..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beğenmenin başlangıcıdır. -Spinoza
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > İnceleme > Yazarlar ve Yapıtlar > Cansu




30 Aralık 2005
Edgar Allan Poe ve Kabuslar  
Cansu
Özdeksel şeylere tutkun, açgözlü bir dünyanın ortasında Poe kurtuluşu düşlerde buldu. Amerika'nın havasının kendisini boğmasına karşın Eureka'nın başlangıcına şunu yazdı: "Bu kitabı, düşlerin tek gerçeklik olduğuna inananlara adıyorum!" O kendi varlığıyla, başlı başına bir protestoydu ve protestosunu kendine özgü yollarla ilan etti." -Charles Baudelaire


:BGIE:
Dedektif ve psikolojik gerilim öyküleri yazan, öykülerinde ve şiirlerinde aslında insanların iç korkularını ve onları dehşete düşüren saplantılarını yansıtan, Gotik edebiyatın babası sayılan Edgar Allan Poe, Amerikan edebiyatının belki de en gizemli ve deyim yerindeyse ''dahi'' sayılabilecek yazarlarından biridir. Özellikle yazdığı kısa öykülerinde işlediği, bir insanın sadece kabuslarında tanık olabileceği türden korku unsurları Poe'nun en belirgin özelliğidir. Onun hikayeleri zengin bir hayal gücü ile derin bir zekanın ürünüdür ve öykülerinde yansıttığı kurgu öyle canlı ve gerçektir ki okur kendini öykünün içinde bulmakta zorlanmaz.
Poe'nun gerçekten kendi dönemine göre farklı olan öykülerini yazma şekli de öyküleri kadar ilginçtir.Yazarın öykülerini uykuyla uyanıklık arasında kalan ve rüyalarla gerçeklerin bir arada hissedildiği evrede yazdığı, rüyalarının farkında olduğu için aklına gelen fikirleri hemen kalkıp kağıda döktüğü söylenir. Aslında bu gerçekten inandırıcıdır ve buna kanıt olarak öykülerindeki rüya, daha doğrusu kabus öğeleri gösterilebilir. Onun hikayelerini tanımlamak için belkide şöyle denebilir; paranoya,dehşet,hüzün,karmaşa,vicdan azabı...Özellikle ''Kuyu ve Sarkaç'', ''Kara kedi'' ve ''Usher Evi'nin Çöküşü'' gibi öyküleri Poe'nun bu hayali ve korkutucu üslubunu en iyi örnekleridir.
Peki Poe'nun bu gizemli tarzının nedeni nedir?Yazarın hayatı incelendiğinde bu sorunun cevabı kolayca verilebilir.Yazar gerçekten kısa ve çok zor bir hayat yaşamıştır. Yaşadığı dönem boyunca tüm sevdiklerini kaybetmiş, özellkle canından çok sevdiği karısı Virginia'nın ölümü ona büyük darbe vurmuştur. Bu olaydan sonra alkole olan düşkünlüğü daha da artmıştır. Kırk yaşında Baltimore'da sokakta perişan bir halde bulunmuş ve getirildiği hastahanede ölmüştür. İşte şimdi yazarın gizemli,korku ve acı dolu öykülerinin kaynağı ortaya çıkmıştır. Yazar gerçek hayatında yaşadığı zorlukları ve acıları muhteşem zekasıyla ve üslubuyla birleştirmiş ortaya edebiyatta çığır açan ve okuyucu kitlesi gittikçe genişleyen sembolik öyküler çıkarmıştır. Aslında Poe’nun hayatı da ,ölümü de hala gizemini korumaktadır. Kimileri onun, karısını ölümünün acısına dayanamayarak öldüğünü kimileri aşırı alkolden öldüğünü, kimileri ise onun o dönemde salgın hastalık olan koleradan korunmak için aldığı kalomel adlı yüksek miktarda civa içeren ilaçtan zehirlendiğini söyler.
Depresyonlarla ve sara nöbetleriyle geçen hayatıyla, hala aydınlatılamamış ölümüyle ve mükemmel betimlemeleriyle süslü hikayeleriyle , H.P.Lovercraft tarafından''ölümün bile cesaret edemediği seyleri yazan'' yazar olarak tanımlanan Edgar Allan Poe geçmişte değeri bilinmemiş ancak günümüzde okuyucu kitlesi gittikçe büyüyen ve insan psikolojisinin derinlerine dalan yapıtlara ilgi duyanların mutlaka şiir ve öykülerini okuması gereken değerli yazarlardan biridir.


.Eleştiriler & Yorumlar

:: .......
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
13 Ocak 2006
Merhaba Cansu; Şimd'en sonra, bir lise öğrencisi olduğunu düşünerek, daha dikkatli okuyacağım yazılarını.Bu yaşta edebiyat'a ilgi duyman, yazdıklarını bizlerle paylaşman, sevindirici.Bir eğitimci olarak, bunu çok önemsiyorum.Dilimizi bozuk kullanan gençlerden sonra, böyle düzgün cümlelerle yazan bir gence rastlamak, beni sevindirdi....Sevgiyle kal...Kâmuran Esen




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yansıma - 2 [Öykü]
Yansıma - 1 [Öykü]


Cansu kimdir?

Kendimi özgürce ifade etmek ,okumak kadar yazmaktan da zevk almak , eleştirilme ve beğenilme korkusu olmadan düşüncelerimi yazmak. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Edgar Allan Poe,İnci Aral,Yaşar Kemal,Hüseyin Rahmi Gürpınar,Orhan Pamuk,Ahmet Altan, Can Yücel,Tolstoy,Dostoyevski,Puşkin,Sabahattin ali,...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Cansu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.