..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Barışı bulacağız. Melekleri duyacağız, göğün elmaslarla parladığını göreceğiz. -Çehov
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Tıp > Levent Ümit Temiz




25 Mayıs 2002
Hipertansiyon  
Levent Ümit Temiz
Tansiyonunuz 140/90 ın üstünde mi ?


:EGAH:
Kan basıncının, erişkinlerde, Dünya Sağlık Örgütü tarafından normal kabul edilen 140 / 90 mmHg değerlerinin üstüne çıkması halinde hipertansiyon söz konusudur.
Hipertansiyonlu hastaların pek çoğunun başlangıçta, hemen hiçbir yakınması yoktur. Hipertansiyonu olan hastalardan bazıları, özellikle sabahları uyandıktan sonra, ense bölgelerinde dolgunluk ve ağrı hissedebilirler. Bunun dışında çarpıntı, başdönmesi, yorgunluk, göğüs ağrısı, nefes darlığı, burun kanaması, görme bozuklukları gibi yakınmalar da hipertansiyonlu hastalarda olabilir.
Hipertansiyonun % 90 ında sebeb belli değildir.% 10 kadarında ise altta bir böbrek hastalığı veya hormonal bir hastalık yatar.
Sebebi kesin bilinmeyen hipertansiyona, esansiyel hipertansiyon, primer hipertansiyon ve halk arasında da asabi tansiyon gibi adlar verilir.
Genellikle 30 ila 50 yaşlar arasında ortaya çıkar. Genetik yatkınlık söz konusudur.Yani hipertansiyonlu kişilerin çoğunun, birinci dereceden yakın akrabalarında hipertansiyon tespit edilir. Ancak bu durum, hipertansiyonlu bir kişinin yakınlarında, mutlaka hipertansiyon görüleceği anlamına gelmez. Hipertansiyon oluşumunda fazla tuz alımının da etkisi vardır. Hipertansiyonu olan kişiler, fazla tuzlu gıdalar yediklerinde tansiyonları daha da yükselir. Bu durum, özellikle tuza duyarlı bazı hipertansiyon hastalarında belirgindir. Buna karşılık, kayısı, muz, patates gibi potasyumdan zengin gıdaların alınması hipertansiyonu azaltıcı bir etki göstermektedir.
Hipertansiyonlu hastalarda sigara kullanımı varsa, gerek kalp krizi gerekse inme riski çok artmaktadır. O sebeble sigara mutlaka bırakılmalıdır.
Alınan alkol miktarı ile kan basıncı arasında da lineer bir ilişki vardır. Bir başka deyişle, ne kadar çok alkol alınırsa tansiyon da o kadar yükselecektir. Günde iki kadehten fazla alkol alanlarda, alkol almayanlara oranla hipertansiyon iki kat daha sık görülmektedir. Ayrıca alkol alımı, hipertansiyonun ilaçla kontrolünü de güçleştirmektedir.
Hipertansiyonlu hastalar kilo vermelidir. Şişmanlık, hipertansiyona zemin hazırlayan çok önemli bir başka faktördür. Kilo vermek ve ideal kiloya inmek tansiyonun normal sınırlara düşmesine yardımcı olur. Gerçekten de vücut ağırlığında 1 kg lık bir azalma tansiyonda yaklaşık 1 mm Hg düşme yapmaktadır.
Hipertansiyonlu hastalar aşırı çay, kahve ve kolalı içeceklerden de kaçınmalıdır. Bu tür içeceklerde bulunan kafein, kan basıncını geçici olarak 5-10 mm Hg kadar yükseltebilmektedir.
Mümkün olduğunca stresten kaçınılmalıdır. Aşırı üzüntü ve sıkıntılar hipertansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Aşırı sedanter, hareketsiz yaşam tarzı da doğru değildir. Düzenli olarak haftada iki üç kez, yarım ila bir saatlik yürüyüşler, hafif aerobik egzersizler, tansiyonun düşmesinde ve kişinin kendini daha sağlıklı hissetmesinde son derece faydalıdır. Hipertansiyonlular, ağırlık kaldırma tarzında yapılan egzersizlerden ise kaçınmalıdır.
Hipertansiyon, hiçbir şikayete yol açmasa dahi, mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmelidir. Aksi halde kalp krizleri, felçler, kalp ve böbrek yetersizliği gibi tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Not: ABD Birleşik ulusal komitesine göre, erişkinlerde hipertansiyon sınırı 130/85 olarak belirlenmiştir.                    

.Eleştiriler & Yorumlar

:: teşekkür
Gönderen: ömer akşahan / izmir
7 Mayıs 2003
hipertansiyon yazınızı okudum.çok yararlı buldum.kendimi de sınamış oldum.çok teşekkür ederim. sevgilerimle

:: ÇOK AMA ÇOK ÖNEMLİ
Gönderen: Arzu Baytekin Mumcu / Istanbul
26 Eylül 2002
Bu yazıyı okur okumaz keşke dedim; keşke bu yazıyı 2 sene evvel okuma şansım olsaydı, belki o zaman eşsiz insan olan babamı kurtarma şansım olurdu.Çünkü 14/9 tansiyondan fazlasının sorun olduğunu bilsek de 25 tansiyonun ölümle dans olduğunu bilmiyorduk.Babam "ben alışığım bu tansiyona" derdi,2000 in o en sıcak günlerinde babam maalesef beyin kanaması sonucu bizlere veda etti.Lütfen herşeyi okumaya çalışalım,bilim teknik de olsa,tıbbi makale de olsa..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın tıp kümesinde bulunan diğer yazıları...
Guatr (Tiroid bezi büyümesi)
Diabetes Mellitus (Şeker Hastalığı)
Osteoporoz ( Kemik Erimesi )

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Altın Pati (Mayra’ya) [Şiir]
Sevdiğim [Şiir]
Sessiz Bekleyiş [Şiir]
Unutmuşum [Şiir]
Karanfil Korkusu [Şiir]
Ölüm Uzatma Elini [Şiir]
Bu Yabancı Şehrin Yağmurunda Hasretimsin Sen [Şiir]
Affediş [Şiir]
Zor Olan [Şiir]
Kapalı Oda [Şiir]


Levent Ümit Temiz kimdir?

1960 İstanbul doğumlu. İç hastalıkları uzmanı, Şiir kitabı : \'Merhaba\', 2000 Mayıs

Etkilendiği Yazarlar:
Orhan Veli Kanık, Cahit Sıtkı Tarancı


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Levent Ümit Temiz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.