..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > eyyüp yıldırmış




15 Kasım 2008
Yaşam Serüvenimiz ve Yaşlılık  
eyyüp yıldırmış
Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren kendimizi bir serüvenin içinde buluveririz.


:BBDI:
Dünyaya gözlerimizi açtığımız andan itibaren kendimizi bir serüvenin içinde buluveririz. Kimileri buna hayat, bazıları yaşam der. Nasıl adlandırılırsa adlandırılsın ister evrim teorisine ister başka kuramlara göre açıklansın bir süreçtir bu. Doğar, büyür, yaşlanır, ölür ve dünyada bıraktığımız iz kadar hatırlanırız. Bu yazımda unuttuğumuz, görüpte görmezden geldiğimiz yaşlılarımız hakkında söz etmek istedim. Yavaşça yaşlanmaya yüz tuttuğumdan mıdır nedir bu konuyu sizlerle paylaşmak istedim. Bu konuda Sayın Şadiye Dönümcü, ( sosyal hizmet uzmanı) bir yazısında bakın neler diyor;“BM bu sene Yaşlılar Günü'nün temasını "yaşlıların hakları" olarak belirledi”. Türkiye'de kâğıt üzerinde yaşlıların hakları verilmiş durumda ama pratikte işlemiyor. 2007'de oluşturulan ulusal eylem planının öngördüğü politikalar oluşturulmalı”. Sayın Şadiye Dönümcü’ nün saptamalarına katılmamak elde mi? Her konuda olduğu gibi bu konuda da kağıt üstünde her şey tamam iş uygulamaya geldiği zaman ortaya bir sonuç çıkmıyor çıkamıyor. Yazar devamla; “Küresel yaşlı nüfusun oransal ve sayısal olarak artması, ortalama yaşam süresinin uzaması nedeniyle çok yönlü boyutları olan yaşlanma olgusu ülkeleri farklı durumlara uyarlanabilecek özel önlemler almaya zorluyor.

Bu bağlamda yapılan çalışmalara kısaca bakacak olursak önemli gelişmelerin sağlandığını, ancak uygulamada yetersizlikler olduğu görülüyor”. Burada vurgulanmak istenen insan ömrünün uzamasına bağlı olarak yaşlılıkta ortaya çıkan sorunlar karşısında ülkenin kendi ulusal planının ortaya konup, uygulamasının eksiksiz olarak takip edilmesidir diye özetlenebilir.

*”20. yüzyıl, bireylerin yanı sıra toplumların da yaşlanmasının gündeme geldiği bir yüzyıl oldu. 21. yüzyıl ise yaşlılık olgusunun evrensel bir sosyal sorun olduğunun kabul edilerek çok yönlü önlemlerin alındığı bir yüzyıl olmak zorunda.

*Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca 1. Dünya Yaşlanma Asamblesi’nde benimsenen “YAŞLANMA 1982-Yaşlılık İlkeleri” tüm dünya ülkelerinin konuya ilişkin düşünce ve planlama sürecine yol gösterdiği için önemli.

*Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun yönlendirdiği "1999-Dünya Uluslararası Yaşlılar Yılı” çalışmaları; yaşlıların tam katılımıyla oluşan eşitlik esasına dayalı, ayrımcılığın olmadığı, bütün yaş gruplarını kapsayan bir toplum yaratılmasında -kalkınma hakkı da dahil- bütün insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesine anlamlı katkı verdiği için önemli”.

Yukarıdaki satırlar yine Sayın sosyal hizmet uzmanı Şadiye Dönümcü’ nün yazılarından alıntıdır.

Yazılanlardan benim anladığım Türkiye olarak yaşlıların da diğer insanlara sağlanan temel hak ve özgürlüklerden faydalanabilmesi için “Uluslararası Eylem Planı"na dayanarak " ulusal eylem planın hazırlanıp titizlikle hayata geçirilmesinin kaçınılmaz olduğudur. Unutmayın her kes zamanı gelince yaşlanacak, bu günden o günlere hazırlıklı olmak her insanın asıl amacı olmalıdır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Payeleri Onos" Tur Ama Eşek Desen Kızarlar…
Toplumun Refleksi
Yaklaşan Anneler Günün" de Kadın" A Düşen Yine "Hakk-ı Sükut" Olmamalı
Sen Mutluluğun Resmini Yapabilir misin Abidin?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Coşkun Aral" I Kim Bilmez?
Nöropeptit
Attila József, Şizofren Bir Şair" İn Dizeleri
Hillary Yeni Abd Dışişleri Bakanı
Ağlayan Ankaraydı Nisanda Ben Değil
Ceviz Ağacı Üçlemesi (1)
Bir Şehri Sevebilmek
Alexis Kardeşim, Peki Livia Jaroka Neyim Olur?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Aşık Veysel [Şiir]
Bir Sevdam Var [Şiir]
Kızlar Sinisi Efsanesi [Öykü]
Domates Suyu [Öykü]
54. Kalas [Öykü]
Biraz Daha Işık! [Öykü]
Angut Kuşunun Vefası [Öykü]
Ah İsmail Ah [Öykü]
Aramızdaki Hainler (Şahmeran Efsanesi) [Öykü]
Yalnız Bir Yıldız [Öykü]


eyyüp yıldırmış kimdir?

1959 Divriği/Sivas doğumluyum.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © eyyüp yıldırmış, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.