..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"...Ve hepimiz az ya da çok rüyacı değil miyiz!" -Dostoyevski
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Çağdaş Sanat > Hakan Yozcu




30 Ekim 2011
Renkler ve Gölgeler  
Hakan Yozcu
1941 yılında Cihangir Köyü’nde doğmuş. Güzel sanatlara ilkokul yıllarında ilgi duymuş. Liseyi bitirdikten sonra Türkiye İş Bankası’nda çalışmaya başlamış. 1960 yıllarında bir arkadaşı ile “Uyarı” isimli sanat dergisi çıkarmış. Aynı yıllarda Güzel Sanatlar Derneği’nin Türk Sanat Müziği saz heyetinde görev almış. Burada ud çalmış. Tanıştırıldığı bir ressamın yüreklendirmesiyle resme başlamış. Çalışmaları sürüp gitmiş.


:AIDC:
hakan.yozcu@hotmail.com

     Ressamlarımızdan Hasan Daniş, “Renkler Ve Gölgeler” isimli Kişisel Resim Sergisini Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda açtı.
     Hasan Daniş, şu ana kadar çeşitli yerlerde birçok sergi açmış. Bu ise, onun 12. sergisi oluyor.
Bu sergide daha ziyade portrelere ve manzara resimlere ağırlık verilmiş. Resimler oldukça canlı. Gülümsüyor. Çok canlı renkler kullanılmış. Bir bahar havası var. Sarı, yeşil ve turuncu renkler hâkim.
Ben, turuncu rengi çok severim. Belki bu nedenden dolayı, resimler çok hoşuma gitti. Beni adeta kendine çekti. Oysa resimden çok anladığım söylenemez. Bu konuda ortaöğretim sırasında aldığım eğitimden başka her hangi bir bilgim yok. Çok iyi resim de yapamam zaten.
     Hasan Daniş’in özgeçmişini okuyunca kendisine olan hayranlığım ve sevgim bir o kadar daha arttı. Çünkü Sayın Daniş bir konservatuar falan bitirmiş değil. Sadece özel aldığı derslerle kendini yetiştirmiş. Zamanla kendi üslubunu bulmuş.
     1941 yılında Cihangir Köyü’nde doğmuş. Güzel sanatlara ilkokul yıllarında ilgi duymuş. Liseyi bitirdikten sonra Türkiye İş Bankası’nda çalışmaya başlamış. 1960 yıllarında bir arkadaşı ile “Uyarı” isimli sanat dergisi çıkarmış. Aynı yıllarda Güzel Sanatlar Derneği’nin Türk Sanat Müziği saz heyetinde görev almış. Burada ud çalmış. Tanıştırıldığı bir ressamın yüreklendirmesiyle resme başlamış. Çalışmaları sürüp gitmiş.
Hasan Daniş, resme gönül vermiş bir sanatçımız. Bana göre, O’nun okullu olmaması hiçbir şeyi değiştirmemiş. Gerçekten aldığı eğitim onu çok iyi bir sanatçı yapmış. Yaptığı resimler bunu haykırıyor.
Ülkemizin ünlü ressamlarından Feridun Işıman, Hasan Daniş için şunları söylüyor:
“ Hasan Bey, çok dikkatli bakan ve gören gözlerle konuyu bire bir yansıtma eğilimindedir. Tuvallerinde bu dikkat hemen fark edilir. Hiçbir ayrıntıyı atlamaz. Bir tarih yazarı gibi anın sadık bir şahidi olarak onu aktarır. Bir süreden beri resimlerini hazırlayan Hasan Daniş, yakın tarihli yeni işlerini ve daha önce sergilenmiş yapıtlarını izleyici önüne çıkarmaktadır. Bu gün onun için çok anlamlı bir gün. Çünkü size yüreğinden geçenleri, sevdiklerini sergiliyor ve bunu 70. doğum gününde yapıyor.
Ülkemizde yaşananlar, sanata olan ilgi yanında ilgisizlikler, yaşam kavgası, politika Hasan Daniş Bey’i yıldırmamış. Üretmiş ve bizimle paylaşmış.”
     Gerçekten de sergideki resimler Hasan Bey’in sevdiği kişiler. Bildik, tanıdık, aşina olduğumuz kişiler. Sayın Daniş’in resimlerindeki canlılık ilk göze çarpan özellik oluyor. Özellikle portreler çok canlı. Karşınızda sanki canlı biri duruyor gibi. Önce kendi portresi sizi karşılıyor. Bir tuvalin önünde resim yapan Hasan Daniş’i görüyorsunuz. Sonra toplumumuzda çok sevilen, tanınan ve bilinen kişilerin portreleri yer alıyor sergide.
     İlk dikkati çeken Meral Ablamızın portresi oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Eşleri, herkesin abla diye hitap ettiği, büyük saygı duyduğu Sayın Meral Eroğlu’nun portresi karşınızda duruyor. Şık bir elbise ve elinde bir kitapla duran Meral Abla’ya hayranlıkla bakıyorsunuz. Tabii Kıbrıs Türk siyasetine bir ömür vermiş Cumhurbaşkanımız Sayın Derviş Eroğlu’nun portresi en çok dikkat çeken resimler arasında yer alıyor.
Bunların dışında yine tanınan kişiler ve sanatçının ailesi veya yakından tanıdığı kişilerin portrelerine yer verilmiş.
     Manzara tabloları da güzel Kıbrıs’ımızın cennet köşelerinden izler taşıyor. Resimler tamamen Kuzey Kıbrıs’ın güzelliklerini yansıtıyor. İnsanımızın gelenek göreneklerini, kültürünü anlatıyor.
Yer yatağında uyuyan çocuklar, ekinlerin biçilmesi, çobanların koyunlarıyla akşam üzeri köylerine dönmesi, Girne Limanı’ndan manzaralar, Lefkoşa’dan Arasta, doğum günü kutlamaları, Aile yemekleri, çeşitli çiçek tabloları… Çok canlı ve samimi bir şekilde rengârenk bir biçimde Hasan Daniş Bey’in fırçasında hayat buluyor.
     Görmediyseniz mutlaka görmenizi tavsiye ederim.
     Hasan Bey, sizi hemen kapıda gülümseyerek ve çok samimi bir şekilde karşılıyor. Sizinle birlikte sergiyi geziyor ve resimlerin hikâyelerini, özelliklerini tek tek anlatıyor.
     Hasan Daniş “Renkler Ve Gölgeler” Kişisel Resim Sergisi…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın çağdaş sanat kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnciraltı Şairleri
Bir Bahar Bekliyorum Üzerine
Her Şey Gülüşünde Saklı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Meseller ve Kurucuova Ağzı
Boyacı’ya Büyük İlgi
Nkl Sanat Gecesi Büyük İlgi Gördü
İlk Yerli Operamız: Arap Ali Destanı
Nkl’de Edebiyat Sokağı
Erdinç Akgür İle Devlet Tiyatroları’nı Konuştuk

