..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın." -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Nilüfer Aydur




16 Şubat 2011
Sistemin Ruhu - 10  
Nilüfer Aydur
Sistemin baskın unsurları ne denli akılcı-bilimsel, üretken, dünya ölçeğinde bütüncül ve teknolojikse, yönetilenlerin bunlara akılcı dirençleri de o denli imkânsızlaşmaktadır. Zira savaşmak zorunda oldukları akıl-dışı, bilim-dışı bir toplumsal yapı değil, tam tersine aklın ulaşmaya koşullandığı yararcı bir yapıdır. Bilimselliğe karşı-direnç ahmaklıktır. Tüm ihtiyaç kategorileriyle farklılaşan insanın özgürlüğü, sistemin insanı denetleme aracına dönüşmüştür artık. Özgürlüğün ne olduğu sistemin unsurlarınca belirlenir. Köleler ve efendiler arasındaki uzlaşmaz çelişkiler, ortak ihtiyaç ve özgürlük içerikleriyle çürümeye terk edilir.


:AGFF:
İçinden yükseldikleri toplumsal yapıdaki çelişkilere direnç gösteren hak ve özgürlük arayışları, eskiyen ekonomik-alt ve kültürel-üst yapıyı dönüştürme görevi üstlenmiş, ilerici-devrimci eleştirel unsurlardır. Ancak, ne zaman ki bu hak ve özgürlükler elde edilmekle kurumsal yapılara kavuştularsa, kendilerini harekete geçiren nedenlerle illiyet bağlarını yitirmişler, sistemin ortak paydasında erimişlerdir. Günümüzde, otomasyon toplumuna yönelmiş dünya ölçekli ilerleyiş, uluslar bazında kademe kademe yaşama dönüşürken; ölçülebilir, küçük parçalara bölünerek kategorileştirilebilir bir dünyasal algıyla, ben yerine bir-ey olma kategorisine yerleştirilen insan; kendi biricikliğini her şeyin üstüne çıkarma yozluğunu özgürlük adıyla anmaya koşullanmıştır. Tatmin edilmeyi bekleyen yapay ihtiyaçlar ve bunlara ulaşmaya yönelik özgürlük bağlamları nicel olarak sayılamayacak denli artmış, bu çokluk ortamı aynı çokluk derecesinde manipülasyona açık hale gelmiştir.
Sistemin baskın unsurları ne denli akılcı-bilimsel, üretken, dünya ölçeğinde bütüncül ve teknolojikse, yönetilenlerin bunlara akılcı dirençleri de o denli imkânsızlaşmaktadır. Zira savaşmak zorunda oldukları akıl-dışı, bilim-dışı bir toplumsal yapı değil, tam tersine aklın ulaşmaya koşullandığı yararcı bir yapıdır. Bilimselliğe karşı-direnç ahmaklıktır. Tüm ihtiyaç kategorileriyle farklılaşan insanın özgürlüğü, sistemin insanı denetleme aracına dönüşmüştür artık. Özgürlüğün ne olduğu sistemin unsurlarınca belirlenir. Köleler ve efendiler arasındaki uzlaşmaz çelişkiler, ortak ihtiyaç ve özgürlük içerikleriyle çürümeye terk edilir. Zevkler, ihtiyaçlar, taşkın arzular benzeşir. O ne büyük bir tatmindir ki; efendi ve köle, aynı şeye gülen, aynı zevklere güdülenen, aynı araçlara ulaşmayı hak ve özgürlük addeden ortak paydalarda birleşmiştir. Yapay ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçlara ulaşmayı sağlayan araçlar (insanın insana ulaşma isteği doğrultusunda emeğiyle bedel ödeyerek katettiği yol yerine özel ya da kitle ulaşım araçları, sözle dokunduğu hitabet yerine özel ya da kitle iletişim araçları, barınmak yerine konfor sağlayan ev teknolojileri, beslenmek yerine hazza dönüşen gıda ürünleri vs.) insanın tutum ve davranışlarını dönüştürmüştür. Araçlar mesaj olmuştur. Aynı araçlardan aynı mesajları alan insanlar; aynı etkilere aynı tepkileri veren kolektif bir düşünce-eylem zeminine kavuşmuş olur. Sistem, dışarıdan baskı yoluyla insanı köleleştiren bir mücadele unsuru olmaktan çıkar, araçların dönüşümüyle (teknolojik ilerlemelerle) kendini bir üst aşamaya taşıyan içsel bir dinamiğe dönüşür ki; bu dönüşüm daha konforlu bir hayatı hedefleyen akılcı bir dönüşümdür. Kavga, sistemin kendine dönük olmaktan uzaklaşarak, araçların yetersizliğine, teknolojik geriliğine yönelir. Özgürlük arayışları, üzerimize yüklenmiş ağırlıklardan (zincir, pranga, sırtımızdaki küfe, yönünü bileklerimizle değiştirdiğimiz ağırlıkların kuvveti) kurtulma mücadelesi değil, yapay ihtiyaçlarımızı giderecek araçların yüküne ulaşma çabasına dönüşür.
Teknoloji ve bilimi hizmetine almış sistem, artık egemenliğini akılcılaştırmış, yaygınlaştırmıştır, öyle ki; egemenlik kayıtsız şartsız milletin olacak, ulaşan ulaşmayana örnek olacaktır. Çağın bir önceki aşamasında egemenliğin sembolü olarak biçimlenmiş unsurlar, dünya ölçeğinde yaşanan bir harekete ‘’tweet’’leriyle nasıl müdahil oluyorsa, yeryüzündeki tüm insanlar da aynı araçlara aynı amaçlarla ulaşabilecek konuma varacaktır. Şeffaf dünya gözleri büyüler. Büyüler âleminde totemler konuşur. Bir ‘’Cumartesi Annesi’’ medyatik olur. Tüm bu olanları devrim ve kazanım gören akıl, mantığının duvarları arasına sıkışır. Mantık, öncellerini ve olan olduktan sonra başvurulan bir merci olduğunu unutur. Olacak olanı önceleyen ama dününü kaybetmiş bir hükümran olur. İnsan, tarihe gömülmüş ben’inin üzerine inşa edilmiş kendine, sistemin egemeni olur.
Kurtuluş, sistemin kendi içinden kendi araçlarıyla mümkün görünmese de, tek çare, halen geçmişinin donanımlarını üzerinde barındıran insanların, tüm olup bitenlerin akılcılığındaki akıl dışılığı ortaya dökme çabalarında gizlidir. Kıyamet tellalı gibi algılanmakta hiçbir beis görmeden söyleyebilirim ki; büyük bir yıkımın ve egemenlik paylaşımının arifesinde (bu, sistemle özdeşleşmeye uygun birimlerin paylaşarak yürüteceği içselleşmiş ve yaygın bir egemenliktir) bizi insan yapan değerlerimizin yeniden büyüyeceği zeminler oluşturamazsak, gelecekte, ayrık düşünceliler olarak, yer altında ölü ya da diri olanlar olarak anılacağız.
Bu senaryoda oynamayı ya şimdiden reddedecek ya da sonsuza dek susacağız.

