..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşam başlangıcı olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Şiir > Toplumcu > Abdullah Çağrı ELGÜN




8 Nisan 2009
Ulviye Savtur'un Hayatı ve Eserleri  
Abdullah Çağrı ELGÜN

:BFIF:

ULVİYE SAVTUR’UN HAYATI ve ESERLERİ
(MÜREKKEP 1. 2. 3 Şiir ve Dergileri)
Abdullah Çağrı ELGÜN
cagrielgun@hotmail.com

Ulviye SAVTUR (ULVî) Mürekkep kitabı 5. Basıkısını yapmış.
“Her Duygu Şiir, Her İnsan Şair”
Başlıklı giriş yazısında SAVTUR şöyle diyor: “Ankara eşraflarından Hocazâdeler lâkabıyla anılan, merhum Hacı Hüseyin ve Merhume Ulviye SAVTUR’un ve BEKAROĞULLARI lâkabıyla anılan merhum Abdurahman Nâfiz ve Merhume Fahriye DEMİRKAN’ın torunlarından biriyim.
Babam Hazım’ın annem Nermin’e yazıp okuduğu şiirleri, kız kardeşim Oya ile birlikte dinleyerek yetiştim.
Her insan kaderini kendince yaşasa da bazan duygularda benzerliklere rastlanır. Şarkılar, kitaplar ve dostlar, hem ağlatır hem güldürür.
1974 yılında yazmağa başladığım, dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirlerim ödül ve plaketler aldı. Şiirlerimin bir kısmını, biraz benden biraz da kendinizden duygular bulacağınıza inandığım bu kitapta topladım. Şiirleri sizlerle paylaşmak, tarifi zor ve gerçek bir mutluluk; diyerek sizleri bir hayat kitabının sayfalarını açlmaya davet ediyorum.” sözleri ile sonlandırarak, kitabını bizlere takdim ediyor.

SAVTUR’un Eserleri: Gönül Ekspresi Aylık Şiir, Edebiyat ve Kültür – Sanat, Haberyolu, Anayurt, Kümbet Dergileri ve Sesver, Olay Gazetesi, CEYLAN Şiir Tahlillerinde, Yeni Gün, Olay, Tokat, Hamle, Burdur, Anayurt, 24 Saat, İnternetin İlk Türk Gazetesi (kultur@zaman.com.tr ), Anadolu, Yeni Söke, Türkiye, Hürsöz ,Yeni Adana, Hür Işık, Salihli, Gelişen Salihli, Altın Bilezik, Belde, İleri, 24 Saat, Van Postası, Hürfikir (Lüleburgaz), Meydan, Sonsöz, Tasvir, Tekirdağ Yeni İnan, Yeni Gün, Kent, Aydın Bakış, Gaziantep’te Zafer , Saygın Malkara, Tercüman Gazetesi/Mersin,Yeni Kıroba Gazetelerinde, Niksar Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 1973-2003 (Özel Sayı), Kümbet, Karınca, Bizim Ece , Maki, Gülpınar Alternatif Sanat Genç Söylemler Bayatı Beynelxalq Senet Toplusu – Azerbaycan, Antalya Güllük Şiir Güldestesi Dergilerinde, Fethin 550. Yılında İstanbul Şiirleri Seçkisi, Efsane İnsan İsa Kayacan ve Azerbaycan / Bakü, Armağan–4 isimli kitaplarda,Türkiye Yazarlar Ansiklopedisinde yer almıştır.
Ayrıca, 2000 Yılı Atatürk Türkiyesi Şairler Antolojisi / Şair Ozan ve Yazarlar Kültür Derneği Yayını / İstanbulYürüyen Merdiven Şiir Antolojisi (1) /Hazırlayan: Zehra Birsen YAMAK – İstanbul Şiirle Yaşayanlar / Şiir Antolojisi Hazırlayan: Hüseyin YURDABAK / Nisan – 2002 (Ankara) Şiirle Yaşayanlar / Şiir Antolojisi / Hazırlayan: Hüseyin YURDABAK / Mart – 2003 / (Ankara), Bizim ECE Şairler Antolojisi / 2005 / Hazırlayan : Ahmet OTMAN / (Manisa-Salihli) Antolojilerinde şiirleri yer almıştır.

Ankara’da; Kanal A Televizyonu – Dilden Gönüle Programı – Tuncay YALIN’ın ETV Televizyonu – Mısralarda Buluşalım – İlter YEŞİLAY’ın Kütahya’da ; Birlik Televizyonu – Şiir Patikası Programı – Mustafa ERTÜRK ve İsa KAHRAMAN’ın, Ankara’da ; Başkent TV – Söz ve Ezgi Programı – Tamer ÇAKI’nın konuğu oldu. Ankara’da ; GİMSA TV 2007 Yılbaşı ve Bayram Programında, Umut KARADAĞ’ın konuğu oldu. Ankara’da ; GİMSA TV - Metin YILMAZ’ın programında (Duygu Ekspresi) canlı yayın konuğu oldu.İstanbul, Tekirdağ, Antalya, Tokat-Niksar, Tokat, Isparta, Kütahya illerinde şiir şölenlerine katıldı. Takdirnameler, Plaketler, Mansiyonlar aldı.

Eserleri Hakkında
SAVTUR, dergilerde ve diğer yazdığı şiir kitaplarının arka kapağında Mürekkep şiirini kullanarak bir rekor da kırmıştır. Bu şiir, şairi ya çok etkilemiş veya bu şiirin şaire üzerinde unutulmaz derin izler bırakan bir anısı olmalıdır. Dergilerin iç kapağı içerisine tam sayfa olarak geçirilen şiir, şiir kitaplarının da arka kapağının dışına mürekkep lekeleriyle yapılan bir toblonun altına kaydediliyor.

Mürekkep Dergilerinin ilkinde (4), Toplam, 48 sayfa.
Dergi İçerisinde Yer Alan Yazılar:

Şiir Üstüne(Ali Naili ERDEM),
Yunus’ta Gördüğümüz İnsan Sevgisi ve Hoşgörü Yaklaşımları(Rıfat Araz),
Dallar İçinde(Karacoğlan),
Halk Bilimi ve Edebiyat İlişkileri(Yard.Doç.Dr. Bayram DURBİLMEZ),
Şiirde Üç Boyut(Bekir Sıtkı ERDOĞAN);
M.Kemal ATATÜRK Diyor ki; Necati GÜNEŞ(Tokat);
Misbah Hicrî (Ahşabın Ruhumdaki Güzellik);
Gevherî(Biri Firkat, Biri Gurbet, Biri Aşk);
Halk Şiirinin Ustası Âşık Yaşar Reyhanî’yi Kaybettik(Hayrettin İVGİN);
Mürekkep(Ulviye SAVTUR-Durmuş KAYA);
M.Kemal Atatürk Diyor ki; Goethe ve Kadın (Faus’ta Kadın Üzerine Yaklaşımlar)
Mehmet KURTOĞLU; Günümüz (Yekta Güngör ÖZDEN;
Türk Edebiyatları Hakkında Kısa Tarihi Bilgi (Ulviye SAVTUR); Bayrak(Arif Nihat ASYA;

