..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öğretmen değil, bir uyandırıcıyım. -Robert Frost
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çağdaş Sanat > Yücel Dönmez




19 Ağustos 2006
Resim Piyasasında Çin Furyası...  
Yücel Dönmez
Şimdilerde Çin’den fabrikasyon tuval resimleri ülkemize ithal edilmeye başlandı. Toptan 10 dolara alınabilen bu resimler Çin’de fabrikasyon olarak üretiliyor ve ülkemizde Çin’li ressamların sanat şaheserleri(!) diye pazarlanıyor.


:CCBJ:
Eskiden Suriye’den kaçak olarak yurda sokulan ipek duvar halıları ile, evlerimizin duvarlarını süslerdik… Cihat Burak, İbrahim Safi’ gibi ressamlarımızın eserleri bugünkü değerleri bulmazdı. Kimseleri de, Türkiye’de bir gün tek bir resmin, 5 milyon dolar civarında satılacağına inandıramazdınız…

Rusya dağıldıktan sonra bavul ticareti ile Rus resmi ülkemize girdi. Bir takım sanat tacirlerimiz Rusya’ya sık sık seyahat ederek, beş on dolara topladıkları amatör Rus resimlerini ülkemize taşıdılar ve şaşaalı kokteyller ile bu resimler koleksiyon amaçlı olarak yok pahasına pazarlandı…

Şimdilerde Çin’den fabrikasyon tuval resimleri ülkemize ithal edilmeye başlandı. Toptan 10 dolara alınabilen bu resimler Çin’de fabrikasyon olarak üretiliyor ve ülkemizde Çin’li ressamların sanat şaheserleri(!) diye pazarlanıyor. Ucuz olduğu için de alıcı bulabiliyor.

Las Vegas’ta izlediğim ‘General Merchandise’ adlı bir fuarda bu tür resimleri pazarlayan üç firma ile görüştüm. 50 adet sipariş verdiğim taktirde bana 150X110 cm. Ebadındaki yağlıboya tuval resimlerinin tanesini, 10 dolara verebileceklerini açıkladılar. Resimler ilk bakışta albenileri var gibi gözükse de, kimlerin bu resimleri nasıl yaptığını sorguladığınızda size, fabrikasyon olarak üretildiğini belirtiyorlar.

Hangar gibi bir fabrika binası ve peşpeşe dizilmiş onlarca masalar. Resimler tuval üzerine ana hatları basılmış olarak, masalardaki eli fırça tutan amatörlerin önüne geliyor ve her ressam kendisinin boyayacağı kısma müdahale ediyor, bir diğerine aktarıyor. Sonuçta tuval diğer taraftan bitmiş resim olarak çıkıyor. Resmin üzerine de genellikle ya Batı’lı veya uyduruk bir isim yazılarak imza işlemi tamamlanıyor. Poster satışları eskisi gibi rağbet göremediği için de bu tür resimler, başka ülkelere poster fiyatıyla satılıyor.

Çinli satıcıya sorduğunuzda gerçeği saklamıyor fakat, bu tür resimleri diğer ülkelerde koleksiyon parçası gibi pazarlamak isteyenlerin davranışı ise etik değil.

Bu resimlere bilgisiz koleksiyoncular gibi, mobilyacılar ve duvarına kelepir resim asmak isteyenler ilgi gösteriyor.

Ülkemizde bu tür resimlerin sanki koleksiyon eseriymiş gibi pazarlanmaya çalışılması ise, yeni koleksiyoncuların yetişmesi açısından, Türk resmine zarar veriyor.

Bu resimlerin alıcıları şunu bilmiyorlar: bu tür resimlerin kesinlikle yarına kalma şansları yoktur.

Rusya dağıldıktan sonra Amerika’da önemli Rus ressamlarının yer aldığı bir sergi açılarak, Amerikalı ve Batı Avrupalı eleştirmenlerce değerlendirildi ve sadece 3 ressam kayda değer bulundu. Şimdilerde Rusya’da çağdaş anlamda önem taşıyan ressamlar yetişiyor, Rus resmi gelişme gösteriyor fakat, önemli Rus ressamlarının eserlerini Türkiye’ye ucuz taşıma şansı yok. Çin’de ki önemli ressamların eserlerini de ucuza kapatma şansı yok…

Çin’den getirtilen uyduruk resimlerle duvarlarımızı dolduracağımıza, yarına kalabilecek genç Türk ressamlarının eserlerini uygun fiyatlarla alarak, biriktirmek daha mantıklı. Bu şekilde yatırımımızın yarına kalma şansı olabilir: ülkemizde sanat ve sanatçımızın gelişmesine katkıda bulunmuş ve kendimizi de gerçek koleksiyoncu konumuna sokmuş oluruz.

yuc111@aol.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çağdaş sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sanatta Kavramsallık ve Türkiye…
Art İstanbul 2002 ve Türk Resminin Dünyaya Açılabilmesi...
Resim Sanatı Üzerine Çeşitlemeler...
Çağdaş Sanatlar Müzesi Olmayan Ülke Çağdaş Sayılamaz...
İzedebiyat Ailesi Yozlaşmaya Karşı Bir Güçtür...
Bir Ödülün Düşündürdükleri...
Sanat mı Yoksa Ayırımcılık Sanatı mı Yapılıuor...
Resim Sanatı Üzerine Çeşitlemeler2

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Suçlular Serbest Tecavüze Uğrayan 13 Yaşındaki Kız Çocuk Sor
İzedebiyat Ailesi Yozlaşmaya Karşı Bir Güçtür...
Rektör Başkanlığında Bilimsel Kitaplar Nasıl Yakıldı?
Amerika'dan Türkiye'ye Bakmak...
İzedebiyat Tatili ve Tıklanma Şampiyonları2

Steve ile Mahmud'un Kaderi...

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Çaresizler Senfonisi [Şiir]
Aşkın Nefrete Dönüştüğü Anı Yaşattın... [Şiir]
Yokluğundaydım... [Şiir]
Neden Kocan Kadar Konuş? [Şiir]
Seni Yalnızlığımda Tanımıştım... [Şiir]
Yangınlarında Kül Olurum Aşkımızın... [Şiir]
Ölsem Benimle Gelir Miydin... [Şiir]
Bilemezdim ki Gerçek Sevgiydin... [Şiir]
Kalbimi Yüreğine Göm... [Şiir]
Susuzluğumsun Yaşamım... [Şiir]


Yücel Dönmez kimdir?

Ressam-Gazeteci-Yazar ve şair. Sanal ortamın günlük yaşamımızı her şeyiyle kapsadığını düşünüyor ve bir profesyönel olarak bu konuda atılım gösteren her projeyi desteklemek istiyorum. 1969 yılında Ararat yayınevinin Oba Çocuk Yayınlarında çıkan şiir kitabımın dışında kitap yayınlamadım fakat bir bitmiş ve üzerinde çalıştığım projelerim var. Bu sayfada kendi yazılarımın yanı sıra, genç sanatçı arkadaşlarıma da yardımcı olmaya çalışmak isterim. Sanat çalışmalarımı 1980 yılından beri ABD\'de sürdürüyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Her yazarı severek okur, hemen her sanatçının bir özelliği olduğunu düşünerek yorumumu yaparım. İsim vermek bir diğerine haksızlık olmasın...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yücel Dönmez, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.