..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Güzellik her yerde karşılaşılan bir konuktur. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Estetik > Fuat Türker




24 Eylül 2011
Tavus Kuşları  
Fuat Türker
Resim ve desenler nasıl kendisini yapan bir sanatçının varlığını gösterirse, tavus kuşundaki desenler de kendilerini vareden Yaratıcı’nın varlığını gösterirler.


:BECH:
Tavus kuşlarının en önemli özellikleri, tarif edilemeyecek güzellikte renklerle süslenmiş bir kuyruğa sahip olmaları. Ancak burada tarif edilen, muhteşem kuyruklarıyla gösteri yapan erkek tavus kuşları.


Tavus kuşunun bazı özelliklerine bir bakalım:


Erkek tavus kuşunda her yıl yenilenen yaklaşık 200 kuyruk tüyü var.


Tüylerden 170 kadarı göz şeklinde; bunlar ’göz tüyü’ olarak adlandırılır. Kalan 30 tüy ise yelpazeye son derece güzel görünen bir dış sınır çizen ’t tüyleri’.


Tavus kuşları kuyruk tüylerini sergilerken ortaya çıkan yelpazede göz tüyleri oldukça düzenli bir yayılım gösterir. Gözlerin her biri görünür durumdadır; çünkü yelpazede ön sırada kısa tüyler, arka sırada uzun tüyler yerleştirilmiş.


Tavus kuşu tüylerindeki desenlere baktığımızda, bunlardaki güzelliklere hayran olmaktan kendimizi alamayız. Bilim adamlarının son araştırmaları, bu desenlerin temelinde şaşırtıcı bir tasarım olduğunu ortaya çıkardı.


Bilim adamları, tüylerdeki renklerin temelini açığa çıkarmak için kuvvetli elektron mikroskopları kullandılar. Yeşil erkek tavus kuşunun tüylerinin ana gövdelerinden çıkan kılların üzerindeki daha da küçük tüycükleri incelediler. Araştırmacılar, her biri insan saçından yüzlerce kez daha ince olan 2 boyutlu küçük yapıların, tüycükler üzerinde art arda sıralandığını gördüler. Buradaki yapının, ışığı hafif farklı açılarda yansıtarak, renkteki çeşitlenmeye yol açtığı ortaya çıkarılmış oldu.


Görüldüğü gibi tavus kuşlarının tüylerinde çok özel ayarlanmış harika desenler ve özel bir tasarım olduğu çok açık. Belki de yakın bir gelecekte tavus kuşlarındaki bu yapının taklit edilmesi sonucu, rengarenk kaplamalarla yapılmış süs eşyaları görebiliriz. [*]


Peki ama böyle harika, akılcı ve ilham verici bir tasarım ilk olarak nasıl ortaya çıkmış? Tavus kuşu kendi bedeninde tüyler var edip bunlara renklendirici bir özellik katmaya karar vermiş olabilir mi? Sonra da o harika desenleri meydana getirmeyi kendisi ayarlamış olabilir mi? Hiç kuşkusuz; hayır.


Göze hoş gelen desenlerin bulunduğu bir tablonun bir sanatçı tarafından yapıldığı açıktır. Resim ve desenler nasıl kendisini yapan bir sanatçının varlığını gösterirse, tavus kuşundaki desenler de kendilerini vareden Yaratıcı’nın varlığını gösterirler. Tavus kuşunun tüylerindeki hayret verici yapıları düzenleyen ve onlardan harika desenler çıkaran, her güzelliğin gerçek sahibi olan Allah’tır. Allah, benzersiz, kusursuz ve sonsuz tüm güzellikleri sanatının içinde yaratandır.


“O Allah ki, Yaratan’dır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, ’şekil ve suret’ verendir. En güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O’nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir.” (Haşr Suresi, 24)



[*] http://www.evrimteorisi.info



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Su, Özel Yaratılışıyla Tesadüflere Meydan Okur
Arılar Yok Olursa?..
Küçük Tahta Parçasından Dev Ağaca
Delice Bir Düşünce: "Evren Tesadüflerin Eseridir"
Mucize Buluşma
Dağlardaki Mucizeler
Darwin'in Korktuğu Başına Geldi!
Bu Kuş Kuluçka Makinesi Yapıyor
Bir Devrin Hurafesi
Zaman Nedir?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Otobüs Yolculuğu [Öykü]
Köy Anılarım (!) [Öykü]
Artık Oruç Tutuyorum (Çocuklar İçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar İçin :) [Öykü]
Boyun Eğen Kutlu Kadın [Öykü]
İnkârcılar İnananların Sapmasını İsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çıkarlarını Gözetmek [Deneme]
İnsan Neden Kıskanır? [Deneme]
Konuşma Kişiliği Yansıtır [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yıldır insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazıları yazıyorum. Yaklaşık 5 yıldır Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazılarım yayınlanıyor. Yazılarımı ve inandıklarımı paylaşmak için İz Edebiyat'dayım. Ayrıca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/İstikamet Dergisi'nde çocuk yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Fuat Türker, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.