..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
"Çok söz hamal yüküdür." -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > İbrahim Kilik




25 Ekim 2008
Çay Muhabbeti  
Sohbet-i Yâran

İbrahim Kilik


Bilmem nereden esti? Bu akşam, vakit geç olmadan demledim çayı. Belki de yalnızlığıma çeşni olur diye mi... Elimde içinde mis gibi demli çay, sımsıcak ince belli. Şu an yalnız yudumladığıma bakmayın, yâranla içerim eskiden beri.


:AIHH:
Bilmem nereden esti? Bu akşam, vakit geç olmadan demledim çayı. Belki de yalnızlığıma çeşni olur diye mi... Elimde, içinde mis gibi demli çay, sımsıcak ince belli. Şu an yalnız yudumladığıma bakmayın, yâranla içerim eskiden beri.

Hani, Anadolu’da lafın belinin kırıldığı, sohbetin neşvü nema bulduğu, çayın adam gibi demlendiği küçük çay ocakları vardır. Buraların müdavimleri belli. Hâlâ yerli yerindedir, insana saygı sevgi. İşte böyle mekanların, hem çayı tat verir hem sohbeti.

Nedense ben, okey taşlarının takırtısı, ver kızı al papazı patırtısı olan yerlerde çay içmeyi ve sohbet etmeyi hazzetmem. Oralar oldum olası bir kâbushâne gibi gelir bana.Her ne kadar adına kahvehâne denilse de mekanın ihtiva ettiği manzara ismin içini dolduramıyor. Çünkü, oraya gelenler, çay yahut kahve içmeye gelmiyorlar. O kişiler başka amaçla geldikleri ve o amaçların esiri olduklarından, çay da usulen demleniyor. Kazan durmadan kaynıyor. Burası söğüt gölgesi değil deniliyor. Vakti geçmiş, acımış çaylar gelip gelip, boş bardaklar gidiyor. Ne içen zevk alıyor, ne sunan.

Oysa yukarıda bahsettiğim çay ocaklarının isimleri bile sevimlidir. İnsanda güzel duygu ve düşünceler çağrıştırır. "kanaat Çay Ocağı"sabrı, azla yetinmeyi. "İkram Çay Evi"dosta, yârana ikramda bulunmayı. "Sohbet Çay Evi"dostluğu,sohbeti. Bu fasıl uzar gider hasılı.
Buraların saygın müdavimleri vardır. Kimi esnaftan, kimi cami cemaatinden. Latifeler seviyelidir. Siyasî, dinî, toplumu ilgilendiren konularda da engin sohbetler edilir,gönülleri incitmeden. herkes birbirini bilir. Çay paraları münavebeli ödenir. Buralarda, istisnalar hariç kimse çayını yalnız içmez. Edilen muhabbeti, içilen çaylar bir kat daha sıcaklaştırır.
Latifeler, her gönle bir hafiflik verir, her dudakta tebessüm olur.

Diyelim ,aylardan Ramazan ağızlar bağlı. O demlerde bu mekanlar da oruçludur sanki. Ama akşam olunca, iftardan sonra ve teravih namazlarının akabinde yine şenlenir hâne, demlenir tavşan kanı çaylar. Yârenle beraber yudumlanır. Bu hoşluk bu minval üzere devam edip gider. Tâ ki emr-i hak vaki olana dek her müdavimin uğrak yeridir çay hâneler.
Ankara,25.10.2008 İ.K



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Argodan Esintiler
"Yok Bu Şehr İçre Senin Vasfettiğin Dilber"
Kıl ve Tüy
Kılıç ve Kalem
Antalya'da Gün Batımı
Erguvan Akşamlar (N)
Yazmak Serüveni
Buğulu Günler
Muhabbet İksiri Çay
Hiçten Saadetler Ülkesi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkçe Sevdası
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Yazarlar Şairler ve Şehirleri
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 18
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 16
Ayrılığın On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabı Üstüne

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hüznümüz Kahverengi [Şiir]
Arzu 1 [Şiir]
Cin Biberi [Şiir]
Erguvanlar Lâleler [Şiir]
Zaman Dar [Şiir]
Düş Gülü [Şiir]
Mülteci [Şiir]
Dem Masalı [Şiir]
Çççççççççççççççççççç [Şiir]
Pişmanlık Bestesi [Şiir]


İbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliğin dem demleri. Bardakta keklik kanı. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramı. Alır yürekten gamı. Fincanda türkü söyler. İnce bellide mani. Zamanın gül kurusu Gülde gülşen dokusu. Rehavetten kurtarır. Pek de şirin doğrusu. Bardaktır mihmandarı. Herkesin çeker canı. Yalnız bu kadar değil. Sohbetlerin mimarı. İnce bir gülüş gibi. İçe süzülüş gibi. Ülfete kapı açar. Kaldırır hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 İbrahim KİLİK

Etkilendiği Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © İbrahim Kilik, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.