..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"İçtenlik bütün dehanın kaynağıdır." -Boerne
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Muhammed Rıdvan Kaya




29 Aralık 2024
İnsanların Allah’a Kulluk Yerine Toplumun Beklentilerine Uyması: Sapkın Bir İnanç Sistemi ve Çözüm Yolları  
Muhammed Rıdvan Kaya
Tarih boyunca bazı toplumlarda, Allah’ın insanlardan ne istediği değil, insanların birbirlerinden ne gibi beklentileri olduğu daha önemli olmuştur. Bu durum, toplumsal normların ve çevre baskılarının, bireylerin dini anlayışlarını ve yaşam biçimlerini şekillendirmesinde büyük bir rol oynamıştır. Maalesef, çoğu zaman Allah’ın hak kitabında bildirilen hükümler ve emirler, toplumsal beklentiler karşısında geri planda kalmış, insanlar daha çok çevrelerinin düşüncelerine ve beklentilerine odaklanmışlardır.


:CI:
Tarih boyunca bazı toplumlarda, Allah’ın insanlardan ne istediği değil, insanların birbirlerinden ne gibi beklentileri olduğu daha önemli olmuştur. Bu durum, toplumsal normların ve çevre baskılarının, bireylerin dini anlayışlarını ve yaşam biçimlerini şekillendirmesinde büyük bir rol oynamıştır. Maalesef, çoğu zaman Allah’ın hak kitabında bildirilen hükümler ve emirler, toplumsal beklentiler karşısında geri planda kalmış, insanlar daha çok çevrelerinin düşüncelerine ve beklentilerine odaklanmışlardır.
Bugün, Kuran ahlakını yaşamayan toplumlara bakıldığında, Allah’ın emir ve yasaklarının çoğunun doğru şekilde bilinmediği ve uygulanmadığı açıkça görülmektedir. Pek çok insan, Allah’ın emirlerini göz ardı ederek, çevresindeki insanların ne düşündüğünü ve onlardan nasıl bir kabul görmek istediğini düşünmektedir. Bu durum, toplumun genel yapısının bir yansımasıdır. İnsanlar, çevrelerindeki bireylerin kendilerine ne düşündüğü, nasıl davrandığı ve kendilerinden ne bekledikleri konusunda sürekli bir farkındalık içinde olmaktadırlar. Buna karşın, Allah’ın rızasını kazanmanın ne kadar önemli olduğu, O’nun emirlerine uyulmadığında Allah Katında nasıl bir karşılık alınacağı gibi temel dini gerçekler çoğu insanın aklına bile gelmemektedir.
Allah’ın gücü, insanların nasıl bir yaşam biçimi benimsemesi gerektiği konusunda hiçbir zaman sorgulanmamaktadır. Çevredeki insanların düşünceleri ve beklentileri, bireylerin yaşamını şekillendirir ve çoğu insan, Allah’tan daha fazla insanlardan onay almayı önemser. Oysa Kuran-ı Kerim, yalnızca Allah’a kulluk edilmesini, başkalarına tapmaktan sakınılmasını öğütler. Allah, insanları her zaman yalnızca O'na yönelmeye, O’ndan başka hiçbir güce tapmamaya davet etmiştir.
Toplumun baskılarıyla şekillenen bu yaşam tarzı, aslında batıl bir inanç sisteminin parçasıdır. İnsanlar, sosyal çevrelerinin beklentilerine uymak zorunda hissederler. Bu, bireylerin bir tür “sosyal kabul” uğruna, Allah’tan daha fazla insanlara değer vermeleri anlamına gelir. Çevrelerinde, kendileriyle ilgili iyi düşünceler beslenmesini sağlamak için sürekli çaba gösteren insanlar, aslında Allah’ın emirlerine ters bir yaşam biçimi benimsemektedirler. Kendilerini beğendirmek, sevdirmek ve toplum içinde kabul görmek için büyük bir çaba sarf ederken, Allah’ın emirlerini ihmal etmektedirler. Bu şekilde bir yaşam, aslında "İnsanlara Tapınma Dini" adı verilebilecek batıl bir dini sistemin içinde yaşamak anlamına gelir. Bu batıl din, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını göz ardı edip, insanlara tapmayı kabul eden bir inanç biçimidir. Allah’ın rızasını kazanma yerine, insanlardan alınan onay, bireylerin yaşamlarının merkezine yerleşir.
Allah, Kuran’ın birçok ayetinde insanları bu sapkın inançtan kurtulmaya davet etmiştir. Kuran’da, insanları sadece Allah’a kulluk etmeye çağıran pek çok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerden birinde şöyle buyurulmaktadır:
"Siz yalnızca Allah'tan başka birtakım putlara tapıyor ve bir takım yalanlar uyduruyorsunuz. Gerçek şu ki, sizin Allah'tan başka taptıklarınız, size rızık vermeye güç yetiremezler; öyleyse rızkı Allah'ın Katında arayın, O'na kulluk edin ve O'na şükredin. Siz O'na döndürüleceksiniz." (Ankebut Suresi, 17)
Bu ayet, insanları yalnızca Allah’a yönelmeye çağırırken, insanlardan veya diğer varlıklardan beklentilerin ne kadar yanıltıcı olduğunu vurgulamaktadır. İnsanlar, Allah’tan başka herhangi bir şeye tapmak yerine, yalnızca Allah’a yönelmelidir. Çünkü yalnızca O, rızık veren ve gerçek güç sahibidir.
Allah’a gönülden iman etmek ve O’ndan başka İlah olmadığına kesin olarak inanmak, batıl bir inanç sisteminden çıkmanın en kısa yoludur. Bir insanın iradesi güçlü olduğu sürece, bu batıl sistemi terk etmesi oldukça kolaydır. Kişi, sadece Allah’a kulluk etmeye karar verdiğinde, O’nun rehberliğiyle doğru yolu bulacaktır. Allah, iman eden kullarının yolunu açar ve onları doğru yola iletir. Kuran’ı rehber alarak, karanlık bir hayattan çıkmalarına yardımcı olur. Bu konuda Allah şöyle buyurmaktadır:
“Allah, iman edenlerin velisi (dostu ve destekçisi)dir. Onları karanlıklardan nura çıkarır...” (Bakara Suresi, 257)
Bu ayet, Allah’ın iman edenleri karanlıklardan aydınlığa çıkardığını, onları doğru yola yönlendirdiğini vurgular. İman eden bir insan, batıl inançların etkisinden kurtulabilir ve sadece Allah’a yönelerek huzura erebilir.
Sonuç olarak, insanların toplumdan gelen beklentilere göre şekillenen yaşam tarzları, Allah’ın emir ve yasaklarını göz ardı etmelerine yol açmaktadır. Bu, batıl bir inanç sisteminin ürünüdür. Ancak Allah’a gönülden iman eden ve yalnızca O’na kulluk etmeye karar veren bir insan, bu batıl inançlardan kolayca kurtulabilir. Allah, iman edenlerin dostu ve rehberidir; onları doğru yola iletir. Kuran’a yönelerek, batıl inançlardan uzaklaşmak mümkündür. Önemli olan, insanın yalnızca Allah’a kulluk etmeye karar vermesi ve Allah’ın rızasını kazanmaya odaklanmasıdır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şirk ve Aşkın İzdüşümleri: Bir İnsanlık Draması
Sadakat: İman ve İhlasın Gücü
Yılbaşı ve İslam Perspektifi
İbadetin Dili: Anlam ve Farkındalık Üzerine Bir İnceleme
Kelime-i Şehadet: Bir İnanç mı Yoksa Sonradan Eklenen Bir Gelenek mi?
Buhârî ve Pavlus: İslam ve Hristiyanlık Üzerindeki Etkileri
Müzik ve Dansın İslami Perspektiften Değerlendirilmesi
Kuran'ın Anlaşılabilirliği ve Beyyine Kavramı Üzerine Bir İnceleme
Kader ve İnsan İradesi Üzerine Bir İnceleme
Namazın Önemi ve Kültürel Kısıtlamaların Namaza Etkisi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şirk ve Tevhid

