..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın tanımı yoktur. -Halikarnas Balıkçısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Tarihsel Olaylar > M.NİHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Kuruluşunun 40. Yılında Şampiyon Trabzonspor  
M.NİHAT MALKOÇ
Sene 1967… Trabzon’dan bir güneş doğuyor… Ufuktan doğan bu güneş Trabzonspor’dan başkası değildi. Aslında futbol çok daha evvel bu şehir halkının yüreğinde yer edinmişti. İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati, Lise kulüpleri Trabzon’da futbol ateşini yakan öncülerdir. 1923 yılından sonra Trabzon’da İdmanocağı ve İdmangücü arasında büyük bir rekabet başlamıştı. Bu iki güzide kulüp, Trabzon’da futbolu gündeme oturtmuştur. Bu iki takım arasındaki rekabet Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki rekabetten farksızdı.


:BAFF:
KURULUŞUNUN 40. YILINDA ŞAMPİYON TRABZONSPOR

                                             M.NİHAT MALKOÇ


     Sene 1967… Trabzon’dan bir güneş doğuyor… Ufuktan doğan bu güneş Trabzonspor’dan başkası değildi. Aslında futbol çok daha evvel bu şehir halkının yüreğinde yer edinmişti. İdmanocağı, İdmangücü, Necmiati, Lise kulüpleri Trabzon’da futbol ateşini yakan öncülerdir. 1923 yılından sonra Trabzon’da İdmanocağı ve İdmangücü arasında büyük bir rekabet başlamıştı. Bu iki güzide kulüp, Trabzon’da futbolu gündeme oturtmuştur. Bu iki takım arasındaki rekabet Galatasaray-Fenerbahçe arasındaki rekabetten farksızdı.

     Rekabet her zaman kaliteyi ve başarıyı beraberinde getirir. Trabzon’daki rekabet de hırsı ve başarıyı getirmiştir. Tarihi bilgileri yokladığımızda 1923 yılında Trabzon’da ilk resmi lig maçlarının oynanmaya başladığını görüyoruz. Resmi maçlardaki ilk şampiyonluğu İdmanocağı kazanmıştı. Bunu 1923–24, 1924–25 sezonlarında Lise takımının arka arkaya şampiyonlukları izlemiştir. 1925 sezonunda yine İdmanocağı şampiyon olurken, 1929 yılına kadar da önce Lise, arkasından Muallim Mektebi, daha sonra da Ticaret Lisesi takımları şampiyonluk ipini göğüslemişlerdir. 1929-1930’dan sonra beş kez arka arkaya İdmanocağı’nın şampiyon olmasından sonra 1934–35 sezonundan itibaren İdmangücü takımı tam yedi yıl arka arkaya şampiyon olma başarısını göstermişti. 1940’dan sonra Trabzon Lisesi bu şehirdeki futbola ağırlığını koymuştu. Daha sonraları Trabzon’da yeni futbol kulüpleri kurularak çerçeve genişletilmiştir. Halkın futbola olan ilgisi her geçen gün artmıştır. Bahsi geçen kulüpler Trabzon’da sağlam bir futbol altyapısının oluşmasını sağlamıştır.

     1960’lı yıllarda Türkiye genelinde her ilin bir kulüp kurması arzulanıyordu. Zaten o yıllarda Trabzon’da da iyi bir futbol ortamı oluşturulmuştu. Futbol oynamaya müsait tesisler olmasa da halkın futbola ilgisi ve desteği bu şehrin bir takımla Türkiye liglerinde temsil edilmesini hem kolaylaştırıyor, hem de zorunlu kılıyordu. Şehirde birçok takımın olması ve aralarındaki rekabet, bir araya gelip ortak bir güç oluşturulmasını zorlaştırıyordu. Olağanüstü gayretler zamanla sonuç veriyor; 20 Temmuz 1966’da İdmangücü, Karadenizgücü, Martıspor ve Yolspor’un katılımıyla Trabzonspor, kırmızı-beyaz renklerle kuruyordu. Fakat ezeli rekabet burada da kendini göstererek İdmanocağı bu kuruluşa karşı çıkıyordu. Uzun ikna gayretlerinden sonra İdmanocağı’da önceki kulüpler arasına katılıyor, böylelikle 02 Ağustos 1967’de Trabzonspor kuruluyordu. Bu sefer de forma renklerinin ne olacağı konusunda çıkmaza giriliyordu. İdmanocağı ve İdmangücü’nün renkleri dışında “Bordo-Mavi” renklerde karar kılınarak büyüyen yapay sorun zor da olsa çözüme kavuşuyordu.

     Trabzonspor’un kuruluş aşaması zor ve sancılı olsa da neticesi hayırlı olmuştur. Kulübün kurucuları arasında şu yirmi kişinin adını görüyoruz: “Ali Osman Ulusoy, Rıfat Dedeoğlu, Sebahattin Kundupoğlu, Süha Akçay, Salih Erdem, Sabit Sabır, Ruhan Öngür, Nizamettin Algan, Nihat Karanis, İlhan Kazancıoğlu, Zeyyad Nemli, Mahmut Celal Danış, Avni Yurdagül, Refik Karaağaçlı, Ahmet Yıldırım, Hasan Ataç, Bahri Cervatoğlu, E. Sabri Uğurbaş, Nihat Özgür, Osman Tomruk” Bu da gösteriyor ki Trabzonspor kolektif bir çalışma neticesinde kurulmuştur. Kuruluşundan bugüne kadar bu kulüpte pek çok kişi başkanlık yapmıştır. Geçmişten bugüne dek Trabzonspor’da başkanlık koltuğunda oturmuş isimleri şöyle sıralayabiliriz: “Ali Osman Ulusoy, Rıfat Dedeoğlu, Suat Oyman, A. Salih Erdem, M.Şamil Ekinci, A. Celal Ataman, Mustafa Günaydın, Mehmet Ali Yılmaz, Mazhar Afacan, Sadri Şener, Faruk Nafiz Özak, Özkan Sümer, Atay Aktuğ, Nuri Albayrak”

     Trabzonspor, Türkiye’de Anadolu’dan şampiyon olan ilk ve tek takımdır. Bu durum Trabzon için bir gurur olsa da Türkiye ligleri için büyük bir eksikliktir. Demek ki bugüne kadar ligdeki diğer kulüpler sadece şampiyonluğa araç olmuşlardır. Bu da ligimizin futbol kalitesini düşürmüştür. Trabzonspor altı kez Türkiye ligi şampiyonluğunun yanında; pek çok Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Türkiye kupalarını müzesine götürmüştür. Fakat 25 senedir geçmişteki başarılarla teselli buluyoruz. Artık 40. yılda şampiyon olmak istiyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tarihsel olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
23 Nisan Coşkusu ve Çocuklarımız
Kanunî Deyip de Geçme...
40. Yılda Trabzonspor

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkânı

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.