..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliğinde müzik öğrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Popüler Kültür > Ali Osman Öztürk




19 Eylül 2003
Konya Oturakları Üzerine*  
Ali Osman Öztürk
“Konya Oturakları” başlığıyla yayımlanan kitapta, Konya halk yaşamında önemli yeri olan, kadınların danslarıyla renklendirdiği, sazlı ve sözlü eğlencelere adını veren oturak alemlerinin değişen yüzü ve özellikleri anlatılıyor.


:CBDJ:
   Oturak, Konya ve çevresinde, sadece erkeklerin katılabildiği, müziğin merkezî bir konuma sahip olduğu bir sohbet ortamı. Bu sohbet, geçmişten günümüze yaklaşıldıkça daha çok kültürel bir toplantı halini almıştır. Mesai bittikten sonra, değişik iş kolunda çalışan, ama müzik zevki ortak insanlar, bahçe duvarlarının çevrelediği bir evde, kimseyi rahatsız etmeden toplanır ve müzik icra eder/ dinlerler. Oturak kavramı, halk türküsü ile adeta özdeşleşmiştir, çünkü toplantıda çoğunlukla türkü çalınır ve söylenir. Konya oturaklarında türkü repertuarının belirli bir sırası vardır; bu hem çalan/söyleyen, hem de katılanlar için bilinmesi gereken kurallardan biridir.
   M. Tahir Sakman, kitabında, toplum içinde çoğunlukla tabu olarak görülen bu oturak geleneğinin, gerçek yönlerini ortaya koymaya çalışıyor. Onu bu kitabı yazmaya sevk eden yalnızca Konya türkülerinin en ünlü kaynak kişisi olan Mazhar Sakman (TRT repertuarlarındaki bir çok Konya türküsünün kaynak kişisi ve mahalli bir sanatçı olarak ün yapan Mazhar Sakman, M. Tahir Sakman’ın babasıdır) ve arkadaşlarının yanında yaşadığı tecrübeler ve notlarının kaybolması endişesi değil, aynı zamanda bu alanda güvenilir bir kaynak kitabın olmaması hususudur.
   M. Tahir Sakman, babasının hayatta olduğu dönemlerde bizzat katılarak gözlediği oturak akşamlarında topladığı malzemeyi, diğer oturak katılımcılarından elde ettiği ek bilgilerle okura aktarmayı amaçlamış. Bu kitapta, ayrıca 1999’da yayımladığı Konyalı Mazhar Sakman’dan Türküler (Konya İl Kültür Müdürlüğü Yayınları) kitabında kullanamadığı malzemeyi de değerlendirmiştir.
Son yıllarda basın-yayın araçlarının etkisiyle sosyal yaşamda büyük değişiklikler oldu. İnsanlar arası ilişkilerin azalması bir yana, eğlence/ sohbet biçimleri de değişti. Dolayısıyla Oturak alemi gibi gelenekler de geriledi ve unutulmaya yüz tuttu. Apartman yaşamı, müzikli toplantılara uygun bir ortam sağlayamamaktadır. Günümüzdeki haliyle gerçekten bir kültür, hatta kimlik ortamı olan oturak geleneğini benimseyen, büyük bir hoşnutlukla katılmak, müzik icra etmek/dinlemek isteyenlerin sayısı çok olmasına ve katılım için oturak adabı gibi yazılı olmayan katı sayılabilecek kuralların geçerliliğine karşın, bu geleneğe uymayan bazı eğlencelere de oturak denildiği ve buralarda alkol alınıp, dansöz oynatıldığı vb. sebeplerle, kamu oyunda yanlış bir imaj ve önyargılar oluşmuştur. Yazarın amaçlarından biri de, işte bu yanlışı düzeltmek isteği.
   Konya’nın köklü halk müzik geleneği, gerçekten oturak akşamlarında sağlam bir şekilde ifadesini bulmuştur, yazara göre. Bugün Konya’da birkaç barana (= hanende ve sazendelerden oluşan topluluk) grubu vardır; bunlar usta-çırak ilişkisini devam ettirmekte, bu şekilde Konya türkülerini ve tavrını yeni kuşağa aktarmaya, kültürel geleneği yaşatmaya çalışmaktadırlar. Genç müzisyenler (= sazende ve hanendeler), bu oturak akşamlarında ustalardan, söyleyiş ve çalış tavırlarını öğrenme/ düzeltme olanağını bulabiliyorlar. Bu anlamda M. Tahir Sakman, oturak geleneğinin kültürel olduğu kadar, tarihi ve halk bilimsel önemini göstermeye de çalışmaktadır.
Kitabın önemi ayrıca, yazarın temsil yeteneği olan bir halk müziği sanatçısının oğlu olarak, bu geleneği bizzat yaşamış ve böylece otantik bir kaynak kişi olmasında yatmaktadır. O bu özelliğinin farkında ve üstüne düşeni yerine getirmekten geri durmuyor. Ona minnet borçluyuz.
   *) Sakman, Mehmet Tahir: Dünden Bugüne Konya Oturakları, Milenyum Yayınları, Yayın No: 11, Halk Kültürü Dizisi: 1, İstanbul 2001:



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ortaçağdan Yeniçağa Dr. Faust
Konya/lı İmajı
- İş bu kerteye gelince -

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nasreddin Hoca'nın Şiiri [Şiir]
Bir Şiirdir Yaşam [Şiir]
Hazan Günü [Şiir]
Rudolf Otto Wiemer [Şiir]
Anladım ki... [Şiir]
Sanal Bayramlar [Şiir]
"Göğsünün üstüne iki yıldız/gözlerinin üstüne iki öpücük" [Şiir]
Şair [Şiir]
Ezginingünlüğü [Şiir]
Sadece Dostlarıma [Şiir]


Ali Osman Öztürk kimdir?

Akademisyen, çevirmen, halkbilimci, karşılaştırmacı, eleştirmen.

Etkilendiği Yazarlar:
Bilimsel anlamda Wilfried Buch, Otto Holzapfel, Gürsel Aytaç; edebi anlamda Luise Rinser, Buket Uzuner.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Ali Osman Öztürk, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.