..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hayaller olmasaydı, umutlar dünde kalırdı. - Dolmuş atasözü
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Din > Fuat Türker




11 Eylül 2010
'Allah'ın İpi'ne Sımsıkı Sarılmak  
Fuat Türker
İman eden insan, bu "ipe tutunurken" arada darbeler alır, sarsılır. Bu, insana, ipine asılmış bir örümceği hatırlatır. Allah’ın sonsuz ilmiyle yarattığı kusursuz bir tasarım olan örümcek ipi de, tutunurken aldığı her darbede çok kısa bir süre döndükten sonra tekrar eski halini alır; örümcek bu nedenle uzun süre sallanmaz. İşte inanan insanın sarıldığı ip de tıpkı örümceğin ipi gibidir, sarsılma süresi kısadır...


:ABCH:
İnsanın yaratılış amacı, yalnızca Allah’a kulluk ve ibadet etmektir. İmtihan mekanı olan dünyada apaçık düşmanı şeytan ve onun sözcüsü olan nefsinin bencil tutkularının ardına düşmemek, Kuran’ı yalnızca okumak değil, ayetlerini yaşamak inanan insanın samimi kulluğunun gereğidir. Tüm bunları yaparken müminin tek ve en önemli dostu, onu karanlıklardan nura çıkaracak olan Rabbimiz’dir. Ve “… bizi müslüman olarak öldür." (A’raf Suresi, 126) diyerek dua eden bir mümin, ancak Allah’ın ipine sımsıkı sarıldığında, O’nun dosdoğru yolunda ayakları kaymadan yürüyebilecektir.

Müminler Kuran’da, “Allah’ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın..." (Al-i İmran Suresi, 103) ayetiyle emredildiği üzere, her durumda Allah’ın ipine sımsıkı sarılırlar. Sımsıkı olması için insanın biraz zorlanması, canının yanması gerekir. Asılı bir ipe sıkıca tutunmak insan için gerçekten kolay değildir, zorlayabilir, insanı yorar. Ancak yorulmanın ardından Rabb'imiz kolaylık verecek, müminin bütün ağırlıklarını üstünden kaldıracaktır.

İman eden insan, bu "ipe tutunurken" arada darbeler alır, sarsılır. Bu, insana, ipine asılmış bir örümceği hatırlatır. Allah’ın sonsuz ilmiyle yarattığı kusursuz bir tasarım olan örümcek ipi de, tutunurken aldığı her darbede çok kısa bir süre döndükten sonra tekrar eski halini alır; örümcek bu nedenle uzun süre sallanmaz. İşte inanan insanın sarıldığı ip de tıpkı örümceğin ipi gibidir, sarsılma süresi kısadır.

Yaşadığı bu zorluklar Allah’ın Kendisini hatırlatmasıdır. Samimi mümin zora talip olmaktan çekinmez. Çünkü zorluk zamanları Allah’a duyulan sevgi, aşk ve bağlılığın en güzel ifade edildiği zamanlardır. Allah, mümin kullarına taşıyamayacağı yükü vermeyeceğini vadetmiştir ve samimi mümin zahiren zor görünene taliptir.

Her nerede bulunurlarsa bulunsunlar -Allah’ın ipine ve insanların ipine (ahdine) sığınanlar başka- onlara zillet (zorluk damgası) vurulmuştur. Onlar, Allah’tan bir gazaba uğradılar da üzerlerine aşağılanma (damgası) vuruldu..."(Al-i İmranSuresi, 112)

Dünya hayatındaki imtihana Kur’anî bir bakış açısıyla yaklaşan insanın yaşamında karmaşa, zorluk, sıkıntı ve çözümsüzlük yoktur. Allah’a inanan ve Kuran’a tabi olan bir insanın inandığı kesin doğrular vardır. Bu doğrular, inanan insanın vicdanını devreye sokarak Kuran ahlakına uygun kararlar almasına yardımcı olur. Kısacası bu insan, yaşamının her anında Kuran’ın gerçeklerinin etkisi altındadır. Zorluk durumlarında Rabbimiz’in Kuran’da emrettiği ahlakı yaşadığı ve Allah’ın ipine sarıldığından, en zor imtihanları ve en büyük sorunları kolayca aşar.