Mürekkep Dergilerinin ikincisinde (5), Toplam, 48 sayfa.
Dergi İçerisinde Yer Alan Yazılar:

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yılları(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Atatürk ve Türk Halk Bilimi(Hayrettin İVGİN
Bakışların Mermeri Bile Eritir(A.Naci İPEK)
Yaman Çelişkilerin İnsanı: Hayyam(Mehmet KURTOĞLU)
Rüzgar SAATLERİ(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Gül Deyip de Geçmeyin(Misbah HİCRÎ)
Geri Gelen Mektup(Hüseyin Nihal ATSIZ)
Deniz Harp Okulu Marşı(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Forsa(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Rıza Polat AKKOYUNLU(Bahri ULAŞ)
Kışlada Bahar(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Bekir Sıtkı ERDOĞAN
Bekir Sıtkı ERDOĞAN’dan Rubailer
TRT Müzik Dairesi Başkanlığı- TSM Repertuarı
Kaybolan Değerlerimiz (Mecm El Behr(A.Naci İPEK);
Ellinci Yıl Marşı(Bekir Sıtkmı ERDOĞAN)
Hz.İbrahim’in Mucizevî Hayatından
Türk Şiirlerine Yansımalar (Rıfat ARAZ)
Müze Şehir Şanlıurfa(S.Sabri KÜRKÇÜOĞLU)


Mürekkep Dergilerinin üçüncüsünde (6), Toplam 48 sayfa.
Dergi İçerisinde Yer Alan Yazılar:

Meşhur Beyitler
Merhaba(Ulviye Savtur)
Sürgünler(Arif Nihat ASYA)
Merdiven(şiir) Ahmet Haşim
Dostlar Seni Unutmadı(Prof Dr.Himmet KARAZEYBEK)
Gel Bahar(Şiir) Halide Nusret ZORLUTUNA
Hüsniye Anne(Bekir Sıtkı ERDOĞAN)
Kar Musikileri(Şiir) Yahya Kemal Beyatlı
Geldim(Şiir) Yunus Emre
Sırlarını Paylaşamadığımız Kent(Misbah Hicrî)
Hilmi YAVUZ’a Göre Şiir ve Şair(Mehmet KURTOĞLU)
Sitem(Şiir)Yekta Güngör ÖZDEN
Âşık Veysel’in bu bendeki Aşk Olmasa Şiiri Üzerine (Rifat ARAZ)
Ben Seni Urfa’da Sevdim(Şiir) Dr. Himmet KARAZEYBEK
Yiğitler Caddesinin Suskun Delikanlısı(Ahmet CANİKLİOĞLU)
Al İpek Mendile Adını Yazar (Şiir) Ulviiye SAVTUR
Şeyh Galip (Ulviye SAVTUR)
Şair Bahri Ulaş Diye Biri Vardı(Hayrettin İVGİN)
Geldim(Şiir) Neyzen Tevfik KOLAYLI
Bekir Sıtkı ERDOĞAN’ın TRT Müzik Dairesi Başkanlığı TSM Repertuvarı
Kültür Şehri Sivas (Ahmet CANİKLİOĞLU)
Allah’a Ismarladık(Şiir) Faruk Nafiz ÇAMLIBEL
Geline Bak Geline(Nota)
Ses Ver(Şiir) Bekir Sıtkı ERDOĞAN
Avrupu’da Türk Edebiyatı (Yavuz NUFEL)
Necip Fazıl KISAKÜREK’ten Seçilenler


Kitaplara, Dergilere Eleştiri ve Değerlendirme:
Bütün kitaplarına adını kazıdığı, kitaplarının dış kapağında yer alan ve dergilerin iç kapaklarının içinde yer alan “MÜREKKEP” şiirinin efsanesi ne ola ki?!. “Mürekkep” şiirinin, bütün kitapların hem içinde hem arka kapağında hem de dergilerin hem içinde hem arka kapağında yer alması oldukça dikkat çekiyor. İlmî, edebî; veya sanatı tanıtma, kültürü, birikimleri ve değerleri paylaşmak adına çıkartılan kitap ve dergilerde bu duruma, bugüne kadar hiç rastlanmamıştır.
Şairenin sevdiği bir şiiri, kitabının en ilgi çekici yerine alması, çok doğal karşılanacaktır; fakat ısrarla bütün dergi ve kitapların en ilgi çekici yerlerinde bulunması ise okuyucu açısından hoş kaçmamıştır.

Şiir kitaplarının kapakları ise ayrı bir eleştiri gerektiriyor. Kapaklar kitapların birbirlerinden farklı şiirler taşıdığını, bu kitap içindeki eserlerin yeni olduğunu yansıtmıyor; halbuki Ulviye SAVTUR, bu şiirlerini yeni olduğu için; ve kendinin günden güne şiir açısından sanat açısından geliştiğini, tekamül ettiğini göstermek için piyasaya, görücüye çıkartmıyor mu? Böyle olunca da kapaktaki resimler, desenler ve içindeki şiirlerin de değişmesi yeni olması umulur, beklenir.
Kitabı elimize aldığımızda, bu kitapların birbirlerinden ayrı olarak mı çıkarıldığı yoksa yeni olarak mı çıkıp çıkmadığı konusunda tereddüt yaşıyoruz. Yani kitap, yeni mi eski mi? Eskiyi de yeniyi de içine girmeden anlayamıyorsunuz. Bu ise okuyucuya zulümdür.

Şaireyi çıkarttığı dergi konusunda da eleştirmek gerekiyor. Kitapta yaşanan hatalar, aynı şekilde çıkarılan dergilerde de var; halbuki sanatçı çıkardığı üç kitabıyla epey yol almış, mesafeleri kat etmiş görünüyor. Yazık ki aldığı bu mesafeyi, Ulviye SAVTUR, üç kitaptan sonra aynı hataları, dergilerde de tekrarlayarak çıkartılan bu üç kültür eserini de gölgeli bırakıyor.
Şair başarılı olduğu HECE yolunda devam eder ise:
“Âvazeyi bu âleme Davut gibi sal,
Bâkî kalan bu kubbede bir hoş seda imiş.” diyen Kanûnî devrinin en ünlü şairi Bâkî gibi bayan şaire olarak nam salmaya aday olarak durmaktadır.

Şairenin: “Mürekkep (Şiirler-Ankara) 2.Baskı, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9” dikkate değer en önemli eseri olarak gözüküyor.
Zaman içinde araştırmacılar ve edebiyat tarihçilerinin, bibliyografya yazarlarının asla kaçırmayacağı eserdir. Bu eser içinde: Ahmet Tufan ŞENTÜRK, Abdullah SATOĞLU, Abdülkâdir ŞEHİTOĞLU, Bekir MUTLU, Cemal SAFİ, Cevdet ASLANGÜL, Erdoğan ÜNVER, Erol KAVŞİT, Güzide GÜLPINR TARANOĞLU, Halil SOYUER, Hüseyin YURDABAK, İlkan SAN, Özkan GÖNLÜM, Vedat FİDANBOY, Yahya AKENGİN, Yekta Güngör ÖZDEN ve bu sanatçıların TRT Müzik Dairesi Başkanlığı Tarafından Türk Sanat Müziği Repertuvarı(16.04.2004), sanatçıların adı, eserin ilk dizesi, bestekârı, şarkının makamı, repertuvar numarası belirtilerek verilen kayda değer, övgüye layık bir eser.