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sessizliğin Hikayesi Üzrine
Denizli Türk Dünyası Şairleri Buluşmasının Ardından
Cevahir Caşgir’den "100süz Şiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romanı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
ve İlk Bölüm Yayınlandı
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beşik Gibi Sallandık
"Kırmızı Pazartesi" Romanının Düşündürdükleri
Olcay Kıraç İle Kıbrıs Sorunu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vakit Gelince [Şiir]
Kara Güzel [Şiir]
Hayallerim [Şiir]
Gönlümün Tacısın Yar [Şiir]
Kurban Olurum [Şiir]
Acı Ektim [Şiir]
Nerdesin? [Şiir]
Yüreğimde İhtilal Var [Şiir]
Hayat Seni Çözemedim [Şiir]
Helallik İstiyorum [Şiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doğumluyum. Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldum. 20 yıl çeşitli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptım. Uzun yıllar Yenivolkan ve Güneş Gazetelerinde köşe yazarlığı yaptım. Şu an Habearkıbrıslı ve Güncelmersin Gazetelerinde yazıyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Şiir, öykü ve tiyatro oyunları yazıyorum. Bu alanlarda çeşitli ödüllerim var. Kendime ait basılmış "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Başka" isimli iki adet öykü kitabım var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yıl Kıbrıs Türk Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulundum. Halen Başbakan Yardımcılığı Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlığı'na bağlı Müşavirim.

Etkilendiği Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.