..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Anılar > elif yıldız




8 Kasım 2008
Yaza Yaza Yaz Bitti  
Güzel günler hep çabuk geçer

elif yıldız


“nasıl da karmakarışık aslında tüm bu olanlar. Nasıl da karmaşığım aslında şuan. Bedenimden çıkıp kendime uzaktan bakabilmeliydim oysa şuan. Nasıl da yerle yeksan ve yek karşılamaktayım bu hayatı, oysa yıllar sonra tam da bu gün nerede kiminle olacağımı bilebilmeliydim. Kaç kişinin sarıldığını bilmediğim bir battaniyeye sarılmış bunları yazmaktayım.”


:BFIJ:
Sıcak olmayan, soğuğa yakın, biraz da esintili bir ekim akşamı, bir cafenin dış kısmında, açık havada arkadaşlarımla otururken üşüyüp dilediğinde her müşterinin kullanabileceği polar battaniyelerden birini aldım omuzlarıma. Arkadaşlarım hayata dair hararetli bir tartışmadaydı. Olanca gayretleriyle düşüncelerini savunuyorlardı. Başta ben de müdahil olmaya çalıştımsa da her zamanki gibi seslerin yükseldiği bu muhabbetten de geriye doğru çekip kendimi, arkama yaslandım.
Güzel bir akşamdı, hayat akıp gidiyordu; evet, bazen kanatıyordu, ama çoğu zaman da sarıyordu açtığı yaraları. Ben yaralarımızı sarışlarından, ateşimiz çıktığında alnımıza ıslak bezler koyuşlarından bahsetmek isterdim o gece, ama olmadı.
Tartışmanın seyrine göre arkadaşlarımın zaman-zaman sesleri yükseliyordu. Dakikalar geçtikçe sesleri alçaldı ve duymamaya başladım onları. Nihayet kendi sesimi duyabiliyordum.
Nasıl da garip ve şasılasıydı o an, orada dünya. Saniyeler geçmek bilmiyordu sanki. Bizi seyreden ve büyük bir güce sahip biri sanki yavaşlatıyordu zamanı. O an, orada saniyeler geçmiyordu, ama göz açıp kapayıncaya değin geçip giden güzel günlere şahit olmuştum ben. Kitaplar okumuştum göz açıp kapatıncaya değin. Filmler izlemiş güzel bir oyuncağa sahip olmuş ve bir insanı sevmiştim; göz açıp kapatıncaya değin. Hepsinin de tadı damağımda kalmıştı.
Güzel günler hep çabuk geçer, anlayamayız bile geçip gittiğini ve sonrasında gelen belki de hüzünlü günler, keskin kuru ayazda bırakır bedenimizi ve bir türlü geçmek bilmez. Güzel kitaplar; hani şu bir solukta okuduğumuz, artık çevirecek sayfa kalmadığını anladığımız o hayal kırıklığıyla dolu uzunca sürede nasıl hayret ederiz; kitabı bitirmenin ne kadar da az zamanımızı aldığına. Güzel filmler; mutlu sonla nihayete erse de kavuşabilmenin saadetiyle birbirine içtenlikle bakan o gözlerin yaşlandıklarını da görmek isteriz. Güzel bir oyuncak; ilk kırılan hep en sevdiğimiz oyuncağımız değil miydi? Ve bir insanı sevmek… Sahi hiç sevdiniz mi? Sadece sevmek için, sebep aramaya gereksinmeden, “seviyorum” diyebilmek, yaşadığınızın farkına varabilmek için. Hatta sevdiğiniz insanın yanınızdaki emanet varlığına, zoraki tebessümlerine, elinizi içtenlikle bir kere bile kavramamış oluşuna rağmen. Göz açıp kapatıncaya değin sonsuz mutluluğa erişebilmek isterdik değil mi? Peki onu hak etmek için yeterince piştik mi?
İşte tüm bunları düşünürken ve vakit bir türlü geçmezken şunları karaladım:
“nasıl da karmakarışık aslında tüm bu olanlar. Nasıl da karmaşığım aslında şuan. Bedenimden çıkıp kendime uzaktan bakabilmeliydim oysa şuan. Nasıl da yerle yeksan ve yek karşılamaktayım bu hayatı, oysa yıllar sonra tam da bu gün nerede kiminle olacağımı bilebilmeliydim. Kaç kişinin sarıldığını bilmediğim bir battaniyeye sarılmış bunları yazmaktayım.”