On altı ünlü sanatçının kısa hayat hikâyesi, eserlerinden verilen birkaç örnek, çıkan eserleri, bir kısmının ise hakkında yazılanlar da dahil olmak üzere, sanatçılar hakkında verilen kısmî bilgileri içine alıyor. Ulviye SAVTUR, bununla da kalmıyor. Yaşayan sanatçı ile evinde veya mekanında bir de hatıra fotoğrafı çektiriyor. Şimdi bu sanatçıların bir kısmı ebediyete göçtü. Kalanlar ise eser vermeğe devam ediyorlar. Bize hatıra kalanlar ise Ulviye SAVTUR’un çektirdiği fotoğraflar, şiirlerinin bir kısmı ve Türk Edebiyatına armağan edilen eserler.

Önemli bir tespittir ki Ulviye SAVTUR, ünlü, usta olarak bildiği ve yanına gidip geldiği meslektaşlarının ya uyarılarından yoksun kalmış; veya onlar da şaireye: “Afferin!” deyip sırtını sıvazlamakla yetinmişlerdir. Öyle olmasaydı bu kadar kitap ve dergi, dile kolay, az zamanda ve az emekle çıkmıyor. Bu şaireye ANKARA’da şairlerin su gibi, çağlayan gibi şakıdığı şelâlenin başında doğruyu gösteren olmamış!..
Şaire, şiire ve yazmaya hevesli. Şiirlerinden ve çıkardığı eserlerinden bu anlaşılıyor; hatta şiir sanatını hayatının bir parçası kabul edecek kadar benimsemiş birine; usta, üstâd yeni, deyişle duayenlerin bu ve bunun gibilere el vermesi, gideceği yolu göstermesi ve bu yolun meşakkatli, çakıl ve dikenlerindeki kolaylığı belletmesi gerekmez mi?

Ankara hazımsız mı? Ankara kendisini geçebileceğini gördüğü değerlere yol vermez mi? Ankara Türk edebiyatının, Türk şiir sanatının yeni bir şaireyi kazanmasına katkıda bulunmayacak kadar kıskanç mı? Sonuca “Evet!” demek istemeyen biri var; ama maalesef!.. Dergiler, yayınevleri, yayıncılar ve sanatı, edebiyatı, şiiri kendi tekelinde zanneden bu camianın da mafyasının olduğunu görüyor ve üzülerek söylüyorum.
Yoksa Ulviye SAVTUR elinden tutulası bir sanatçı. Ulviye SAVTUR, …vb edebiyat dünyamızın güneşleri kadar aydınlık, samanyolları kadar zengin, agartaları, kara delikleri kadar muammalı; ve sırlarla dolu birer cevherdirler. Keşke kıymetlerini yaşarken: “YAŞAYANA VERİLEN BİR TEK GÜL, ÖLÜYE VERİLEN TANTANALI ÇELENKLERDEN ÇOK DAHA KIYMETLİDİR.” bilebilsek...

Ulviye SAVTUR’un Basılı Eserleri:
1) Mürekkep (Şiirler) 5.Baskı, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
2) Mürekkep (Şiirler-Ankara) 2.Baskı, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
3) Mürekkep (Şiirler-II) SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
4) Mürekkep (Dergi 4) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-3-5
5) Mürekkep (Dergi 5) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-4-2
6) Mürekkep (Dergi 6) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-5-9 olmak üzere, üç kitabı üç de çıkardığı dergi bulunmaktadır.



İşte muammalı şiir; ve şaire Ulviye SAVTUR’u, bu derece etkileyen ve eserlerinin sayfalarına bu şiiri kazıtan duyguların, kelimeler halinde sıraya dizilişi ...

MÜREKKEP
Aklımın unuttuğum köşesinde,
Ondan kalan bir iz vardı.
Sevmesini öğrenmeden,
Dokununca yanan eller,
Yaşamadan yalnız kaldı.
Yılların görünmeyen yüzünde,
Terden ıslak bir el saklı.
Saklanırken bilinmeyen.
Sarılmadan yanan yara,
Acıların gizi haklı.
Gördüğüm hayâllerin sokağında,
Solan kuru bir dal misâl,
Diyemeden rahmetleri,
Dökülürken yaşlar yaşam,
Alınmayan nefes misâl,
Kovaladı neşeleri sevilmeyen.
Durdu birden bir yara vardı.
Alıştığı bildiğiydi
Alamadı elem giden,
Mürekkebi ıslak kaldı.
Ulviye SAVTUR
Peki, kitapların ve dergilerin kapaklarına ısrarla kazınan bu şiir, ne anlatıyor?!. Bu bir şiir mi? Nesir mi? Özenle seçilerek yan yana dizilmiş sözcükler ne demek ister?
Bu sözlerde kimseye uyarı ve ikaz yok mu?..
Yoksa, sayfalara yüzsüzce kurulup oturan bu şiiri, yanında dolaştığı, fotoğraf çektirdiği o ünlü duayenler görmedi, okumadı mı?!..


Ulviye SAVTUR’UN ŞİİRLERİNDEN ÖRNEKLER:

GÖNÜLSÜZ YARİM
Odana girmeye destur var mıdır?
Ateşin kor mudur yoksa har mıdır?
Kuşağın bağlarsın vaktin dar mıdır?
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

Boşa koysam dolmaz dolusu taştı,
Kıymet verem dedim haddini aştı,
Felek önce güldü olmadı şaştı,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

İki adım geldim bir de sen gelsen,
Yaş kemale erdi ne oldu dersen,
Silerim alnımı bir damla tersen,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

Usandım nazından sabrım kalmadı,
Beş dakika dedim anan salmadı,
Hadi gel dedin de içim almadı,
Gönlün edem dedim gönülsüz yarim.

SEVAB HANESİ
Sevab hanesine yazdım adını,
Seninle günaha girmeyeceğim,
Bal olsa dudağın almam tadını,
Dünyada murada ermeyeceğim.

Alnıma yazılan yazı olsan da,
Ruhuma bin ışık nurla dolsan da,
Özlemle anarak her gün solsan da,
Seninle eşikten girmeyeceğim.

Sayılı nefesim tükenir bir gün,
Hayâlin olsa da görmeyeceğim,
Adaklar adasan yalvarsan her gün,
Er geç helâlimsin demeyeceğim.

GEL!
Kuruyan ocağıma,
Zemzemle yun, öyle gel!
Savrulan saçağıma,
Kökünü sar, öyle gel!

Yarınım olacaksan,
Aşkımla dolacaksan,
Benimle solacaksan,
Kadrimi bil, öyle gel!

Rüyanda seviyorsan,
Maziyi siliyorsan,
Gelmeyi biliyorsan,
Gönlünde fermanla gel!

Anılar karışmadan,
Ayağın dolaşmadan,
Ellerin kavuşmadan,
Allah’ın adıyla gel!

