..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir başkasının yaşamını yaşamaktır. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yerler > M.NİHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Bir Başkadır Köprübaşı  
M.NİHAT MALKOÇ
Trabzon yeşil doğasıyla tanınan ve sevilen bir diyardır.Fakat asıl yeşillik Trabzon’un ilçelerinde gizlidir.Kazalarımızın tamamına yakını yemyeşil bir görünüm arzetmektedir.Lâkin Köprübaşı ilçesinin doğal güzelliği bir başkadır.


:BIEC:
Trabzon yeşil doğasıyla tanınan ve sevilen bir diyardır.Fakat asıl yeşillik Trabzon’un ilçelerinde gizlidir.Kazalarımızın tamamına yakını yemyeşil bir görünüm arzetmektedir.Lâkin Köprübaşı ilçesinin doğal güzelliği bir başkadır.
     Köprübaşı,yetiştirmiş olduğu devlet adamlarıyla da meşhurdur.Bunlar arasında merhum milletvekili ve bakan Adnan Kahveci,Diyanet İşleri Eski Başkanı ve Milletvekili M.Said Yazıcıoğlu,geçtiğimiz yıllarda bir trafik kazası sonucu yitirdiğimiz Türkiye’nin valisi merhum Recep Yazıcıoğlu,eski milletvekili İsmail Sancak,merhum milletvekili Alaaddin Kurt,SSK eski başhekimi M.Naci İmamoğlu,eski müsteşarlardan Nafiz İmamoğlu gibi isimleri sayabiliriz.
     Köprübaşı, 1990 yılına kadar Sürmene’nin şirin bir kasabasıydı.Merhum Adnan Kahveci’nin ısrarlı takibi sonucu 5 Mayıs 1990 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla ilçe yapılmıştır.
          Köprübaşı’nın nüfusu merkeze bağlı köyleriyle birlikte beş binin üzerindedir.Diğer köyleri de dahil edince mevcut nüfus on bini geçmektedir.
     Trabzon’la Köprübaşı’nın yol mesafesi 52 kilometredir.Köprübaşı-Sürmene arası ise 14 kilometre civarındadır.
     Köprübaşı üç mahalle ve dört köyden meydana gelmektedir.En büyük yerleşim yeri Fidanlı’dır.Burayı Gündoğan Mahallesi takip etmektedir.
     Köprübaşı dar bir vadi üzerine kurulmuştur.Art bölgesi yok denecek kadar azdır.Manahoz Deresi şehri ikiye bölmektedir.Bu görünümüyle cennetten bir köşeyi andırmaktadır.
     Yöre insanının çoğunun tarlası vardır.Evler genellikle tarlanın başında inşa edilir.Mısır,fasulye,pazı,lahana,arpa,elma,armut,erik,fındık,çay gibi ürünler bolca yetişmektedir.Fakat ekim alanları yetersiz olduğu için topraktan elde edilen ürün karın doyurmamaktadır.
     Onun için Köprübaşı’nda gurbetçilik yaygındır.Aile fertlerinin önemli bir kısmı ekmek parası için gurbet ele düşmüştür.Daha çok Almanya,Hollanda,Belçika gibi ülkelerde çalışan bu insanlar,aynı zamanda ülkemize döviz kazandırmaktadırlar.
     Köprübaşı’nın çok güzel yaylaları vardır.Köşk,Arpalı ve Harmantepe bunlardan bazılarıdır.Köşk yaylası yemyeşil çevresiyle tanınır.Arpalı, yayla olmasına rağmen aynı zamanda bura yaz-kış ikamet yeridir.Köprübaşı’na 27 kilometre uzaklıktadır.Tandır ekmeği ve tezeğiyle ünlüdür.Harmantepe’de şehitlik vardır.Ruslarla yaptığımız savaşta yüzlerce askerimiz bu topraklarda şehadet mertebesine yükselmiştir.Her yıl anma programları düzenlenerek yüce şehitlerimiz yâd edilmektedir.Bu bölgede şehitler için son derece güzel ve görkemli bir anıt inşa edilmiştir.
     Köprübaşı’na bağlı köylerin tamamında cami,okul ve su bulunmaktadır.Fakat köy okullarında beşinci sınıfa kadar okunduktan sonra orta kısım öğrencileri merkezdeki ilköğretim okuluna taşınmaktadır.Şehir merkezinde bir tane ilköğretim okulu ve Çok Programlı Lise mevcuttur.
     İlçenin dört tarafı ormanlarla kaplıdır.Sürmene-Köprübaşı karayolu asfaltlama çalışmaları uzun yıllardan beri devam etmesine rağmen henüz bitirilememiştir.Yol bitince 15 dakikada Sürmene’ye varmak mümkün olacaktır.Bu da yöre halkının,yıllardan beri devam eden ulaşım çilesini bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır.
     Köprübaşılılar gelenek ve göreneklerine bağlı insanlardır.İlçenin yukarısında Beşköy beldesi bulunmaktadır.Buranın hocaları meşhurdur.Burada çocuklardan yaşlılara kadar hemen herkes Rumca’yı anadili gibi konuşmaktadır.Bu yörenin konuşma tarzı (ağzı) diğer ilçelerden farklıdır.
     Geçtiğimiz yıllarda bir Ağustos ayında Köprübaşı’na bağlı Beşköy beldesinde şiddetli bir sel felâketi yaşandı.Akşama doğru kabaran dere suları Beşköy beldesini yutarak haritadan sildi.Bütün binalar yerle bir oldu.Ellinin üzerinde insan sulara karışarak hayatını kaybetti.Çoğunun cesedine bile ulaşılamadı.
     Köprübaşı’nda büyükbaş hayvancılık çok yaygındır.Herkes en az birkaç inek besler.Aileler nüfus planlamasına riayet etmemektedir.Ortalama çocuk sayısı 6-7’dir.Kadınlar erkeklerden daha çok çalışmaktadırlar.Her şeye rağmen Köprübaşı doğal güzellikleri,havası ve suyuyla yaşanabilecek bir yerdir.

e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yerler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Âh Şehir! Rüya Şehir!
Trabzon Büyür Gözbebeklerimde–1
Bir Bağ - I İrem"dir Trabzon…
Kentin Hafızasına Yolculuk...
Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde...
Selâm Trabzon'uma!..
Şehrin Aynasından Yansıyanlar...
Yeşil Trabzon Özlemi
Trabzon Atatürk Köşkü
Gel Çıkalım Zigana'ya!..

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölümünün 16. Yılında Türkülerin Efendisi Erkan Ocaklı
beklenen Nesil
Şehadetinin 29. Yılında Batı Trakya Türklerinin Yolbaşçısı: Dr. Sadık Ahmet ve Davası
Vahşet Çağının Vicdanı: Aliya İzzetbegoviç
Anadolu Âşığı Bir Gönül Adamı: Sabahattin Eyüboğlu
Şair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
15 Temmuz Gecesi Tankların Önünde Yatan Yiğitler Vardı
102. Sene - İ Devriyesinde 30 Ağustos Zafer Bayramı
Türkçenin Berrak Sularında…
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatımızdaki Yeri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.