Zorluk zamanları, ”Sizden önce gelip-geçenlerin hali başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle bir yoksulluk, öyle dayanılmaz bir zorluk çattı ve öylesine sarsıldılar ki, sonunda elçi, beraberindeki mü’minlerle; "Allah’ın yardımı ne zaman?" diyordu. Dikkat edin. Şüphesiz Allah’ın yardımı pek yakındır. (Bakara Suresi, 214) ayetiyle bildirildiği üzere imtihan anlarıdır ve kararlılıkla sabredenler ahirette karşılığını alacaklardır. İşte yaşadığı zorluklar, Kuran’daki doğruların bilincinde ve her olayın kendisi için hayır içerdiğinin şuurunda olan mümine huzur ve mutluluk verir. Ancak zor anlarında Allah’ın ipine sarılmayan ve Kuran gözüyle bakmayanların yaşadıkları olaylar mutsuzluk, keder ve sıkıntı nedeni olur.

İnsanın en büyük düşmanı olan şeytan, Allah’ın dosdoğru yolunda pusu kurar ve inanan insanları Allah’ın yolundan alıkoymaya çalışır. Bu sinsi düşmanın müminler üzerinde zorlayıcı bir gücü yoktur; gücü müminleri saptırmaya yeterli değildir. Ancak yine de şeytanın taktiklerine, vereceği telkinlere karşı her an teyakkuzda ve şuurlu olunmalıdır. Allah’ın azabından kimse emin olamaz.

Kuran’da, şeytanın insanlara her yönden yaklaşacağı tehlikesine, "Sonra muhakkak önlerinden, arkalarından, sağlarından ve sollarından sokulacağım. Onların çoğunu şükredici bulmayacaksın." (A’raf Suresi, 17) ifadesiyle dikkat çekilmektedir. Bu nedenle her insan imanını korumak için Allah’ın ipine sarılmalı, O’na sığınmalıdır. İmtihan anı geldiğinde de, onun Rabbimiz’den geldiğini anlayıp, daha da sıkı sarılmalıdır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın din kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnkârcılar İnananların Sapmasını İsterler
Son Perde
Dinin Çıkarlarını Gözetmek
Anne Babaya İtaat Nasıl Olmalı?
Korkma Ebedi Varsın
Allah Aşkı
Bir Başka Candır Ölüm
Kadere Dair
Kur'an'dan Sorulacaksınız
Her Sabah, Günü Allah'a Adamak

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İnsan Neden Kıskanır?
Konuşma Kişiliği Yansıtır
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazırlık Kursu
Gerçek Adalet
Duyguları Akıl ve İrade ile Terbiye Etmek
Vakit "Öldürmek" Değil, Kazanmak İçindir
İnsanlar İçin Yaşamak Zordur

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Otobüs Yolculuğu [Öykü]
Köy Anılarım (!) [Öykü]
Artık Oruç Tutuyorum (Çocuklar İçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar İçin :) [Öykü]
Boyun Eğen Kutlu Kadın [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kılıfıdır [Eleştiri]
Pkk'nın Hedefi; Komünist Toplum [Eleştiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleştiri]
Dünyalık Peşindeki Din Adamları [Eleştiri]
Şeytanın Çift Taraflı Kıskacı: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlık [Eleştiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yıldır insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazıları yazıyorum. Yaklaşık 5 yıldır Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Yazılarımı ve inandıklarımı paylaşmak için İz Edebiyat'dayım. Ayrıca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/İstikamet Dergisi'nde çocuk yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Fuat Türker, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.