..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyaya geldiğinden, dünyada bulunduğundan, dünyadan gideceğinden hoşnut olan bir kimse görmedim. -Namık Kemal
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Modernizm ve Post-Modernizm > Mehmet Fatih Doğrucan




9 Ekim 2008
Aydınlık Modernite, Karanlık Geçmiş Dedikleri  
Mehmet Fatih Doğrucan
Bir oyun gibi başladı her şey, tarih sanki olduğu yerde sayıyor, tüm birikimli ilerlemesine rağmen hiçbir ilerleme kaydetmiyordu, evet hepimizin ORTAÇAĞ ile ilişkili cümlelerinde hep aynı karamsarlık hep aynı müphemlik elzemdi.


:CGBC:
Bir oyun gibi başladı her şey, tarih sanki olduğu yerde sayıyor, tüm birikimli ilerlemesine rağmen hiçbir ilerleme kaydetmiyordu, evet hepimizin ORTAÇAĞ ile ilişkili cümlelerinde hep aynı karamsarlık hep aynı müphemlik elzemdi.

     Halbuki biz bu çağı terk ederken dahi bu çağın bize bıraktığı kültürel miraslar üzerinden kendimizi ifade ediyorduk. Neyse bu konuya zaten değinilecek, ama belirlenmesi gereken bir mesele var ki, taraftar ruhla alkışladığımız MODERNLİK VE MODERNİTE neyin nesi ve kimin fesi,…?

     Bize hep ortaçağın karanlık ve iptidai olduğu aşılandı yıllarca ve biz karanlıktan aydınlığa doğru ilerleme fikri doldurulan modern bireylerdik. Modernitenin ötekileştirici kabiliyeti daha henüz bir başkasına gerek duymaksızın maziyi ötekileştirmişti ki, mazi, hal ve ati içerisinde yalnızlanmış ve yalnızlaştırılmış bireyler topluluğu olarak ancak toplumu var edecektik. Peki bu mesele nerede nasıl ve ne zaman başladı?

     Esasen bu mesele tam da ortaçağın ortalarında başladı. Yani modernleşme ülküsünün aydınlığa ve bilgiye yol alma serüveni tam da ortaçağın en parlak zamanlarının bir ürünüydü. Bir yandan haçlı seferleri ile doğu ile batı arasındaki etkileşim en üst aşamaya ulaştı. Diğer yandan batıdaki benedikten, dominiken manastırlarında bilimsel bilgiyi dinsel bilgiden ayıracak faaliyetler artmış ve Endülüs ispanyasının kültürel mirası Avrupa’yı gelişime zorunlu olarak ittiriyordu. Eski dönemden gelen bilgiler çeviri faaliyetleri sayesinde Avrupa entelajasiyasına kazandırılıyor ve bilginin birikimli ilerlemesinin önlenemez yükselişi Avrupa’da yepyeni bir ideoloji ve isyan tanzim ediyordu.

     İşte bu isyan kendisini, her türlü otoriteye karşı çıkma eğilimi ile gösrerdi ve bilinen en büyük otorite ise Tanrı ile onun yeryüzündeki Monarklarıydı. Yeryüzündeki monarkların bireysel hayatı ihlal ettiği düşüncesi o dönemlerden bu dönemlere artan bir katsayı ile taşındı. Böylece günümüz insanı, artık, bireysel çeperlerinin tek özgürlük olduğu düşüncesinden hareket ediyor.

Hatta bireysel çeperlerimiz dışında gelişecek her toplumsal olay bile sırf birey olma hakkından dolayı bizi rahatsız ediyor. Kısacası atomize bireyler topluluğu olarak ancak toplum adını alıyoruz. Ve bireyselleşmiş dünyamızın referansı ya gelecek ya hal kavramı oluyor ki, geçmişle köprüleri koparmayı ilericilik veya gelişmecilik olarak algılıyoruz. Halbuki, hala kullandığımız lisan tarihin derinliklerinden süzülerek gelen lisan ve aidiyet iddiası modern dünyanın, hala ortaçağ rasyonalitesinin sınırları içerisinde…..

Bir düşünün modern dünya temel ve kadim toplumsal ilkelerin temeline hukuk’u yerleştirirken, bunun olgu olduğu için ve tek gerçeklik olduğu için böyle olması gerektiğini ifade ediyor, diğer yandan metafizik olarak tanımladığı ahlak ilkelerini ise tanımsız bırakırken onun sergilediği sabır ve incelik duruşunu sergileyemiyor. Mesela benim çocuğum neden görme özürlü veya benim bacaklarım neden yok sorusuna ahlak ve ahlakın taşıyıcısı felsefi dinsel sistemler cevap vermeye çalışırken, hukukun halden hareket eden olgusal tavrı bu soru ve sorunlar karşısında sabırsız ve tahammülsüz olmaktan öteye gidemiyor.
Acaba ahlaki ortaçağ mı, hukuki Modernite mi dersiniz tercihlerinizde…

Mehmet Fatih Doğrucan

.Eleştiriler & Yorumlar

:: GÖÇMENLİK
Gönderen: S.EZELSOY / , Türkiye
19 Ekim 2008
Sayın DOĞRUCAN'nın ifade ettiği avrupa tarihi parantezi içinde ise binlerce defa haklıdır. Yazı; ... ile bitiyor yani devamı var ve devamını okumadan bu yargıları ifade edeceğim, sadece yukarıda okuduğum üzere. Doğunun efsanevi serüvencileri sürekli göçmenleri; zihnilerden göçmenliği atamamış olacak ki, batıya inanılmazca öykünüp durulur, doğuya karşıda haksız bir böbürlenme ile sırt çevirilir. Avrupa o Meşhur ORTA ÇAĞINI yaşarken, doğu bütün ihtişamı bilimsel açılımları ile yükseldiğini insanlık biliyor; ama BİZİM aydınlarımız,tanımlamalarını biz avrupalıymışız gibi yapmaları doğuya vede kendilerine haksızlık etmeleri anlamına gelmiyormu. Bizim tarihimiz batının o dönemki tarihini kapsar ama batının tarihi doğununkini tahrib vede tahrif eder. Göçmenlik zihnimizin merkezinde durduğu sürece Avrupalının geçmişini, bizim geçmişimizi irdelemeden, bizim adederiz. SAYGILARIMLA




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bilgiye Giden Kestirme Yolda, Demokrasinin Ruhu Olan Eylemselliğe Veda ve Sebebi Olarak İnternet Kavramı
Eğitim ve Kast Sistemi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Kızıl Elma Destanı, Almıla"ya Yürürken [Şiir]
Karınca Kararınca Hikayeler [Öykü]
Canım Karıma - Beydeba'dan [Öykü]
Karınca Kararınca Hikayeler3 [Öykü]
Karınca Kararınca Hikayeler 2 [Öykü]
Türk Modernleşmesinin Öncülleri [Bilimsel]


Mehmet Fatih Doğrucan kimdir?

Lisans FELSEFE Yüksek Lisans FELSEFE Doktora FELSEFE ÖĞR. GÖR.

Etkilendiği Yazarlar:
Umberto ECO, İhsan Oktay Anar,


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Fatih Doğrucan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.