YÜREKLİ OL !
Aşk yaşanır anlatılmaz,
Demir değil su katılmaz,
Çiçek değil kurutulmaz,
Seviyorsan yürekli ol!

Kapım sana kapanmadı,
Acılarım saklanmadı,
Bir mutlu gün kutlanmadı,
Seviyorsan yürekli ol!

Geldiğin gün güleceğim,
Tapar gibi seveceğim,
Bende kulum öleceğim,
Seviyorsan yürekli ol!

Duydukların hep yalandır,
Giden yolcu, dost, kalandır,
Biraz da gel beni kandır,
Seviyorsan yürekli ol!

ZOR
Seni bulamayacağım
Saatlerde aramak
Sonra
Aradım, yoktu demek,
Kandırmak?!.
Ne kadar kolay!
Dokunmayı özlemek,
Ağlamak!
Sonra gözyaşını silip,
Aynaya gülmek…
Ne kolay!
İçten gelen duyguları,
Yok saymak, yazmak,
Dört duvara gizlemek,
Kolay!
Ben olmak,
Var olmak,
Zor…

KAPININ ARDI
Kapının ardı gurbet,
Oralarda nasılsın?
Gönül dinlerse sabret,
Aşka ferman yazılsın.

Çul gibi değişirsen,
Onu da bulamazsın,
Eğreti giyinirsen,
Sahibi olamazsın.

Bir midir aklın yolu?
Var diye gerinirsin.
Dibi bilinen suyu,
Görmeden erinirsin.

Bu dünyadan gidersen,
Seni kimler anacak?
Üç beş kişi seversen,
Sanma onlar kalacak.

Haydi uğurlar olsun,
Bildiğin gibi yaşa,
Özün sevgiyle dolsun,
Akıbet gelir başa…

KAVURDUM
Hesapsız harcadım duygularımı,
Elim aza varmadı da savurdum,
Öğüttüm her gece sorgularımı,
Kırk yılı çömleğe koydum kavurdum.

Yeniyi almaya gücüm olmadı,
Eskiyi sökerek bir daha biçtim.
Kapımı çalan bir dostum kalmadı,
Onlara sorulsa ben zaten hiçtim.

Yediğim her lokma alnımın teri,
Gururla taşır, bu başı ayağım.
Mertliğin bulunur köşemde yeri,
Olmazsa cennetten çıkar dayağım.

Korkum yok Allah’tan gayrı kimseye,
Bedenim misafir canım duramaz.
Bulunur kefenim, değmen keseye,
Yolcu bilir yolu, adres soramaz.

EKSİK ETEK
Yüreğin dökülse dudaklarından
Omzuna koymaya baş bulamazsın
Kahkaham gitmese kulaklarından,
Yıkıp viran etsen taş koyamazsın.

Yollar engel değil aşarak gelsen
Kalbin kanatlansa koşarak gelsen
Kabına sığmadan taşarak gelsen
Bir bana geç kalır anlayamazsın.

İlk değilsin son da olmayacaksın
Ruhum istemiyor kalmayacaksın
Bu aciz bedende yanmayacaksın
Yüküm ağır gelir taşıyamazsın.

Böyle sevdalara gönül bağlamam
Gözyaşım ziyandır sana ağlamam
Acıyla yaşarım seni dağlamam
Pas tutan kalbimi yağlayamazsın

Naz edemem geçit vermez yüreğim.
İşine gelince eksik eteğim…
Yüzüme gülmedi, aksak feleğim,
Gayrı güvenimi sağlayamazsın.
DÜŞMEYE GÖR
Vücudunu sarsın güzel ipekler,
Saçlarına dolsun renk renk çiçekler,
Şimdi bekler her köşede erkekler,
Bir düşmeye gör, dost bulamazsın.

Salınarak yürü karşı köşeden,
Bir tebessüm olsun gülümsemeden,
Sarsın beli etek, yırtmaç derinden,
Bir düşmeye gör, dost bulamazsın.

Vakit geldi geçer aklın başına,
Yakışıyor sanma olgun yaşına,
Sürmeler gözüne kalem kaşına,
Bir düşmeye gör, dost bulamazsın.


BORCUM OLMASIN
Rüzgarın önünde yola çıkarsan,
Acıyı tatmadan baldan bıkarsan,
Sabrımı sınayıp gönül yıkarsan,
Kardığın sıvada harcım olmasın.

Değer mi, gözümden düşecek yaşa?
Akibet gelince çaresiz başa,
Koyarlar musalla denilen taşa,
Duanı esirge, borcum olmasın.
ANLATAMADIĞIM
Anlatamadığım
Başka bir sevda
Sana tutkunluğum...
Utangaçlığım
Hevesim.
En kötüsü
Unutmuş çarpmayı
Deli yüreğim.
Esirgediğim eserin
Bende saklı.
Hayalin tutsağım.
Koynuma kaçan buz gibi
Ürpertse adın
Adın heyecan.
Dudaklarımda tuzsa tadın
Tadın kaynağım.
Lakin ;
Dillenen gençliğime
Özlemim.
Günaha doymuş
Dilenen bedenim.
Heyhat!..
Üç gün ömürde,
Varsa sevmeye gücüm,
Kalan ;
Ele verilecek can mıdır ?
El midir elde olmayan ?
Oysa,
Anlatamadığım,
Başka bir sevdadır
Sana tutkunluğum...

UNUTURSA GELMESİN
Bu zamansız telaşın adını koyamadım,
Aklıma giriyorsun sebebi ayamadım,
Bin gönülden birini gönlümde sayamadım,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.

Nasıl gördü gözlerin bendeki çağlayanı,
Yalnızlığı yaşayan yüreği ağlayanı,
İçindeki ateşle karalar bağlayanı,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.

Gün gelir gül yanağım güller ile allanır,
Mühürlü dudaklarım tadılınca ballanır,
Bugün kapılar çalar yarın mendil sallanır,
Söyle seven kalbine unutursa gelmesin.
AZRAİL’DEN ÖNCE
Bir gün gözlerimde yaş olacaksın,
Bundandır gülmeye hasret kalışım.
Hüzünlü gönlümde tez solacaksın,
Dipsiz kuyu kader diye dalışım.

Ağırına giden sözlerim olsun.
Gün gelince elbet unutacaksın.
Dövündüğüm yorgun dizlerim olsun.
Acılarla kendini uyutacaksın.

Sesini duyarım belki bir sabah,
Aklına gelirde ararsan eğer.
Sitemle doluysan ediyorsan ah!,
Sensizde mutluyum sorarsan eğer.
............CİĞİM
Bana yıllardan beri içimdeki ses
Bekle dedi.
Kısmetim sen misin, ses niye,
Birden kesildi?
..........ciğim.?
Haykırmak istiyorum sevgimi
Ve böyle susuyorum,
Gururum engelliyor,
Ya benim gibi sevmiyorsa diye,
Bak nasıl duruyorum,
..........ciğim?
Ağlasam gözyaşım olur musun ?
Gözümden akan,
Hayır, öyle bakma, sana kıyamam!
Sen her şeyimsin.
Gülsem kahkaham olur musun ?
Gülücükler saçan,
Mutluluğum, aşkım,
Sen bensiz bir yarım,
Ben seninle bütünüm..........ciğim.?
Yıllar geçse saçlarıma
Saçına aklar dolsa,
Sevgim şarap gibi yıllandıkça,
Anlayacaksın..........ciğim.
ÇİÇEĞİN ÖZÜMÜSÜN
Bin çiçeğin özü müsün?
Leb değmezin sözü müsün?
Ateş misin közü müsün?
Var git yolun ırak olsun

Nazende’ nin nazı mısın?
Okunmayan yazı mısın?
Telsiz âşık sazı mısın?
Dilin eski çarık olsun

Ömrümün son güzü müsün?
Karanlığın yüzü müsün?
Azrail’in gözü müsün?
Hodri meydan yürek olsun.

