..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes aynı notayı söylediğinde uyum elde edilmiş olunmuyor. -Doug Floyd
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Unutulamayan Dönemler > Beste Sultan K.




23 Ağustos 2007
Duruş ve İfade  
...

Beste Sultan K.


"Basın özgürlüğü", bir milletin, bir ulusun, bir dinin, bir kültürün yapıtaşına yapılan bu saldırıları haber uğruna kamuoyuna taşımak degildir! "Basın"a basım hakkını sunan uluslar, dolayısıyla bireylerdir. Bir bireyin hakkının başladığı yerde bir diğerinin bittiği gerçeği anayasada bu kadar aleniyken, "basın özgürlüğünün devamı" talebi aklı selimin isi degil! Bu sınırda başlayan benim hakkımdır! Hakkımı savunmak ise diğer bir hakkım!..


:AHAD:
Hatırlayacaksınız bir zamanlar, kimliklerini arayan birey ya da grupların değişik ideolojiler ışığında örgütlenmesi, farklı cemiyetler altında birleşmesi modaydı. Birbirine zıt sloganların atıldığı, insanın insana düşman kesildiği, tabiri caizse “kanın gövdeyi götürdüğü” o dönemlerden geriye kaç gözü yaşlı ana, kaç yetim, kaç dul, kaç “tasdikli” üniversite öğrencisi kaldı bilinmez. Bilinen, bir neslin neredeyse çeyrek asrını alan bu modadan geriye kalan reyting rekortmeni bir dizi, sinema gişeleri önünde “bilet derdi” ve kurdun kuzuyu sarmaladığı bir vadi…
Hoş, bırakın reyting sayaçlarını, gişelerde kırması beklenen hasılat rekoru bile "kitle"den "kesim"e düşüş aşamasında olan bir modanın hala revaçta olduğunun en iyi göstergesi...

Bir modayı sona erdiren diğer bir modadır, bunu gündelik hayattan, çarşıdan-pazardan az çok bilirsiniz. Çarşıdan pazardan diyorum, çünkü modayı takip etmenin en kolay yolu çoğunlukla vitrinleri takip etmektir. Aslında, bu durum ülke gündemi ya da “kitle modası” için de çok farklı değil. Burada tek fark yaratılan bir modayı talep etmek için seçme özgürlüğünüzün cebinizden değil bundan bilmem kaç yıl önce kullandığınız oy pusulasından geçmesidir. Arz-talep dengesinin iktisadi kavram olmaktan çıkıp “nabza göre şerbet” esasıyla politikaya uyarlandığı böyle bir dönemde, tüm bu olup bitene “moda” deyişim sizleri yanıltmasın. O sadece bir tabir. Bu kadar hızlı değişen ve gelişen bir gündemi betimleyecek daha “yerinde” bir tanımlama bulamadığımdan belki. E onu da cehaletime verin.

Tüm bu örneklemeler bugünün modası ya da bu yazının ana teması hakkında bir fikir sahibi olmanız konusunda size yardımcı olamadıysa, lütfen televizyonunuzu, radyonuzu ya da gazetenizi, yani “bu boyuttaki vitrininizi” şöyle bir karıştırın. Hemen hemen hepsinde farklı başlıklar altında gündeme yansıtılan aynı ana temayı görmeniz mümkün. Yok, hala göremediyseniz, ben size gündemden bir kaç başlık taşımayı zevkle görev edinebilirim; Öncelikle “Türban”, hemen ardından “Cuma namazında başı açık kadınlar”, “Bilmem nerde bilmem ne tarikatı”,”Bilmem hangi hocanın bilmem nerdeki konuşmasında bilmem ne anlattığı” ve son olarak 30 Eylül’de meydana geldiği halde ülke gündemine yeni giren taptaze(!) bir mevzu , “Basın özgürlüğü ve Hz. Muhammed karikatürleri”..

