..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sırtında elbise yok." -Mevlana
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Kültür Çatışmaları > Hakan Yozcu




6 Mart 2014
Arapahmet Kültür Evi  
Hakan Yozcu
Kültür sayesinde bu gün bizler, geçmişimiz hakkında bilgiler ediniyoruz. Her bir kültür mirası, atalarımız hakkında bize bir bilgi kaynağı oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkeler, kültüre çok büyük önem vermektedir. Kültüre önem vermek, modernliğin, gelişmenin ve büyümenin bir göstergesidir.


:AIHE:

Bir toplumun, bir milletin, bir devletin, bir bölgenin tarihi süreç içinde ürettiği ve kuşaktan kuşağa aktardığı her türlü maddi ve manevi özelliklerin bütününe kültür denir.
Kültür, içerisinde bir çok şeyi barındırır. Sanatı, yaşamı, gelenek ve görenekleri, evleri, binaları, köprüleri, yolları, müziği, sinemayı, dansı, yemekleri... Aklınıza ne geliyorsa hepsi kültürün bir parçasıdır.
Kültür sayesinde bu gün bizler, geçmişimiz hakkında bilgiler ediniyoruz. Her bir kültür mirası, atalarımız hakkında bize bir bilgi kaynağı oluşturuyor.
Gelişmekte olan ülkeler, kültüre çok büyük önem vermektedir. Kültüre önem vermek, modernliğin, gelişmenin ve büyümenin bir göstergesidir.
Biz de ülkemizde kültüre önem veriyoruz. Kültürümüze millet olarak sahip çıkıyoruz. Birlik ve beraberliğimiz için, gelişip, büyümemiz ve ileriye sağlıklı bir şekilde taşınmamız için bu şart.
Lefkoşa’da bulunan Arabahmet Kültür Evi, yıllardır Lefkoşa Belediyesi’nin himayesi altında bulunuyordu. Bu, kültür ve sanat evi, çeşitli kültürel faaliyetlerde bulunan amatör derneklere de ev sahipliği yapıyordu.
Gazetelerde gördüğüm habere göre Lefkoşa Belediyesi ile yapılan bir anlaşmaya göre burası 5 yıl süreyle GAÜ’ye kiralanmış.
Tabii doğal olarak, orayı kullanan amatör dernekler, ister istemez karşı gelecektir. Çünkü nereden bakarsanız bakın o, eski rahatlığı bulamayacaklardır. Burayı eskisi gibi istedikleri şekilde rahatça kullanamayacaklardır. Dolayısıyla tabii ki bu sözleşmeye karşı geleceklerdir.
Ama bunu bir de tartışmaya açmak gerekir. Yıllardan beri burası sanki atıl vaziyette gibi duruyor. Surlar içinde sessiz, sakin, kaderine terk edilmiş bir yer görünümünde. Öyle ki geceleri oradan geçmek insana ürperti veriyor.
Geçenlerde bir grup arkadaşla gezdik burayı. Salona, salon demeye bin şahit ister. Sahne olabildiğince küçük. Burada sadece tek kişilik gösteriler yapılabilir düşüncesindeyim. O nedenle sahneden tam olarak yararlanmak isteniyorsa, geniş ve daha büyük bir sahnenin yapılması gerek. O da yetmiyor, arkada soyunma odaları yok. Sadece küçük bir kısım ayrılmış bu amaçla ama ona da soyunma odası demeye söz yetmez. Tabii tuvaletlerin olması elzem...
Salonla da iş bitmiyor. Buraya bir de geniş ve büyük bir araç park yeri gerekiyor. Gerçi var olduğu söyleniyor ama bana göre ileride burası ihtiyaca cevap vermez. O nedenle silbaştan yenilenmesi gerekir diye düşünüyorum.
Bunların dışında en önemlisi çevre düzenlemesi yok. Sokaklar dar ve alabildiğince ıssız. Bu da bir korku veriyor insana. Canlılık hiç yok. Etafta ne market, ne dükkan, ne de oturma yerleri var. Hiç bir şey yok. İn cin top oynuyor...
     Arapahmet Kültür Evi için yapılan sözleşmeye göre, salonu 30 gün önceden bildirmek şartıyla yılda 45 kez kullanabilecek veya uygun görülen kuruluşlara kullanım için kiralanabilecek. Bu etkinlikler için 250 TL ödenecek ama amatör gruplardan 100 TL alınacak ve fakat provalar için bir ücret alınmayacak. İnsancıl bir amaç doğrultusunda herhangi bir vakfa veya derneğe bağışlanmak üzere yapılan sosyal sorumluluk projelerinde veya LTB’nin kendi etkinliklerinde bir ücret istenmeyecek.
     Bu proje ile Surlariçi’nde bambaşka bir yaşam biçime geçileceği, geçmişten gelen kültürün daha ileriye taşınacağı ve Lefkoşa’nın kültür başkenti olacağı iddialar araında yer alıyor.
     Umarız öyle olur. Umarız, amaca doğru şekilde gidilir. Böyle bir proje çok büyük yatırımı da gerektirecektir.
     Bakıldığında ölü bir yatırım gibi görünüyor. Ama zamanın neler getireceğini kimse bilemez.
     Kültürümüze sahip çıkma adına, sanatımızın ileriye taşınması adına güzel adımlar...
     Sonucu zaman gösterecek. Bekleyip göreceğiz.
     Şimdilik hayırlı olsun demekten başka bir şey gelmiyor elden...
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın kültür çatışmaları kümesinde bulunan diğer yazıları...
Yozcuların Kökeni ve Çangaza Köyü
İskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluğu

Yazarın İnceleme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir İnceleme
Bir Şiir Emekçisi: İhsan Tevfik Kırca
yaşar Kemal’in Ölüm Yıldönümü Münasebetiyle
Çeşitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arıklı
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
"48 Saat" Üzerine
Âşık Osman Akçay İle Tanıştık
Çakırcalı Efe Üzerine
Kayacı Vadisi (Doktorun Yeri)

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
El Eder [Şiir]
Vakit Gelince [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.