HASRET BIRAKMA
Bu gece yorgunum uykulardayım,
Gülmeye gücüm yok anılardayım,
Görmeyen gözlere sorgulardayım,
Bir de sana hasret bırakma beni.

Yalandır sevgiler her an ağlarım,
Ateşte kavrulup yaran dağlarım,
Kara gün görmeden karan bağlarım,
Bir de sana hasret bırakma beni.

İstesen dünyada aşkı bulursun,
Kapımda kul değil kölem olursun,
Ömrün yeterse bir seven bulursun,
Bir de sana hasret bırakma beni.
DOLUNAY

Tüller takmış sevdiğin,
Gelin olmuş düşümde,
Gönlünü sana vermiş,
Bir damla yaş gözünde.

Gül cemalin göreyim,
Başım göğe ereyim,
Sen dünya ben nereyim,
Körpe gelin naz diyor.

Saramadın el gibi,
Sevemedin del gibi,
Esiyorsun yel gibi,
Yüzüme bir bak diyor.

Yemin etmiş dönmüyor,
Bir canım var al diyor,
Bedenim toprak olsun,
Ruhum dolunay diyor.
Kitap İsteme tele: 0533 581 52 72
Dizgi: Oya SAVTUR
Baskı: BRC Ofset
Kapak: Erhan İVGİN

KAYNAKLAR
1) Mürekkep (Şiirler) 5.Baskı, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
2) Mürekkep (Şiirler-Ankara) 2.Baskı, SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
3) Mürekkep (Şiirler-II) SAVTUR Ulviye (Ulvî), BRC Ofset, Ankara, Mayıs 2006, ISBN: 975-93247-0-9
4) Mürekkep (Dergi 4)Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-3-5
5) Mürekkep (Dergi 5) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-4-2
6) Mürekkep (Dergi 6) Kültür Sanat Edebiyat Serisi:1 ISBN: 978-975-93247-5-9
















Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplumcu kümesinde bulunan diğer yazıları...
An - Der 2007 Şiir Antoloji Kitabı Hakkında
Ali Rıza Navruz, Öksüz Uykular Bıraktım Yatağıma
Duran Tamer'in Hayatı ve Şiirleri
Abdullah Satoğlu'nun Kitabı
Afet Kırat'ın Şiirleri Hakkında
Lütfü Develi (Lutuf Veli) 'Nin Eserleri Üzerine
Vatan Aşkı
Âşık Sezinî Ali Baş'ın Şiir Kitabı
Muhammet Ali Ecevit ve "Gülistan" Şiir Kitabı Üzerine
İlesam (İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği)

Yazarın şiir ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ankara Sevdam

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
İlyas Ali Daştan, Hayata Can Suyu (Abdullah Çağrı Elgün [Öykü]
Geleceğin Türkiyesi [Eleştiri]
Kerim Özbekler Hakkında [İnceleme]
Şafak Sahipli’nin Özkan Hüseyin Hakkında Yazdığı "Ölümün Üstüne Yürüyen Adam" Kitabı Hakkında Birkaç Söz Abdullah Ça Ğrı Elgün [İnceleme]
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 37. Yılı Kutlu Olsun [İnceleme]
İsa Kayacan ve Eseri, "Bana Yazılan Şiirler" [İnceleme]
Songül Dündar'ın Hikâye Kitabı "Şoför Ağa" [İnceleme]
Topyekün Eğitim [İnceleme]


Abdullah Çağrı ELGÜN kimdir?

