..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiğim tek şey, ben bir Marksist değilim. -Karl Marx
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Modern Şiir
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1)
M.NİHAT MALKOÇ
Şiir > Yaşam

Aşırı hırs, tamah etme! Senin olan sana gelir Hasedinden yanıp bitme! Senin olan sana gelir Ömrün de bir nakdi vardır Yaradan'ın akdi vardır Her şeyin bir vakti vardır Senin olan sana gelir Mevlâm kayırır kulunu Zâyi eylemez pulunu Rızık şaşırmaz yolunu Senin olan sana gelir Ne cimri ol ne savurgan! Ayağına yetsin yorgan! Yol göstersin sana Kur'an! Senin olan sana gelir Zannetme ki rızkın dardır Sabrın çok faydası vardır

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > İnceleme > Modern Şiir
 Çağdaş Gagavuz Şiiri  (Hulki Can)

Gagavuz şiirindeki sevgi ve aşk temaları salt sevgiliye duyulan aşk değildir: ana sevgisi, anadil sevgisi, aile ocağına duyulan özlem, yurt topraklarına duyulan sevgi de şiirlerde baskın ve şaşırtıcıdır. Vatan sevgisi büyük özverilerle ellerinde tuttukları, üzerinde yaşadıkları bereketli topraklardan kaynaklanıyor. Bu aynı zamanda bir ulus olarak, bir toprak parçası üzerinde özgür yaşamanın ne kadar zor olduğunun bilincinde olduklarını gösteriyor.
 Şiirde Modern ve Modernizm Üzerine  (Hulusi Geçgel)

Şiirde modern ve modernizm üzerine kısa bir değerlendirme
 Şiir ve Musiki  (Hulusi Geçgel)

Şiir, çoğu zaman dilin anlam yapısı yanında ses yapısından da en geniş biçimde yararlanmaya çalışan bir tür olarak, etkileme gücünü daha çok “ses” yapısından almaktadır. Şiirdeki müzikalite, kelimelerin işitilmelerini sağlayan ses yapılarının armonize edilmesiyle oluşturulmaktadır.
 Bir Görüntü (İmgeler) Sanatı Olarak Şiir  (Hulusi Geçgel)

Şiir bir imge sanatıdır. Şiirden imge çıkarıldığında, geriye bu sanattan eser de kalmamaktadır. Orhan Veli, eski şiir anlyışını yıktıktan sonra, "Şiirden imgeyi atmakla hata etmişiz; imgesiz şiir olmazmış" diyerek imgenin şiirdeki yerine işaret etmiştir.
 Özdemir Asaf ve İkinci Tekil Kişiyle Sağlanan Ritm  (Serap TAN)

Şiirin salt bir duygu işi olmadığını düşüncemize takla attıran komplike hallerini Özdemir Asaf şiirinde bulabiliriz ancak. Hem yalın dil, hem alışılmadık söz oyunları...Kendinde yara açan toplumsal aksaklıkları ironik bir dille işleyen Özdemir Asaf için " sen" kişisi çok değerlidir. Onu mayasından bir hamur gibi görür ve bununla uyak ötesi bir ritm kazandırır şiirine... Bu çok özel diliyle Asaf, ne popüler olmak kaygısı ne de estetik düşünce kaygısı taşımıştır...
 Şiirimizde İçki ve İşret Üzerine  (Hulusi Geçgel)

İçki ve işret, Divan edebiyatımızdan bugüne şiirimizin önde gelen temaları arasında yer almaktadır.
 Modern Türk Şiirinde Ece Ayhan  (Hulusi Geçgel)

Ece Ayhan, İkinci Yeni şiirinin özgün şairlerinden biridir. Yayımladıkları şiirlerle, bir yandan yeni bir şiir hareketinin oluşmasına katkıda bulunurken, bir yandan da özgün kalabilmeyi başarmıştır.
 Taşra Dergiciliği İstanbul Dükalığına Karşı  (Seval Deniz Karahaliloğlu)

‘Gavur Topraklara’ da ancak böylesi yaraşırdı. Üstelik serde Homeros’un çocukları olmak da var. Hem muhalif olacaksın, hem çatır çatır her yanından muhaliflik akan Taşra Dergileri çıkaracaksın, hem de Homeros’un çocuğu olacaksın. Üstelik, insanın kanını kaynatan bu ‘gavur topraklar’ üzerinde yaşayacaksın. Eeee kardeşim şair olmayacaksın da ne yapacaksın? Elin mecbur, cümle alem şairi bir araya toplayacaksın. Ne demişler ‘aklın yolu bir’.
 Şiir ve Eleştiri  (Hulusi Geçgel)

