..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilinç ruhun sesidir, tutkular ise bedenin. -Rousseau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > Salih Zeki Çavdaroğlu




30 Haziran 2020
Ülke Olarak Yıllardır Sosyal Şizofrenlerimizle Uğraşıyoruz…  
Salih Zeki Çavdaroğlu
Toplumda sosyal bozukluklara sebep veren hareketler...


:AJBH:
Tıp’ ta, şizofreninin tanımı ; “ bir insanın davranış, hareket, gerçeği algılayışn şeklini ve düşüncelerini çarpıtarak değiştiren, ailesi ve sosyal çevresi ile ilişkilerini bozan, gerçek olmayan olaylara inanmaya ve bu sebeplerle, kişiliklerini değiştirici bir eğilim gösteren psikiyatrik bir hastalık…” olarak yapılmaktadır.

Şizofreni’ de en önemli rol oynayan husus, insan beynine sinyaller ileten, “dopamin” adlı bir kimyasal maddedir. Dopamin, aynı zamanda, insanda hareketliliği sağlayan, insana heyecan ve dinamizm veren, bu durumların sürekliliğini sağlayan, çok önemli bir maddedir ki, insan vücudunda tabii olarak, duygusal tepkilerin kontrolünde rol oynamaktadır.
Bu hastalığın toplum hayatımızda yaşanan ilişkilerdeki anormalliklerdeki benzeşmelerine baktığımızda; gördüğümüz aynen şahsın davranışlarında gösterdiği anormalliklerin benzerini, toplum davranışlarında gözlemlememiz olmasıdır.
Bir toplumun ruh sağlığının sağlıklı olması için elzem şartlardan en önemlisi, o toplumun “ülkü” birliğidir..
Türkiye’ de en yakın zamanda, toplum olarak yaşadığımız en yoğun şizofreni; sözde “dinî“ bir cemaat imiş gibi, ülkede, 2000’ li yılların başında tam anlamıyla bir “derin devlet” e dönüşen FETÖ terör örgütünün, 2014 yılından itibaren gemi azıya alarak, dönemin hükümeti ile âdetâ bir güç yarışına girmesi ve önemli atlama taşları olan tarihlerden sonra, 15 Temmuz 2016 gecesi ordu içindeki ağırlıklı hain kadrosu öncülüğünde, yeltendiği darbe girişimidir.
Bu hain güruh, milletin uçak, tank ve diğer silahlarını, o gece gözlerini kırpmadan, yine milletin, mazlum ve kahraman insanlarının üzerine ateş yağdırırken, Bağdat Caddesi’ nde o tankları alkışlayan, azgın azınlığın hâli tam bir sosyal şizzofreni hâdisesi değil miydi ?
Yine; 29 Mayıs 2013' te; Taksim Gezi Parkı’ nda, yeri değiştirilen 3-5 ağacı bahane edip, onların kesildiğini bahâne edek, amaçları mevcut hükümeti düşürnek olan “üst akıl” ın ortaya sürdüğü “ yevmiyeli çapulcu” ların, günler ve geceler boyu sürdürdüğü ve başta CHPile HDP olmak üzere, neredeyse, bütün muhalif siyasi partilerce desteklenen, İstanbul’ un en önemli sanayi ve ticaret “baron” unun mülkiyetindeki holdingce himâye ve finanse edilen hareket, tam anlamıyla bir “sosyal şizofreni” örneği idi.
Devletçe gayet mâkul bir şekilde bastırılan bu ayaklanma sonunda; gezi öncesi yüzde 4, 52 ile Cumhuriyet tarihinin en dip seviyesine gerilemiş olan politika faizi, bu ayaklanmanın hemen sonrasındaki günlerde yüzde 8,5’ a tırmanacaktı.
O günlerde fert başına 10 bin 822 dolar olan, millî gelirimiz, ağırlıklı olarak bu ayaklanmadan kaynaklanan bir seyir takib ederek, 2015'te 9 bin 261 dolara gerileyecekti.
İ.Ü. Bankacılık Araştırma Merkezi’ nin bu konuda yaptığı değerlendirmeye göre; gezi olaylarından bu yana, 17 Aralık sürecini de kapsayan dönemde Türkiye’ nin, toplamda 156,8 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldığını öğreniyoruz.
Bütün bunların dışında ülkede her olumlu yatırım, hareket ve söze itiraz ve muhalefet eden bir marazî kitle var ki; bunlar sosyolojik anlamda tam şizofren tavır sergileyen bir güruh.
Bu gün yaşadığımız ve pandemi olarak söylendiğinde, sanki acıların daha da hafiflediği sanılan SALGIN ortamında dahi, kendilerince “sivil başkaldırı” addettikleri devlet yasaklarına, mutlak mânâda aykırı şekilde davranışları da, şizofreninin kendi canlarına kıyacak raddeye geldiğinin açık bir göstergesidir.
Kim ne derse desin; ŞİZOFREN SOSYALLER ile uğraşmak devlet adına büyük bir zül olsa gerek!..

Salih Zeki Çavdaroğlu
30 Haziran 2020

https://ferahnak.wordpress.com/2020/06/30/ulke-olarak-yillardir-sosyal-sizofrenlerimizle-ugrasiyoruz/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkiye’ Nin Önüne Konmuş ‘batılılaşma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlış Bir Hedef Olduğunu Artık Anlamamız Gerektiği Günlerdeyiz
İstanbul' da Başka Mekân Kalmadımıydı?
Mevlid Ne Kadar Kantat Ya da Oratoryo Olur?
Face Book" Taki Anlamsız Paylaşım Tartışmaları

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mukaddes Kitabımız’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Işığında: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdıkları İle Yaşadıkları Aykırı Bir Sanat ve Edebiyat Adamı
Cumhuriyetimizin Kuruluş Felsefesi
1923’ Te Okullarda Türk Mûsıkîsi Öğretimi Yasaklanmıştı!..
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleştirme’ Adına Yapılan İhanetler ve Bunun Sonuçları
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doğrusu Bu İddiaları Ne Kadar Doğru?
Türkiye’ Nin 'Batılılaştırılma 'Projesi Kapsamında Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Emperyalist Dünyanın Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Ziya Gökalp
Cinuçen Tanrıkorur

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vefatının 67. Yılında Ziya Osman Saba’ Yı Rahmetle Anıyoruz... [Şiir]
İki Bedene Tek Ruh [Şiir]
Adı Konulmamış Duygular [Şiir]
Aşk Bir Terennüm İse [Şiir]
Hayal Bazan Gerçeği Aşar [Şiir]
Sensizlik Beyitleri [Şiir]
Yağmuru Beklerken [Şiir]
Her Şey Geçmişte Kaldı [Şiir]
Vesvese [Şiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradır "" [Şiir]


Salih Zeki Çavdaroğlu kimdir?

Otuz yıldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musıkisi eğitimi aldım. Üsküdar Musıki Cemiyeti' nde 20 yıl korist - solist olarak görev yaptım. Bu güz Türk Musıkisi üzerine makaleler yazıyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiği Yazarlar:
N.Fazıl , C.Meriç, B.Ayvazoğlu,


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.