Abdullah (Çağrı) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BİLGİLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk İlkokulu, Fevziçakmak Ortaokulu, Kayseri Lisesini bitirdi. Ankara Gazi Eğitim Fakültesi'nde LİSANS, Erciyes Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitülerinde Türk Dili ve Türk Dilleri üzerine MASTER yaptı. İlk Yaz Dergisi, Gevher Nesibe Dergisi ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Türk Ocağı Dergisinin Kurucularından ve Gevher Nesibe Dergisi Haber Bülteni ile Gevher Nesibe Dergisi ve Türk Ocağı Dergilerinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. Erciyes, Gülpınar, Hakses, Doğuş Edebiyat, Küçük Dergi, Çınar, Töre, Kayseri İl Yıllığı, Kayseri’de Sağlık, Yeşilay, Laçin, Geçit, Çemen, Yeniden Diriliş, Kayseri Kültür Ocağı, Türk Ocağı, Aydınlar Ocağı, Türk Yurdu, Türk Edebiyatı, Türk Dünyası Tarih, Artı Eğitim, Anasam, Orkun, Kurultay, Gökkubbe, İlesam Haber, gibi çeşitli gazete ve dergilerde eserleri ve hakkında yazılar yayınlandı. Kayseri Hakimiyet, Kayseri Haber, Kayseri Anadolu Haber Gazetelerinde uzun yıllar köşe yazarlığı yaptı. Kayseri Özvatan Haber Bülteni, Sağlık Sen Haber Bülteni, Kayseri Devlet Hastanesi Haber Bülteni, Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi Haber Bülteni, gazete, dergi ve haber bültenlerinde yazılar yazdı. Kayseri Halk Aşıkları Gününü organize etti. Elif Televizyonunda Salı ve Perşembe günleri, Başak Televizyonunda Salı ve Pazar Akşamları dört yıl boyunca şiir, edebiyat ve aktüel konularda, Erciyes Televizyonunda Üniversitenin akademik personeli ve konusunda uzman olarak tanınmış kişilerle kültür üzerine sohbet programlarını yaptı ve yönetti. DENEYİMLERİ ve GÖREV YAPTIĞI YERLER: GAZİ ÜNİVERSİTESİ ve ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜLERİNDE aynı anda MASTER YAPTI; Bildiği Yabancı Diller : İNGİLİZCE, RUSÇA, TÜRK ŞİVELERİ (Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Azerice) bilen ELGÜN; Ankara, Sağlık Bakanlığı, Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünde ÖĞRENCİ İŞLERİ ile DEĞERLENDİRME ŞUBESİ MEMURLUĞU, Ankara, Keçiören Çevre Sağlık Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Kayseri, İl Sağlık Müdürlüğü, Tayin ve Atamaları DEĞERLENDİRME MEMURLUĞU, Kayseri, İl Sağlık Müdürlüğü, Genel İdare Şefliği, Kayseri, Sağlık Meslek Lisesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Kayseri, Sağlık Meslek Lisesi'nde Müdür Yardımcılığı, Kayseri, Sağlık Meslek Lisesi'nde Müdür Vekilliği, Kazakistan, Abay Devlet Üniversitesi'nde DOĞU DİLLERİ DOÇENTLİĞİ, Kayseri, Erciyes Üniversitesi Türk Dili Dersleri Hocalığı, KAYSERİ, SAĞLIK EĞİTİM ENSTİTÜSÜ'nde TÜRK DİLİ DERSLERİ HOCALIĞI, Kayseri, Sağlık Eğitim Enstitüsü MÜDÜR YARDIMCILIĞI Kayseri, Sağlık Eğitim Enstitüsü MÜDÜRLÜĞÜ Kayseri, Kocasinan Grup Başkanlığı Ayniyat Saymanlığı, yaptı. Halen Ankara’da Sağlık Bakanlığının, EĞİTİM UZMANI olarak görevini sürdürmektedir. SOSYAL HAYATI: Kayseri’de Elif TV. Başak TV. Erciyes TV’lerinde Tarihten Günümüze Türk Şiiri, Genel Kültür, Sohbet Programları Yaptı Öğretim Üyeleri ve Aydın Kesim ve konunun uzmanları ile GRUP SOHBETLERİ ile AÇIK OTURUMLARI yönetti. ERCİYES TV’de 26 BÖLÜMLÜK “ATA YURDUNDA GEZİNTİ” belgeseli yayınlandı. SHOW TV’DE EŞEKLİ KÜTÜPHANE FİLMİ yayınlandı. Bir çok programları yöneten ve sunuculuğunu gerçekleştiren ELGÜN, Cumhurbaşkanı Süleyman DEMİREL, Başbakan Mesut YILMAZ ve hanımlarının açılış konuşmalarında da sunuculuk yaptı. Kayseri Hakimiyet Gazetesinde “ Gesi Belgeseli ” ve “Belgelerle Ermeni Günlüğü” adı ile fotoğraflı belgesel yayınladı. Aynı gazetede “Ufukların Ötesi” adı ile köşe yazarlığı yaptı. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Yakutistan Türk Cumhuriyetleri ile ilgili yirmi altı (26) bölümlük “Ata Yurdunda Gezinti” adlı Televizyon Filmi yayınladı. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde “Fotoğraflarla Türk Dünyasından Görüntüler” adı ile bir Fotoğraf Sergisi düzenledi. Kazakistan Almatı Televizyonunda “Türkiye’deki Cirit Oyunları” konulu bir konuşma yaptı. Kazakistan’ın Taldıkargon şehrinde, Kazak Türkçesi ve Türkiye Türkçesi ile “20. yy Klasik Türk Edebiyatçıları” konulu yirmi sayfalık bir Tebliğ sundu. (Abay Devlet Üniversitesi Tarafından Rusça olarak yayınlandı. ) 1 Nisan Dünya Şiir Günü Koordinatörlüğü, Erciyes Üniversitesi Nisan Kültür ve Sanat Haftası Şiir Koordinatörlüğü yaptı. FAALİYETTE BULUNDUĞU DERNEK ve KURULUŞLAR: 1) Kayseri Ju Do Spor Kulübü(Yönetim Kurulu; 2) Kayseri Hilâl Ay Kung Fu Spor Kulübü(Yönetim Kurulu Üyesi), 3) Kayseri Teak Wan-Do Bölge Ajanlığı, 4) Kayseri Kültür ve Turizm Derneği(KTKD), 5) Kayseri, Akkışla ve Yöresi Türkmenler Derneği, 6) Ankara, Gazi Eğitimliler Vakfı (GEMVAK), 7) Yörük Türkmenleri Vakfı (YÖRTÜRK), 8) Ankara Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Genel Merkezi, 9) Türkiye Makedon Dostluk Derneği Genel Merkezi, 10) Aydınlar Ocağı(Başkan Yardımcısı), 11) Türk Ocakları(Yönetim Kurulu Üyesi, Başkan Adayı), 12) Ankara Mekadonya Türk Dostluk Derneği(Üyesi) 13) Ankara Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi(Yönetim Kurulu),(TYB), 14) Ankara, Sağlık Sen Genel Merkezi (Üye) 15)Ankara İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği Genel Merkezi(İLESAM) … vb dernek kuruluş ve vakıflarda yöneticilik ve üyelik görevlerinde bulundu. İLGİ ALANLARI: Kazakistan Abay Devlet Üniversitesi'nde görev yaptığı sırada hazırladığı yirmi altı bölümlük "ATAYURDUNDA GEZİNTİ" adlı Televizyon Dizisi ERCİYES TV’de beş ay süreyle yayınlandı. Uzun yıllardır, KUNG-FU(SİYAH KUŞUK I. GIP), JUDO(SİYAH KUŞUK) ve TEAK WAN DO (II. GIP) Uzakdoğu sporları yaptı. 