Son cümle bu hayatın nasıl da karmaşık olduğunu anlatıyor sanırım.
Kaç kişi sarılmıştı o battaniyeye kim bilir, benden önce kaç kişi sığınmıştı ona ısınabilmek için. O battaniyeye sarılanlardan biri o an içinden taşan bir sevinçle bir başkasına sarılıyordu belki de. Biri ölmüştü belki hatta biri tam da o an Azrail ile sonuçsuz bir pazarlıktaydı. Bir diğeri bir bebek dünyaya getiriyordu belki. Biri borçlarını düşünüyor olabilirdi, ya da baba parasıyla daha nereye kadar gidebileceğini. O battaniye beni ısıtırken geçmiş günlerde ona sarılıp da ısınan biri, o an üşüyordu belki de.
O sıcak olmayan soğuğa yakın esintili ekim akşamında, hayatla ilgili yapılan tartışmaya müdahil olmayarak saygısızlık etmiştim belki arkadaşlarıma, ama sonuca varamasam da kendimle tartışmıştım hayatın karmaşık, ama çözmeye değer yanlarını. İnsan olacakları önceden bilemez, ama ben hissetmiştim belki de ertesi gün göz açıp kapatıncaya değin ömrümden kopup giden ayların bir nihayete ereceğini. Bu yazıyı yazmaya niyetlenmeden biraz evvel okudum, çevirecek sayfa bulamadığımda, bittiğini anladığım bir kitabı daha. Evet, vakit geçmişti. Hatta duvarlar, bu koca evde yalnız olduğumu yüzüme acımasızca vurmasın diye sesli okudum, o güzelim cümleleri. Ve işte, zaman yine o akıl sır erdiremediğim güç tarafından yavaşlatılmakta. Şuan saniyeler geçiyor mu, gerçekten bilmiyorum.
Zamanı durdurmaya mı, yoksa yaşamaktan hoşnut olmadığımız saatleri geçiştirmeye mi ihtiyacımız var. Beni ölümden korkmaya kadar götüren sevinçlerim oldu ve yaşamaya küstüren acılarım. Bazen öyle mutlu oldum ki sonsuza dek yaşamaya layık gördüm kendimi, ölümün lafını bile etmeden. Bazen de bir kapı bulup çıkmak istedim bu hayattan, yaşanılanların acısı bedenimdeki tüm hücreleri sızlatırken. Düşünüyorum da zamanı istediğimde durdurup istediğimde geçiştirmemi sağlayacak bir güce sahip olsaydım ne yapardım? Sahiden kullanır mıydım o gücü. Biliyorum imkânsız, ama ya olsaydı.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Huzur Dediğin Nedir ki Oysa?
Saat 05. 50
Yalnızlığımın Birinci Tekil Şahsı
Tükendi...
Ağırlık
Manzarasız
İmkansızlıklar Hiyerarşisi
Siyah
Namussuz İkilemler

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Uzak Ne Demek [Şiir]
Özür Dilerim [Şiir]
Yokluk [Şiir]
Çekildi Damarlarımda Kan [Şiir]
Sen Giderken [Şiir]
Korku [Şiir]
Acı Veriyor Mu Parklardaki Boş Salıncaklar [Şiir]
Vakit Bu Vakit [Şiir]
Acil Servis Kapısı [Şiir]
Sana Hiç Anlatmadım [Şiir]


elif yıldız kimdir?

beni kanatan ve yarabantlarını hep yanında götürenlere yazıyorum. bana yine gülün ama içten olsun bu kez çünkü artık bardağın yarısı dolu ve yine gülün içten, beni yarım denmeyecek kadar az bırakanlar sizi terkediyorum. . .

Etkilendiği Yazarlar:
nazım hikmet, ömer hayyam, özdemir asaf, sunay akın, akkün akova, cezmi ersöz, bekir evci, monteigne, slvia plath, tezer özlü ...


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © elif yıldız, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.