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Ruh, Varlık ve İlahi Hakikat [Bilimsel]
Maddenin Gerçek Mahiyeti ve Allah'ın Kudreti [Bilimsel]
Beynimizde Oluşan Dünyanın Gerçekliği: Algı ve Gerçek Arasındaki Sınırlar [Bilimsel]
Kuantum Fiziği Perspektifinden Algılar: Gerçeklik ve Beynin Yorumlama Mekanizması [Bilimsel]
İnsanı İnsan Yapan Şey: Ruh ve Bilinç Arayışı [Bilimsel]
Görme Algısının Bilimsel İncelemesi [Bilimsel]
Evrende Işık, Renk ve Ses Var mı? [Bilimsel]
Gerçeklik Algımız: Beynimizde Yaratılan Dünyanın İnandırıcılığı [Bilimsel]
Algı, Gerçeklik ve Materyalist Paradoks: İnsan Bedeninin Sorgulaması [Bilimsel]
Zaman Algısı ve İzafiyet: İnsan Bilincinin Gerçeklik Üzerindeki Rolü [Bilimsel]


Muhammed Rıdvan Kaya kimdir?

Merhaba ben Muhammed Rıdvan Kaya 2014 yılından 2021 yılına kadar çeşitli platformlarda dini paylaşımlar yaptım. Birgün Herkes Etik Hacker Olur, Yapay Zekayı Herkes Öğrenir, Herkes Prompt Mühendisidir, 2024 YKS TERCİHLERİ İÇİN REHBER KLAVUZ kitaplarının yazarıyım.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © Muhammed Rıdvan Kaya , 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.