ve hayrete düşürüyor beni…

Bir tarafta insanın orijinal ve birinci ağızdan tarifi varken diğer tarafta bu varlığın kendi içinde kendisine yakıştırdığı tarifler var…Meleklerden bile daha üstün bir varlık olabilme yeteneğine sahipken ,bakarsınız hayvanlardan bile daha aşağılık bir yaratık oluvermiş. Hal böyle olunca şöyle bir tarif yapmak hiçte abes olmuyor insan için. “Birkaç damla kan, binbir endişe ve bir yığın karmaşa…”

Her insan canlı olarak doğuyor. Ve insan yaratılmışlıktan getirdiği potansiyeli açığa çıkarabildiği ölçüde gerçek kimliğine bürünüyor. Yani beşerin insan kimliğine bürünmesi aslında hayli uzun bir yolculuk. Bütün insanlar bir insan ama bazıları biraz daha insan! Bazıları da tesadüfen insan…

Tesadüfen insan derken ; baş kısmı bir kepin içine , ayak tarafı bir potine geçirilmiş ve bu iki uç arasındaki et ve kemik yığınından ibaret olan dik sürüngenlerden bahsediyorum. Piyasa şartlarının kuklası olmuş bu canlı türleri, üzerine vazife olmayan her şeye müdahil olma kaygısını yoğun bir şekilde kendilerinde barındırırlar. Üç kuruşa onurunu paspas eder, güzelliklere , doğrulara sırt dönerler. Sevmeyi,özlemeyi,sızlamayı,ağlamayı unutan insancıklardır onlar. Sevmeyen gönüllerin taştan ne farkı var Allah aşkına ! Tüm sermayeleri yaşarmayan bir çift göz ve kızarmayan bir yüzdür onların. Onların gönül toprağının , Karacaahmed mezarlığındaki çukurları dolduran topraktan farkı yoktur. Çorak toprağı rehabilite etmek ne mümkün…

Bu tipleri tanıdıkça daha çok seversiniz hayvanları. Kendinden başka her şeye benzetilebilen tiplerdir bunlar. Bilmedikleri yetmiyormuş gibi , bilmediklerini de bilmezler bu fikir fukarası aptallar. Hastalıklı bir ruh hali içerisinde günü gününü tutmayan , rüzgar gülü gibi en ufak bir esintide duygusu ve düşüncesi fırıl fırıl dönen insanlardır bunlar. Düşünen hayvandır derler bazı dengesizler insan için. Bu tipleri tanıyınca ne güzelde ifade edilmiş bu tabir demek istersiniz.

Oysa insan dedikleri el, ayak, baş değil… İnsan diye manaya derler , suret ile kaş değil…

Üstad O’nun için ne güzel söylemiş;

İnsan, bir mes'ut zalim, insan bir mağrur cahil;
Tekne kırık, su azgın ve kayıplarda sahil...
Bir bölünmez ki, insan, onu zaman bölüyor;
İnsan her ân dirilip her saniye ölüyor...

Bilmeyen ve bilmediğini bilen insan basittir. O’na öğret…

Bilen ve bildiğini bilmeyen insan uykudadır. O’nu uyandır…

Bilen ve bildiğini bilen insan , o akil bir insandır. İşte O’nu takip et…

Canlıların içinde en iyi en kötü, en akıllı en akılsız, en kuvvetli en güçsüz, en merhametli en merhametsiz, en yüce ve en aşağılık olabilen tek türdür insan…

Tesadüfen insan değil şahsiyetli insan olabilmek… Ödünç kafayla düşünüp ödünç kalple duymak yerine , kendi kafasıyla düşünüp kendi kalbiyle duyan insanlardır şahsiyetli olanlar…Ki onlar kimsenin gölgesi olmadığı gibi , kimseye de gölge etmek istemezler. Vuracağı ve duracağı yeri, konuşup susacağı yeri , oturup kalkacağı yeri bilen insanlardır onlar…

Küçükken çok güzel olan insanlar , büyüdükçe tuhaf bir şey oluyorlar ! Büyüdükçe tuhaflaşan değil , daha çok güzelleşen insan olabilmek temennimiz olsun.

Hoşça bak zatına kim zübde-i alemsin sen,
Merdüm-i dide-i ekvan olan ademsin sen.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bir Damla Hüzün...
Acıyı Şikayetsiz Kabullenmek : Aşk!
Kararlı Olmayı Zamandan Öğrendim!
Bir Gençlik, Bir Gençlik , Bir Gençlik…
Başlarken...


M.Fatih ÖZDEMİR kimdir?

Bendeniz M. Fatih ÖZDEMİR. 1980 Nisan ayında Manisa'da doğmuşum. İstanbul Pendik İ. H. L mezunuyum. Lisans eğitimimi Selçuk Ünv. İşletme Fakültesi'nde tamamladım. Edebiyatı çok seviyorum. Ne hazin bir öyküdür ki ; lise bittikten sonra bir yönlendiren olmadı ve Edebiyat Fakültesinde okuyamadım. Neyse ki İz Edebiyat var da , içimde sıkışmış kalmış ve bir tutku olmuş bu ayrılığı , visale dönüştürebiliyorum. Teşekkürler İz Edebiyat. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek , Arif Nihat Asya, İskender Pala, İsmet Özel , Mustafa İslamoğlu,Cemil Meriç , Dücane Cündioğlu , Rasim Özdenören...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.Fatih ÖZDEMİR, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.