1982 yılından 1986 yılına kadar KAYSERİ Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü Teak Wan-Do Bölge Ajanlığı görevi sırasında, Bölge Ajanlığı Bütçesini düzenledi. SPOR OKULLARINI ve SPOR müsabakalarını KOORDİNE ETTİ. KAYSERİ’deki TÜM UZAKDOĞU SPOR OKULARINDAKİ öğrencilerin başarı belgeleri ve diplomalarını düzenleyip imza attı. Kayseri/Develi’de, bütün Develi halkının katıldığı, ERMENİLER ve TEHCİR OLAYI konulu bir konferans tertipledi. Develi’de, “Göcekler Göğerince” “Bir Ölüm Trafik”, “Çanakkale Geçilmez” adlı piyesleri, Kayseri’den ordu komutanlarının da katıldığı büyük bir davette sergiledi. Kayseri Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğünün işbirliği ile düzenlenen 21 Mart 2000 Nevruz Kutlamalarını yönetti ve sunuculuğunu yaptı. . ALDIĞI ÖDÜLLER: 1) 1982 Yılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünün Düzenlediği “ EĞİTİM METODOLOJİSİ ve TEKNOLOJİSİ” BAŞARI BELGESİ; 2) 1984 Yılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünün Düzenlediği “ REHBERLİK ve DANIŞMANLIK” BAŞARI BELGESİ; 3) 1984 Yılı TC. Gençlik ve Spor Bakanlığı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Kayseri Bölge Başkanlığı Cumhuriyetimizin 60. Yılı münasebetiyle ÜSTÜN HİZMET ve ŞÜKRAN BELGESİ; 4) 1991 Yılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünün Düzenlediği “ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ ” BAŞARI BELGESİ; 5) 1994 Yılı Erciyes Aylık Fikir ve Sanat Dergisinin 200. sayıya ulaşmasının anısına TEŞEKKÜR BELGESİ; 6) 1995-1997 Yıllarında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Almatı Abay Devlet Üniversitesi REKTÖRLÜĞÜ DOĞU DİLLERİ BÖLÜMÜ, TEŞEKKÜR BELGESİ; 7) 1995-1997 Yıllarında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı Almatı Abay Devlet Üniversitesi TARİH FAKÜLTESİ DEKANLIĞI, TEŞEKKÜR BELGESİ; 8) 1995 Yılı Bizim Gençlik Aylık Kültür ve Sanat Dergisinin düzenlediği “ŞAİRLER ANTOLOJİSİ” TEŞEKKÜR BELGESİ; 9) 1999-2000 Öğretim Yılında“CUMHURİYETİN 75. YILI” Çerçevesinde düzenlenen Öğretmenler arasında yapılan Makale Yarışmasında “ATATÜRK ÇAĞDAŞ EĞİTİM ve ÖĞRETMEN” konulu makâlesiyle İL BİRİNCİLİĞİ; 10) 2000 Anadolu İlim ve Edebiyat Eserleri Meslek Birliği (ANASAM) “KAYSERİ ŞAİRLER GÜNÜ”, TAKDİR BELGESİ; 11) 2000 Yılı, Kayseri Kültür ve Turizm Derneğinin düzenlediği “1. DÜNYA ŞİİR GÜNÜ” dolayısı ile TEŞEKKÜR BELGESİ; 12) 2000-2001 Yıllarında “OSMANLI DEVLETİNİN KURULUŞU’NUN 700. YILI” çerçevesinde düzenlenen makâle yarışmasında “OSMANLI ve VELİAHT TÜRKİYE” konulu makâlesiyle İL BİRİNCİLİĞİ ve Türkiye Genelinde MANSİYON ve PARA ÖDÜLLERİ; 13) 2001 Yılı, Kayseri Kültür ve Turizm Derneğinin düzenlediği “2. DÜNYA ŞİİR GÜNÜ” dolayısı ile TEŞEKKÜR BELGESİ; 14) 2001 Yılı, Erciyes Üniversitesi’nin düzenlediği “ 2. KAYSERİ ŞAİRLER GÜNÜ” dolayısı ile TEŞEKKÜR BELGESİ; 15) 2002 Yılı, Kayseri Turizm ve Kültür Derneği’nin düzenlediği “9. DÜNYA ŞİİR GÜNÜ” dolayısı ile TEŞEKKÜR BELGESİ; 16) 2002 Yılı “ERCİYES AYLIK FİKİR VE SANAT DERGİSİNİN 300. SAYIYA ULAŞMASINI SAĞLAYAN YAZARLARINA” TEŞEKKÜR BELGESİ; 17) 2005 Yılı “Kayseri Turizm ve Kültür Derneği”, “Erciyes Aylık Fikir ve Sanat Dergisi”, “Çemen Şiir Dergisi”, “Yeniden Diriliş Kültür Dergisi” Yönetim Kurulu Başkanlığının “AHMET’İN AKKIŞLASI” kitabının çıkışına TEŞEKKÜR BELGESİ; 18) 2007 Yılı Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nun düzenlediği ŞİİR DİNLETİSİ’ne katkıları için TEŞEKKÜR BELGESİ; 19) 2007 Yılı, Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesinin düzenlediği Kültür Sanat Ödülleri çerçevesinde “2007 YILI KAYSERİ KÜLTÜRÜNE HİZMET ÖDÜLÜ” ; 20) 2008 Yılı, Kayseri Turizm ve Kültür Derneği’nin düzenlediği “3. Dünya Şiir Günü” dolayısı ile TEŞEKKÜR BELGESİ; 21) 2008 Nisan 28 “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI”,’nın katkılarıyla yapılan “Bizim Çocuklarımız Hikâye ve Şiir Yarışması” dolayısı ile “İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği” desteğinde Meclis Toplantı Salonunda, Meclis Başkanı Köksal TOPTAN tarafından verilen TEŞEKKÜR BELGESİ; 22) 2009 Mart 14, “Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği ve Sakarya Gönüllü Eğitimciler Derneği ” tarafından düzenlenen “SAKARYA ŞAİRLER BULUŞMASI” na katkıları dolayısı ile verilen TEŞEKKÜR BELGESİ; 23) 2009 Nisan 27 “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI”,’nın katkılarıyla yapılan “II. Bizim Çocuklarımız Hikâye ve Şiir Yarışması” dolayısı ile “İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği desteğinde Meclis Toplantı Salonunda, Meclis Başkanı Köksal TOPTAN tarafından verilen TEŞEKKÜR BELGESİ; 24) 2009 Temmuz 13, “TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ”,’nın “ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ” nü, (TYB) Türkye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri olarak Meclis Toplantı Salonunda, Meclis Başkanı sn. Köksal TOPTAN’ın elinden ; plaket ve ödülleri almıştır. ÇEKTİĞİ DİZİ FİLİMLER: 1) Ata Yurdunda Gezinti (Yirmi Altı Bölüm) Erciyes TV. de Yayınlandı. 2) Eşekli Kütüphane (Dokuz Bölüm) Show TV. Gösterimi Yapıldı. YAYINLANMIŞ ESERLERİ: 1)ELGÜN, Abdullah Çağrı, "Düşten Öteye”, (Şiir, Aslımlar Matbaası, Ankara 1983); 2) ELGÜN, Abdullah Çağrı,"Türk Edebiyatında Söz Sanatları, İmlâ ve Noktalama”(Servet Yayın Dağıtım, İstanbul 1988); 3) ELGÜN, Abdullah Çağrı,"Kültür İstilâsı”, (Kültür Basın Yayın Birliği, İstanbul 1990); 4) ELGÜN, Abdullah Çağrı, "İlk Kıble”, (Kültür Basın Yayın Birliği, İstanbul 1991); 5) ELGÜN, Abdullah Çağrı, "Şiirlerle Hemşire”, (Bizim Ofset, Kültür Basın Yayın Birliği Yayınları, Ankara 1991); 6) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Mehmet Âkif”, (Kültür Basın Yayın Birliği, İstanbul 1992); 7))ELGÜN, Abdullah Çağrı,"Türk Dili” (Geçit Yayınları, Kayseri 1999); 8) ELGÜN, Abdullah Çağrı,"Edebî Sanatlar”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2000); 9) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Duran Karakuş’un Şiirleri”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2001); 10) ELGÜN, Abdullah Çağrı, "Türk