Şiir ve eleştiri
10 
 Yeni - Gerçekçi Şiir: "İkinci Yeni"  (Fatih Karataş)

Orhan Veli ve arkadaşlarının şiirinde hüküm, basit realizmde.
11 
 Şiirde ve Şairde Kendilik Sorunsalı  (Hulusi Geçgel)

Şiir üzerine düşünen her şair; şiirde dil, biçim-biçem, anlam-anlamsızlık, gerçek, dize, ahenk, yapı vb. üzerine sürekli kafa yormuştur. Bunlardan “şiir ve kendilik” ve “şair ve kendilik” konularıyla ilişkilendirilebilecek olanlarından bazılarına değinmekle yetinilecektir.
12 
 Şair Mehmet Ekici İle Şiir Üzerine  (Hakan Yozcu)

Şair, resmi özgeçmişi dışında kendisini “Sıradan bir şair, hayat boyu öğrenci, İdealist bir öğretmen” olmaya gayret eden bir birey olarak tanımlıyor. Şair, şiirlerinde genellikle aşk temasını işlediğini, bunun yanında toplumsal içerikli şiirlere de yer verdiğini belirtiyor:
13 
 Okurdan Gecikmiş Bir Özür / Gerekli Açıklama İçin Gerekçeli Karar  (leyla karaca)

Gerekli Açıklama, dile savaş açmış bir zihniyetin ürünüdür. Bu kitap, şiir yazdığını iddia ederken kendi şöhret arzusunu ve ihtiraslarını kağıda fütursuzca dökmenin bir fotoğrafıdır.
14 
 Erich Fried‘den Apolitik Şiirler  (Ali Osman Öztürk)

Siyasal bir şair olarak tanınan Erich Fried'in İzedebiyat'ta yayımlanan aşk şiirlerine "güya" apolitik bir yaklaşım.
15 
 Türk Şiir'i Nereye Gidiyor  (Adem KORKMAZ)

Şair kimdir,nedir,kime şair derler?Bir tane şiir yazanda şair midir,yoksa şair olmak için yüzlerce şiir yazmak mı gerekiyor?.Şair nasıl olunur? Düzgün cümleler alt alta getirilerek yazıldığında şiir olur mu?
16 
 Şiir Üzerine Lakırdılar  (Yûşa Irmak)

Şiir için gerek eski, gerek yeni şairler öyle tanımlamalar kullanmışlar ki inanın hepsi birbirinden şirin ve güzel ifadelerle bezeli… Şiirin her insanın kendi dünyasında bir tanımı madem var o halde bizce şiir; müşahhası muhayyilenin potasında eriterek tecridin imbiğinden geçirme ve idrak üstü bir incelikle zekaya ürperti vererek kelimelere her okuyanın kendi ruh haline göre ahenk, anlam veya mana kazandırma sanatının adıdır diyebiliriz…
17 
 Bir Akustiğin Armonisi: Dilküşa  (leyla karaca)

Şair, kimi zaman da tüm kimliklerinden soyunarak yaşıyor hayatı, alabildiğine özgür ve alabildiğine cesur çekiyor acının fotoğrafını.
18 
 Gerçek Şiir Nasıl Anlaşılır...  (demir can)

siir nasil anlasilir kalp mi gercek mi konulu inceleyis..
19 
 Şiir Nasıl Olmalı  (osman demircan)

Günümüz şiirleri çeviri şiirlere benzemektedir. Hani hep şikayet edilir ya, çeviri şiirlerin güzel olmadığından... Neden olarak da çeviri şiirlerin yazıldığı dilin, dil özelliklerine sahip olduğu, tercüme edilirken o dil özelliklerini yitirdiği söylenir.
20 
 Susmaz Şiirler  (Hakan Yozcu)

şiirlerinde Fuzuli'yi örnek almış sanki. Onun gibi aşk acısı var şiirinde. Acı, ayrılık, gam, keder, ateş gibi sözcüklere sılça yer verilmiş. Aşk ve sevgi şiirlerinin ana teması.




son eklenenler
Şiir Üzerine Lakırdılar
Yûşa Irmak
İnceleme > Modern Şiir
Gönül
uğur koca
İnceleme > Modern Şiir
Susmaz Şiirler
Hakan Yozcu
İnceleme > Modern Şiir
Şiir Nasıl Olmalı
osman demircan
İnceleme > Modern Şiir
Şiir ve Musiki
Hulusi Geçgel
İnceleme > Modern Şiir
Şiir ve Eleştiri
Hulusi Geçgel
İnceleme > Modern Şiir
Çağdaş Gagavuz Şiiri
Hulki Can
İnceleme > Modern Şiir
İlhanberkiğne
Zafer Yalçınpınar
İnceleme > Modern Şiir

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.