..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek bir sevgide diğer insanın iyiliğini istersin. Romantik sevgide diğer insanı istersin. -Margaret Anderson
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > İbrahim Kilik




1 Eylül 2012
Çaya Dair Kırk Yazı (2)  
İbrahim Kilik
Daha nice güzel günlere uyanmak temennisi ile çayı dudaklarıma götürüp bir yudum alınca güneşin aydınlık yüzü çayla beraber içime doluverdi. Bu eşsiz nimet esin kaynağımdı artık. Sözcükleri içinden ipek kanatlı ibrişim suretlileri çağırdım birer birer. Sonra onları bir araya getirdim . Fesleğenin, bardağın, güneşin hayallerine ortak olmak için kalem sarılıp kâğıda merhaba demenin hazzını yaşadım ben de. İçtiğim çay ise güne düştüğüm billur bir anı destesiydi…


:AAFG:
Gün ışığı olanca ihtişamıyla vurdu pencereden. Pencere önündeki fesleğen sabah mahmurluğunu henüz atmamıştı üzerinden şöyle bir gerindi, gevşedi. Sabah güneşin munis ışıkları fesleğenin hoş ıtırlı taze yapraklarını öperek elimdeki çay bardağına “merhaba” dedi içtenlikle. Bu merhabadan çaydan ziyade ince belli hoşlandı. Işıltılı bir gülüşle karşılık verdi merhabaya. Suyun teninde hissettiği duyguyu bu sıcak merhabada da duydu cam.

Camın şiirini yazan ustayı yâd etti bardak. Nefesindeki sıcaklığı iliklerine kadar duydu. Minnet duygusu arttı giderek ustaya. İyi ki tanime nefesi değdi. “İyi ki bana şekil verdi. Yoksa şu anı yaşayamazdım”diye düşündü. İçinde taşıdığı nazeninin sıcaklığı daha bir artırdı mutluluğunu. Üstünde kavis kavis yükselen buğuya iç geçirerek baktı. Bu güzel an için sükutla şükrünü ifa etti. Çay zamanının bir bireyi olmak ne hoş ne istisna bir duyguydu.

Çayın ünsiyet mevsiminde, nefes alan nice has avadanlık vardı: Semaver, çaydanlık, demlik, şekerlik vs. Ateşle daha önce tenıştığı geldi aklına camın. Kıpkırmızı akkor hâlinde aktığı demleri düşündü. Şimdiki hâline tekrar şükretti. Bir katre nefes, bir nebze sevgi sağlamıştı şu anki hâlini. Ömrü oldukça da nice sevgi enstantanelerine dahil olacaktı. Fena âleminde bir faniydi, yaratılmış idi. Hani Yunus’un “Severiz yaradılanı yaratandan ötürü.”dizesinin ihtiva ettiği bir yaratılmış. Bu düşünce, dünyasını daha bir aydınlattı; adeta gözleri ışıyan bir peri oluverdi.

Demliğin, çaya hürmeten baş eğidini biliyordu kendine; ama bunu asla dert etmiyordu. Çay gibi bir nazeninle hem dem olmak yeterli bir ayrıcalıktı zaten. Daha başka bir ayrıcalığın gereği yoktu. Üstelik, çay sayesinde nice elif parmalklar beline dolanıyor, nice karanfil dudaklar tenine değiyordu. Daha ne isteyecekti. Bundan maada bir şey istemek nankörlük olmazmıydı yaratana karşı… Sonra, tevazu ve nezaket ne güzel bir elbise idi. İkisi de dünya durdukça hiç eskimeyecek pırıl pırıl,tiril tiril duracak ; giyinmesini bilene pek yakışacaktı.

Güzellik, tevazu ,zarafet ve nezaketin harman olduğun bir anı solumak gözlerin aydınlığı, gönüllerin süruru olmak lüftedilmişti ince belli nazenine. Çay denilen berrak gamzeli periye mihmandarlık bir an mihmandarlık etmek hiçbir fani lezzete değişilmezdi doğrusu…

Tüm bu yaşananlara pencere önünde tanık olan fesleğen de hoş bir güne merhaba demenin hazzını yaşadı. Yeşili daha bir canlı ıtırı daha bir rayihalıydı. Gün ışığı çayın buğusuna ve ışıl ışıl bardağa daha bir özlemle ve özenle bakt. Haz ve naz elinden tutdu zamanın. Merhum Yahya Kemâl’in ifadesiyle “İnsan hayal ettiği müddetçe yaşıyordu.” Bütün bunlar bir bardağın hayali olsa da neşemize neşe kattı dudak sessiz sükut bestesi yaptı, çay nice güzel hâller ilham oldu. Geçip giden zamana düşen takvim yapraklarına rağmen hayat devam edecek, an güzelleşecek; ömrü olan da bu güzel anı yaşayacak daima.

Daha nice güzel günlere uyanmak temennisi ile çayı dudaklarıma götürüp bir yudum alınca güneşin aydınlık yüzü çayla beraber içime doluverdi. Bu eşsiz nimet esin kaynağımdı artık. Sözcükleri içinden ipek kanatlı ibrişim suretlileri çağırdım birer birer. Sonra onları bir araya getirdim . Fesleğenin, bardağın, güneşin hayallerine ortak olmak için kalem sarılıp kâğıda merhaba demenin hazzını yaşadım ben de. İçtiğim çay ise güne düştüğüm billur bir anı destesiydi…
Ankara, 01.09.2012 İ.K







Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Argodan Esintiler
"Yok Bu Şehr İçre Senin Vasfettiğin Dilber"
Kıl ve Tüy
Kılıç ve Kalem
Antalya'da Gün Batımı
Erguvan Akşamlar (N)
Yazmak Serüveni
Buğulu Günler
Muhabbet İksiri Çay
Hiçten Saadetler Ülkesi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkçe Sevdası
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Yazarlar Şairler ve Şehirleri
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 18
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 16
Ayrılığın On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabı Üstüne

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hüznümüz Kahverengi [Şiir]
Arzu 1 [Şiir]
Cin Biberi [Şiir]
Erguvanlar Lâleler [Şiir]
Zaman Dar [Şiir]
Düş Gülü [Şiir]
Mülteci [Şiir]
Dem Masalı [Şiir]
Çççççççççççççççççççç [Şiir]
Pişmanlık Bestesi [Şiir]


İbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliğin dem demleri. Bardakta keklik kanı. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramı. Alır yürekten gamı. Fincanda türkü söyler. İnce bellide mani. Zamanın gül kurusu Gülde gülşen dokusu. Rehavetten kurtarır. Pek de şirin doğrusu. Bardaktır mihmandarı. Herkesin çeker canı. Yalnız bu kadar değil. Sohbetlerin mimarı. İnce bir gülüş gibi. İçe süzülüş gibi. Ülfete kapı açar. Kaldırır hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 İbrahim KİLİK

Etkilendiği Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © İbrahim Kilik, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.