Dili”,( (Genişletilmiş İkinci Baskı) Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2001); 11) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Gesi Belgeseli”, (Akın Günlük, Kayseri 2001); 12) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Çanakkale (Piyes)”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2001); 13) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Belgelerle Ermeni Günlüğü”, (Araştırma), (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2001); 14) ELGÜN, Abdullah Çağrı, "Kazak Şairleri Antolojisi”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2002); 15) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Özel Öğretim Metodları I”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2002); 16) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Özel Öğretim Metodları II”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2002); 17) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Türk Dilini Öğrenmenin Metodları”, (Laçin Yayın Dağıtım, Kayseri 2003); 18) ELGÜN, Abdullah Çağrı, "Akkışla Yöresi ve Ağızları”,(Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Kayseri 2005); 19) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Eşekli Kütüphane” (Bizim Gençlik Yayınları, Kayseri 2005); 20) ELGÜN, Abdullah Çağrı, “Ahmet’in Akkışla’sı”(Bizim Gençlik Yayınları, Kayseri 2005) adlı eserleri bulunmaktadır. ESERLERİNİ YAYIMLANDIĞI ve ÜYESİ OLDUĞU İNTERNET SİTELERİ: 1)http://kitap. antoloji. com/kisi. asp?CAS=116889 2)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?CAS=116889&SID=820626336162 3)http://www. eren. com. tr/goster/kitap/kisi. asp?P=2&SER=&CAT=&CAS=116889&PUB=&liste=&SID=517183642810&ara=&yer= 4)http://www. antoloji. com/siir/sair/sair. asp?sair=56366 5)http://www. ideefixe. com/kitap/urun_liste. asp?kid=11707 6)http://bozok. org/modules. php?name=News&file=article&sid=3884 7)http://www. tumkitaplar. com/kitap/index. pl?yazar2=31546 8)http://www. hikayeler. net/arama-sonuclari. asp?cx=partner-pub-9067201929723412%3Agu73my-qrwo&cof=FORID%3A10&ie=ISO88599&q=Abdullah+%C7a%F0r%FD+ELG%DCN&sa=Ara#902 9) http://www. asilkan. org/ (On iki dilde yayınlanan bir site) 10) Zemge Yayınları 5 24. 07. 2008 Aktif 11) Yüreğimizden damlayanlar. . . 42 24. 07. 2008 Aktif 12) Yıldızlar Salonu 186 31. 07. 2008 Aktif 13) Yetkili Şairler 4563 26. 05. 2008 Aktif 14) -TÜRK SANAT MÜZİĞİ Tutkunları- 256 24. 07. 2008 Aktif 15) Türk Edebiyatı 67 03. 06. 2008 Aktif 16) TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI SEVGİSİ 2 01. 06. 2008 Aktif 17) 'Trabzon Şiir Grubu' 29 24. 07. 2008 Aktif 18) Şiirleri Ayarlama Enstitüsü 15 24. 07. 2008 Aktif 19) Şiiri Sevenler 12 24. 07. 2008 Aktif 20) Şiir Gurubu 211 24. 07. 2008 Aktif 21) Şair Sofrası 173 24. 07. 2008 Aktif 22) Sakaryanın Genç Kalemleri 11 24. 07. 2008 Aktif 23) Medcezir 4 24. 07. 2008 Aktif 24) Maviye Aşıklar 28 05. 06. 2008 25) Mavibulvar Boydanboya 478 24. 07. 2008 Aktif 26) Mavi Güller 16 24. 07. 2008 Aktif 27) KAYSERİLİ ŞAİR ve YAZARLAR 3 03. 06. 2008 Aktif 28) İzmir Şairleri 185 24. 07. 2008 Aktif 29) iSTANBUL SEVDALILARI 4 24. 07. 2008 Aktif 30) HARMAN Şiir ve Edebiyat Dergisi 21 24. 07. 2008 Aktif 31) HAK ve HAKİKAT'E GÖNÜL VERENLER. . 7 24. 07. 2008 Aktif 32) Güneş Topla Benim için 146 24. 07. 2008 Aktif 33) Gülümsemek Bir Sihirdir 205 30. 07. 2008 Aktif 34) Felsefe ve Düsünce Tarihi 25 24. 07. 2008 Aktif 35) Es Radyo Siir Gurubu 15 24. 07. 2008 Aktif 36) Elazığa Ses Ol 129 24. 07. 2008 Aktif 37) EKİN. Doğan Deniz 39 24. 07. 2008 Aktif 38) Ege de Şiir Molası 124 24. 07. 2008 Aktif 39) Edep Dairesi İçinde İnsana Dair Herşey 174 24. 07. 2008 Aktif 40) Divan Edebiyatı 29 24. 07. 2008 Aktif 41) Dipsiz Kumbara 23 24. 07. 2008 Aktif 42) DiKeNSiZ GüLLeR 364 24. 07. 2008 Aktif 43) Bursa 123 03. 06. 2008 Aktif 44) Başkent Genç Sanat Edebiyat 45) Bal ve Gül Edebiyat Sofrası 22 24. 07. 2008 Aktif 46) Aziz Türkçemiz 16 24. 07. 2008 Aktif 47) Azerbaycan Türklerinin Edebiyyatı 62 24. 07. 2008 Aktif 48) Aydınlı Şairler ve Şiir Dostları 58 24. 07. 2008 Aktif 49) Ay Karanlık Şiir Grubu 546 24. 07. 2008 Aktif 50) Aşka Sevdalılar 380 31. 07. 2008 Aktif 51) Ankaralı Şairler ve Edebiyatçılar 245 03. 06. 2008 Aktif 52) ANKARA RÜZGARI YÖNETİM GRuBU 53) Ankara RÜZGARI 248 24. 07. 2008 Aktif 54) Ankara Dusler Sokagı Sakınlerİ 2 24. 07. 2008 Aktif 55) ankarA alT kültüR - tutunamayanlaR 3 24. 07. 2008 Aktif 56) Anka Kültür ve Edebiyat Grubu 4 24. 07. 2008 Aktif 57) Anilarda Yasarken 43 24. 07. 2008 Aktif 58) 'Anahtarcıyım,Çilingirim 2 24. 07. 2008 Aktif 59) Anadolu Aşıkları 78 24. 07. 2008 Aktif 60) Amatör Yazarlar Kulübü 5 24. 07. 2008 Aktif 61) 'Altıncı Şehir' 4 24. 07. 2008 Aktif 62) Alperen Ocakları 13 24. 07. 2008 Aktif 63) Almanya Şiirdostları Grubu 7 24. 07. 2008 Aktif 64) Almanya da Yaşayan Şairler 8 24. 07. 2008 Aktif 65) Ali Akça - İlham Perileri Şiir Grubu 61 24. 07. 2008 Aktif 67) _PaPİLLoN_ 5 03. 06. 2008 Aktif 68) ALACA KARANLIK ve AŞİKLARIN MEKANI AYRILIK 4 03. 06. 2008 Aktif 69) ' NE Olursan OL GEL' 108 03. 06. 2008 Aktif 70) -' Mahzendeki Şarapları Kahve Diye Deviren Sarhoş Kediler' 48 24. 07. 2008 Aktif 80) ' Balkan Türkleri, Batı Trakyalılar ve göçmenler 44 03. 06. 2008 Aktif 81) ' 6630 - Nokia ' Program, oyun, tema, klip, vs, vs. . . 7 03. 06. 2008 Aktif 82) ' ¯`°²¤ Aşk Şiirleri Antolojisi ¤²°`¯ ' 68 24. 07. 2008 Aktif 83) ' ¯`¤ Birikinti. . . Kenar Köşede Kalanlar ¤`¯ ' 13 24. 07. 2008 Aktif 84) ' ___Gizli Kalmış Gerçekler ___' 113 24. 07. 2008 Aktif 85) ' '-' Ulaşılmaza Uzanmak ' '-' 200 24. 07. 2008 Aktif 86) ' ' 'Sinema ve Sinema Kitapsız da Olmaz Haberleşme Telefonu: 00 90 532 233 14 13 Emeil: cagrielgun@hotmail. com

Etkilendiği Yazarlar:
Yazar, Araştırmacı, Şair


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Abdullah Çağrı ELGÜN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.