..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > ESRA VIZVIZ




18 Şubat 2009
Hayal Çeşitlemeleri  
ESRA VIZVIZ
Görmek istediklerimi rüya görmüş gibi ifade etmeye çalıştım..Dilin değiştiği tarzın başkalaştığı bir başka yerde buluşmak için hayallerimi çeşitlemeye karar verdim..


:BBEG:

Herşey karşıtıyla vardır sözü defalarca kullanılmıştır cümle içinde.İyi ile kötü birbirine gebedir.Çirkin var diye güzel vardır. Güzel; güzel olduğu için çirkin; çirkindir. Hayatı, insanları anlama yolculuğunda bu düşünce hep eşlik etmiştir bize.Kendi yarattığımız 'medeniyetin' kaç dişinden biridir acaba -güya- anlamaya çalışma erdemliliğimiz.
Uzun; uzun olmanın tadını çıkarırken, kısanın yaşamdaki varlığından sebeplendiğini düşünüyor mudur sizce? 'Medeniyet' başka türlü kurulsaydı, mesela kelimelerin herbiri zıt anlamlarını üstlenselerdi ve biz de karşıtlarını benim- seseydik hayat nasıl akardı acaba? Hırpani olmak kötü değil de iyi olsaydı, Uzun olmak problem olarak görülseydi, Zayıflık bir hastalık olarak tanımlansaydı, Güzellik itici görünseydi.......

Hiç birşey değişmezdi. Çünkü biz 'erdemliler' medeniyetten aldığımız ilhamla yeni yargılarımızı, yaftalarımızı, egolarımızı kısa sürede yeni yerlerine yerleştirirdik.Ahkamı yine bol keseden kullanır egolarımızı beslemeyi yine ihmal etmezdik. Yaşamı anlamak için önce düğümler çözüyoruz.Birbirine girmiş sürü kavramı, olguyu, olayı anlamaya çalışmakla geçiyor ömrümüzün çoğu.Varlığımızı şereflendirmeye çalışıyoruz çoğunlukla. Aslında karşıtlarıyla varolma tezini bazı yerlerden budasak.Bilimsel alanda bu konuyla ilgili bir kelime etsem cahillikten taş olurum. Ama sosyal hayat için bakın ne düşünüyorum: Birine çok iyisin demekten vazgeçsek kötü olanda kötülükten sıkılabilir. Uzuna selvi boylum demesek, kısa kendini 'filinta' gibi hissedebilir. Çirkine çirkin demesek güzel böbürlenmekten vazgeçebilir. Zayıflara hayran hayran bakmasak, şişman aynaya bakabilir. Herşeyi karşıtıyla var eden üstün medeniyetimizin canı sıkılacak ama karşıtlar kibirleri beslemekten vazgeçebilir. Yafta ve yargı literatürden silinip mutasyona uğrayabilir. Hayatı karşıladığımız kapıdan bakarken gözlerimizi ve gönüllerimizi sade bir geleceğe hazırlayabiliriz. En azından başlayabiliriz. En azından umutsuzluk olmadığı için her durumu umut haline getirebiliriz.

HAYALİ BİLE GÜZEL....

ESRA, ŞUBAT 2009


.Eleştiriler & Yorumlar

:: Sorgulamaya kapı aralayan bir yazı
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
20 Nisan 2010
Hangisi doğrudur,hangisi yanlış?Güzel olan nedir,çirkin olan nedir?Her şey zıttı ile birlikte var.Bugün iyi olan yarın kötü olarak kabul edilemez mi?Mesela eskşden bazı toplumlarda "hırsızlık" iyi imiş.Şimdi ise cezalandırılan bir eylem.Önerilerinize katılmamak mümkün değil.Bir de öyle denemeye çalışsak da sonucu bir görsek!Teşekkürler.Saygılarımla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hayal Çeşitlemeleri III
Hayal Çeşitlemeleri II

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Babama
Şeyler
Yalnızlık İsterisi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Söz (Sessiz Edilen Yemin) [Şiir]
Sonsuz Aşk [Şiir]
Canla Cihan [Şiir]
Ayrılık [Şiir]
Kayıp [Şiir]
Pul [Şiir]
Eksilmeyelim [Şiir]
Yörüngesiz Fiiller [Şiir]
Kipler [Şiir]
Tuna [Şiir]


ESRA VIZVIZ kimdir?

Kendim hakkında söyleyebileceğim çok şey Orhan velinin tabiriyle ehemniyetsiz kabuledilebilir. Belki de şiirler kendimi tanımlayabileceğim en güzel sözler. . . . Sıradan bir ev kadınından beni ayırabilecek en özel şey şiirler çünkü. . .

Etkilendiği Yazarlar:
yok


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ESRA VIZVIZ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.