..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Şiir, seçmek ve gizlemek sanatıdır. -Chateaubriand
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > Mehmet Aluç




5 Haziran 2018
  
Mehmet Aluç
“Neden” konusunda bugün biraz zihin jimnastiği yapalım istedim.”Neden” sizce yapılan bir yanlışlığın ihanetin karşılığında “Neden” yaptın diye sorulan mıdır, yoksa bir kötü olayın zulmün sonucunu değiştirmek için, atılan adım veya bunu bertaraf etmek için bir vasıta yani araç mıdır? Yoksa “Neden” sebep illet olan bir hastalıktan dolayı söylenen “neden” oldu diye söylenilen bir söz müdür? Yoksa “Neden” etki ederek bir şeyi değiştiren, güzelleştiren midir?


:IEA:


“Neden” konusunda bugün biraz zihin jimnastiği yapalım istedim.”Neden” sizce yapılan bir yanlışlığın ihanetin karşılığında “Neden” yaptın diye sorulan mıdır, yoksa bir kötü olayın zulmün sonucunu değiştirmek için, atılan adım veya bunu bertaraf etmek için bir vasıta yani araç mıdır? Yoksa “Neden” sebep illet olan bir hastalıktan dolayı söylenen “neden” oldu diye söylenilen bir söz müdür? Yoksa “Neden” etki ederek bir şeyi değiştiren, güzelleştiren midir? Şimdi bunu elimden dilimin döndüğünce gönlümdeki his ve duygularımın aklıma getirdikleri ile anlatmaya çalışacağım. Sizlerde okuduktan sonra düşüncelerinizi eklemeyi unutmayın, okuyarak kenara sessizlik içinde lütfen çekinmeyin.

“Neden” farksız olanı bana kalırsa, farklı eden güzelleştiren ona mana anlam katarak birilerinin katkıda sağlayarak anlaşılır olmayanı anlaşılır yapmasıdır. Anlaşılmayanı anlaşılır nasıl yapacağız? Örneğin bilgisayarın var olması yetmiyor, bilgisayarın bilgisayar olması için ilk önce ona hayat can veren elektriğin olması gerekiyor ki, hayat bulsun canlansın harekete geçsin, bilgisayar olma vasfına erişsin. Bilgisayar kendi halinde bir vasıf taşımaz iken ona verilen elektrik veya pili ile diyelim ancak vasfına kavuşur ve bu vasfına kavuşması içinde bir “neden” in olması gerekir, bilgisayar olsun çalışsın, görevini yerine getirsin. Derseniz bu “Neden “ bilgisayarın bilgisayar olarak bir ”Neden” i olmadan bu “Neden” in faydası olmaz, doğrudur, Bilgisayarı yapanın da bir “Neden” i elbette bir nedeni sonuca ulaşmamız için bilgiye gereksinimimizi karşılamamamız için bunu bize “ Neden” olması,bir sonuca güzellikle varmamız için yapmış olması donatması da gerekiyor. Yoksa karşımızdaki insandan beklentimiz olurken, bu bir dostluk arkadaşlık veya insanlık olurken, bunun olmaması ihanetle sonuçlanmasının karşısında söylenilecek ”Neden” den söz etmiyorum, umarım anlaşılmışımdır. Sonuç bakımında yanlışı düzelten, kötü olanı ortadan kaldıran, insanın yararına olan her şeyin olması için atılan adım asıl olan ”Neden” dir. Yoksa “Sende mi Bürütüs” derken Sezar’ın neden yaptın dediği “Neden” değildir anlatmak istediğim.

Düşünün ki sonuç olarak insanı mutlu eden, değişmez diyerek dayatılmayla sunulan kötülüğü fikri izimleri, ortadan kaldırmak için insan’ın bir adım atarak değiştirmesine vesile olan “Neden” in güzelliğini biraz hayal edin… Zihni ve fikri paramparça eden olumsuz rol oynaması için, beynimize zorla sokulan veya yolda bir soğuk algınlığı gibi kaptığımız, temelinde insanın hayatını mutlu etmeyen değersiz fikirlerin açtığı tahribatı yok eden ”Neden”i, bu nedenle bu fikirsiz fikirlerden, düz yolları yokuş edenlerin nedeni ile bu yokuşta kurtulan insanın ıstırap ve yorgunluktan rahata ermesini için adım atan insanın “Neden” olmasını hayal edin diyorum, vesselam.

Mehmet Aluç



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Sahi Diyorum Bu Yaşadıklarımız Bir Rüya ve Kâbus Mu Diyerek Kolumu Çimdikliyorum…
Mutluluk
Hayatın Alt Üst Katmanında Yaşamak
Var mısın?

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İşte Yine Bir Tartışma ve Yalan Rüzgârına Kapıldık Gidiyoruz!
Farkına Varmak Ne Çok Zormuş (Eylül Kızımıza)
Sanat - 2 -
Yalanlara Sığınmak...
Sanat
Monolog Röportaj - 1 -
Hayat Yaşadıklarımızla Öldükten Sonra Yüzleşmedir.
Hayat veya Ömür veya Zaman Dilimi
Çırpınmak
İmza Atmak

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Asılı Kalmışım Gökle Yer Arasında [Şiir]
Dün Eylülümüz Bugün Leyla’mız Katl Edildi [Şiir]
Bu Gönülde Senin Değil mi? [Şiir]
Koşarak Var Wc’ye [Şiir]
Türkiye’m Bugün Yeniden Biçimleniyor [Şiir]
Kendimle Yalan Üzerine Atışma [Şiir]
Zaman Bu Zaman Değilse [Şiir]
Bileceğim [Şiir]
Eylül Kızım İnsanlığımızdan Utandık Battık [Şiir]
Biz Zalimi Yıktıkça Allah Bizi Hep Güçlendirecek [Şiir]


Mehmet Aluç kimdir?

1962 Malatya doğumluyum,Ankara da ikamet etmekteyim,okumayı ve şiir öykü denemeler yazmayı,gönlümdeki güzel olanları gönüllere aktarmayı seviyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl,Mevlan,Yunus Emre,Mehmet Akif Ersoy...


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Aluç, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.