..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Deney, herkesin hatalarına verdiği addır. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Düşler > İbrahim Kilik




10 Nisan 2010
Kelimelerden Düşen Çığ  
Sözün Gücü

İbrahim Kilik


Kelimeler, hayallerde olgunlaşıp şair ve yazarların gönüllerine düşerler. Şairler ve yazarlar, yüreklerine düşen çığın altında ezilmemek adına eser verirler . Biz, öylelikle farkına varırız kelimelerin. Sözün gücü, şairin ve yazarın deneyimi ve birikimi yanında, kelimelerin keşdedilmesi gereken hususiyetleri ile de alakalıdır biraz.


:ABFI:
Kelimeler, sözlüklerde sessiz sedasız bizi bekleyen; içinde binbir büyü gizleyen efsunkâr mucizeler. Kelimeler dorukları karlı dağların içe dürülmüş hâli. Kelimeler, bazen bir peri bazen bir dilber. Hâlden anlamayanlara, hâllerini arz etmezler…




Kelimeler, hayallerde olgunlaşıp şair ve yazarların gönüllerine düşerler. Şairler ve yazarlar, yüreklerine düşen çığın altında ezilmemek adına eser verirler . Biz, böylelikle farkına varırız kelimelerin. Sözün gücü, şairin ve yazarın deneyimi ve birikimi yanında, kelimelerin keşfedilmesi gereken hususiyetleri ile de alakalıdır biraz. Yunus, "Söz ola kese savaşı/ Söz ola kestire başı./ Söz ola ağulu aşı./Bal ile yağ ede bir söz. / Kişi bile söz demini./Demeye sözün kemini./Bu cihan cehennemini./ Sekiz uçmağ ede bir söz." derken, sözün önemini ve gücünü ne de güzel vurgular.



Musa Peygamberin(sav) duası da kelimelerin künhüne ermenin, ne kadar önemli olduğunu belirtiyor insanlara."Rabbim, benim göğsümü aç(genişlet).”“Bana işimi kolaylaştır.”“Dilimden düğümü çöz;”“Ki söyleyeceklerimi kavrasınlar.” Musa Peygamber (sav) sözlü anlatımda kelimeleri yerli yerinde kullanmayı ne kadar önemsiyorsa, şairler de yazılı anlatımda o yolda kuşkusuz.





Eskiler, “Kem aletle kemalât olmaz .”diye boşuna dememişler. Usta yazar ve şairler, duygu ve düşüncelerini ifade etmek için, onların içlerinden en uygununu seçerler… Onlar, kelimelerin rengini, kokusunu , dokusunu , sesini ,suskunluğunu çok iyi bilirler. Kelimelerin huyunu suyunu bilmek bir ayrıcalıktır. Ancak kelimeleri çok iyi tanıayanlar, farklı ve özgün sözler ortaya koyabilirler. Bu sayede, ayrıcalıklı olma, takdir ve beğeni toplama gibi bir yer işgal edebilirler hayatımızda.




Kelimeleri ve onların usaresini, rengini, kokusunu ne kadar yakalayabilirsek , o kadar güzelliği hayata aktarabiliriz. Hayatımız o oranda güzelleşir. Tek düzelikten kurtuluruz. İşte, bu yüzden muhtacız sanatçılara. Bizim yapamadıklarımızı onlar yapar yerimize. Bize düşense, onların yüreklerinden hayata yansıyan güzelliklere sahip çıkmak sadece….
Ankara, 10.04.2010



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın düşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Son Mülteci
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 18
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 16
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabı Üstüne
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 13
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 11
Busenaz
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 17
Bir Hasret Deminde Fasl-ı Semaver
Çia Adlı Peri

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkçe Sevdası
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Argodan Esintiler
Yazarlar Şairler ve Şehirleri
"Yok Bu Şehr İçre Senin Vasfettiğin Dilber"
Ayrılığın On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
Kıl ve Tüy
Kılıç ve Kalem

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hüznümüz Kahverengi [Şiir]
Arzu 1 [Şiir]
Cin Biberi [Şiir]
Erguvanlar Lâleler [Şiir]
Zaman Dar [Şiir]
Düş Gülü [Şiir]
Mülteci [Şiir]
Dem Masalı [Şiir]
Çççççççççççççççççççç [Şiir]
Pişmanlık Bestesi [Şiir]


İbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliğin dem demleri. Bardakta keklik kanı. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramı. Alır yürekten gamı. Fincanda türkü söyler. İnce bellide mani. Zamanın gül kurusu Gülde gülşen dokusu. Rehavetten kurtarır. Pek de şirin doğrusu. Bardaktır mihmandarı. Herkesin çeker canı. Yalnız bu kadar değil. Sohbetlerin mimarı. İnce bir gülüş gibi. İçe süzülüş gibi. Ülfete kapı açar. Kaldırır hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 İbrahim KİLİK

Etkilendiği Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © İbrahim Kilik, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.