Not: Bu amatör denemeyi bir taslak metin olarak şimdilik sonlandırıyor, daha geniş bir çalışmanın; ayrıntılara inerek, anlatımlarımı güçlendirecek araştırmalarına yönelmek istiyorum.
Olumlu-olumsuz eleştirileriyle ilgisini ayıran herkese teşekkürlerimle...


Nilüfer Aydur



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Çirkin Ördek Yavrusu İnsan Hayvan mı?
Bendeyişler - 6
Kutsala İlişkin
Bendeyişler - 4
Bendeyişler - 3
Sistemin Ruhu - 8
Bendeyişler - 5
Sistemin Ruhu - 7
Bendeyişler - 1
Bendeyişler - 2

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sevgi ve Söz Üzerine

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sus - II - [Şiir]
Sus - I - [Şiir]
Kızıma [Şiir]
Yalnızlık Kimsesizlik Değildir [Şiir]
Söz Vermiştin İnanacaktım [Şiir]
Hâlâ Bitmedik İnadına - VI [Şiir]
Hâlâ Bitmedik İnadına - VII [Şiir]
Hâlâ Bitmedik İnadına - V [Şiir]
Hâlâ Bitmedik İnadına - IV [Şiir]
Aynı Zamandı [Şiir]


Nilüfer Aydur kimdir?

İçine hapsolduğumuz evrenin dışına hiç çıkamayacak olsak da, bizim işimiz o evrenin duvarlarını kemirmektir. Zira o duvarlar ruhumuzun besin ihtiyacını karşılar.

Etkilendiği Yazarlar:
Daha çok felsefi etkilerden söz edebilirim...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Nilüfer Aydur, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.