..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnız olduğumuzu düşünürüm, bazen de olmadığmızı. Her iki durumda da bu düşünce beni afallatır. -Arthur C. Clarke
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İnternet ve Gerçek Dünya > Hakan Yozcu




24 Mart 2016
iş İşten Geçmeden  
Hakan Yozcu
Facebook ve Twitter gibi sitelerin kötü amaçlı kişilerin elinde çok kötü bir silah olabileceğini buradan defalarca yazmıştık. Özellikle 12-15 yaş arası gençliğe henüz adım atan kız çocukları için bu tehlikenin kat be kat fazla olduğunu söylemiştik. Çocuklara, cep telefonlarının, internetin sadece amacı doğrultusunda verilmesi gerektiğini defalarca yazdık buradan


:ADIC:

     İnternet ağının tüm dünyayı sarmasından sonra sosyal medya denen bir olgu oluştu. Özellikle Facebook ve Twitter en başta yer aldı. Öyle ki bu iki özel site, hemen hemen her eve, her cebe girdi.
     İnternet, günümüzde insana sunulan en büyük kolaylıklardan biri. İnsan, bunu amacında kullanırsa çok faydalı işler yapabiliyor. Ama gelin görün ki bunu amacı dışında kullananlar çoğunlukta. Çünkü insan çiğ süt emmiş. Hiçbir işi hayrına yapmıyor. Her şeyde kalleşlik, kötülük ve çirkinlik yapıyor. Neticesi de genelde çocuklarda olumsuz durumlar yaratıyor.
     Facebook ve Twitter gibi sitelerin kötü amaçlı kişilerin elinde çok kötü bir silah olabileceğini buradan defalarca yazmıştık. Özellikle 12-15 yaş arası gençliğe henüz adım atan kız çocukları için bu tehlikenin kat be kat fazla olduğunu söylemiştik.
     Çocuklara, cep telefonlarının, internetin sadece amacı doğrultusunda verilmesi gerektiğini defalarca yazdık buradan. Aksi halde çok canlar yanacağını söyledik. Ders notlarının düşeceğini, arkadaş çevrelerinin değişeceğini, bunlardan da öte uyuşturucu, beyaz, çeşitli olumsuz hapların bu çocukların hayatına girebileceğini belirtmiştik.
     İşte korktuğumuz başımıza geldi. Milli Eğitim Bakanı Sayın Kemal Dürüst bu konuda bomba gibi bir gerçeği basında açıkladı. Bakan Dürüst, “Sosyal Medya üzerinden çocukları tuzağa düşürüp seks amaçlı kullanan ve daha sonra tehditle uyuşturucu ticaretine bulaştıran bir şebekenin” varlığından söz etti.
     Bakan Dürüst: “Bu şebeke mensupları küçük yaştaki çocukları tuzağa düşürüp seks amaçlı kullanıyor, daha sonra da tehdit yoluyla uyuşturucu ticaretine bulaştırıyor” dedi.
     Bu açıklama bizim daha önce yazdıklarımızı, buradan söylediklerimizi doğruluyor. Bu nedenle anne ve babaların çok dikkatli olması gerekiyor.
     Anne ve babalar genelde, çocuklarının telefona sahip olmasını normal karşılıyor. Çünkü onlarla her an iletişim halinde olduklarına inanıyorlar. Okulda, dışarıda hemen onlarla irtibata geçebileceklerine inanıyorlar.
     Buraya kadar güzel ve doğru olan şeyler bunlar. Ama madalyonun öbür yüzüne nedense hiç bakan yok. Bu çocuklar, kimlerle görüşüyor? Kimlerle konuşuyor? Kimlerle arkadaş oluyor?
     Facebookta veya Twitter’da binlerce arkadaşa sahip olabiliyor bu gençler. Her türden insanlar olabiliyor bunlar. Hiç tanımadıkları, hiç görmedikleri, hiç bilmedikleri, hiç konuşmadıkları insanlar.
     Arkadaş olabilmek için sadece bir tıklama yetiyor. Gönderilen isteği kabul etmek yetiyor. Ama iş, asıl bundan sonra başlıyor.
     İnternet alemi, sosyal medya denilen şey o kadar sahte, o kadar yalancı bir düzen ki neredeyse hemen herkes kendi gerçek kimliği ile çıkmıyor ortaya. Sahte yüzler, sahte resimler, sahte isimler… Yani hemen hepsi çakma…
     Dünyayı tam olarak tanımayan genç kız da sahte olan bu resimlere kanıyor. Biraz da yakışıklı bulduysa hemen arkadaşlık isteğini kabul ediyor ve kısa bir süre sonra tuzağa düşüyor.
     Anne ve babalar, çocuklarını kontrol edebiliyorlar mı? Kimlerle görüşüyor, hangi adreslere giriyorlar, nerelere gidiyorlar? Bütün hareketlerini kontrol edebiliyorlar mı? Hayır…Genel yargı “Benim çocuğum öyle şey yapmaz!”
     Evet. Yapmaz. Ama elin adamı öyle bir kandırır ki yapmaz dediğiniz en uysal en akıllı çocuk bile elden gidiverir.
     İş, işten geçmeden çocuklara sahip çıkmak gerek. Onları kontrol altına alıp, telefonu ve interneti sadece amaçları doğrultusunda kullanmalarını sağlamak gerek. Özellikle bu sitelerde tanımadıkları, yabancı kişilerle görüşmelerini engellemek, bu ağlardaki tanımadıkları arkadaşları listeden silmek gerek. Çocuklarını da buna ikna etmeleri ve rızalarını sağlamak gerek.
     Yoksa iş, iten geçerse yapacak bir şey kalmaz…
          





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diğer yazıları...
Çünkü Hepsi Yalan

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
İnciraltı Şairleri
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
Boyacı’ya Büyük İlgi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Acı Ektim [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.