Şimdi yüksek müsadenizle konuyu bambaşka bir yere taşıyıp yine bu noktayla birleştirecek geniş bir zik-zak çizmek istiyorum;

“Medeniyetler Çatışması” teorisini eminim az çok biliyorsunuz. Bilmeyenler için küçük bir paragraf da ben açayım; Samuel P. Huntington’un Medeniyetler Çatışması isimli makalesinden yola çıkarak kaleme aldığı bu kitap, günümüz medeniyetlerini birbirinden ayıran temel ilkelerin kültürleri ve geçmiş değerleri olduğunu iddia ederek; “süper güç”lerin, batı özenticiliğinin ve bu özenticilikten istifade eden sömürgeciliğin tarihe karıştığını öne sürüyor. Bu görüşe göre medeniyetler artık gelişmişlik düzeylerine göre değil, aralarındaki kültür ve yaşayış farklılıklarına göre gruplandırılıyor ve kitabın başından sonuna tek bir cümlenin altını çiziyor Huntington ; “Potansiyel olarak en tehlikeli düşmanlıklar dünyanın en büyük medeniyetleri arasındaki fay çizgisinde yer almaktadır.”

Şimdi gelelim gündeme;
30 Eylül 2005’de Danimarka’nın Jyllands-Posten gazetesinde yayınlanan Hz. Muhammed karikatürlerine tepkiler hızla büyürken, elbette ki tepkilerin büyük çoğunluğu İslam alemine ait. İslam alemi, yani “İslam Medeniyeti”.

Tarih 5 Şubat 2006. Neredeyse tüm basın gündemini bu olay üzerinde yoğunlaştırmış, yerelinden ulusalına tüm medya karikatürlerden ve tepkilerden bahsediyor. Aradaki büyük zaman boşluğu neyle doldurulmuş, gündem neyle meşgul edilmiş o dönem, bilmiyorum. Benim tam da bu noktada dikkatimi çeken bambaşka bir konu var; “İslam Medeniyeti” ve bu medeniyeti bir arada tutmaya yarayan ortak payda hakkında.

“Din nedir?” “İslamiyeti diğer dinlerden ayıran özellikler nelerdir?” gibi sorularla aklınızı dağıtmak gibi bir amacım yok. Ama şimdi soracağım soru ilginç; İslam aleminin tamamı batıya karşı söyleyebilecek iyi kötü birkaç cümle bulabilirken, bizim söyleyecek hiç mi sözümüz yok? Adı Müslüman, kitabi Kur’an, Resulü Muhammed olan bir ulustaki, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bu sessizlik, bu sakinlik neden? Türbanla uğraşmaktan, başı açık namaz kılanlarla gündem yaratmaktan, kendi içimizde dini farklı farklı kalıplara sokup modernize etmek adına aslolanı yok saymaktan, Ezan’a en uygun dil aramaktan, İslam dininin esaslarından, Kur’an`dan çok, hacı-hocaların sözlerine göre tavır almaktan içinde bulunduğumuzu iddia ettiğimiz medeniyetin ve bu medeniyete yapılan böylesi bir hakaretin cevabını veremeyecek kadar “modernleştik” mi yoksa?

Oysa Michael Dibdin “Gerçek düşmanlar olmadan gerçek dostlar olmaz. Ne olmadığımızdan nefret etmediğimiz sürece ne olduğumuzu sevemeyiz.” diyor Ölü Lâgün adlı romanında.

Öyle ya, düşman olunan tarafın zıddı bizim olduğumuz taraftır. “Tarafsızlığını” bu kadar net ortaya koyabilen bir ulusun ne dostu ne düşmanı, zannımca ne de kimliği vardır...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Dilek ve Şikayet Kutusu
Âlemde Lübnan, Gözünde Âdem

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bitsin İşte [Şiir]
Moyencor [Şiir]
Gözlerin Kalsın [Şiir]
Şiirde [Şiir]
Ruhlar ve Hayaller [Şiir]
Kayıp Kıta [Şiir]
Özledim [Şiir]
Senden Başka Sebebim Yok Benim... [Şiir]
Aslına İnkar [Şiir]
Tesellisiz Gülümse [Şiir]


Beste Sultan K. kimdir?

Temmuz 1983 İzmir doğumlu. ilk-orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamlayarak üniversite eğitimi için Afyonkocatepe surlarını aşan kızımız bir daha İzmir'in yüzünü göremedi. Lise sıralarındayken ajansta mankenlik yaparak başladığı çalışma hayatına, radyo programcılığı, dans, yönetici asistanlığı, muhabirlik gibi gereksiz uğraşlarla devam etti. Gayrı İstanbul sınırları içinde ikamet etmekte olan şahsı muhterem şu sıralar özel bir televizyon kanalında çalışmaktadır. Adı gibi aziz olsun. . Reverans. .

Etkilendiği Yazarlar:
Cemil Meriç, Mitoloji


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Beste Sultan K., 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.