..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > ahmet alpan




12 Temmuz 2011
Neden Ölüme Uçuyorlar?  
ne yazık ki her yıl bir kaç kayıp veriliyor

ahmet alpan


Evet riskli, hem de çok riskli ama o derecede keyifli bir spor yamaç paraşütü. Tüm güvenlik kurallarına uyunca da risk minumuma iniyor.


:BAGD:
Her yıl en azından bir kaç kişi ölüme uçuyor Ölüdeniz’de. “PARAGLIDING” dediğimiz yamaç paraşütünden bahsediyorum. Türkiye’nin, Bursa’da dahil olmak üzere, bir çok yerinde yapılıyor bu keyifli spor. Ancak ne yazık ki her yıl bir kaç kayıp veriliyor, bir kaç kişi ağır yaralanıyor ve bazıları da sakat kalıyor. Yerli, yabancı turistler ve kimi zaman da onları uçuran pilotları yitiriyoruz ne yazık ki. Bunun çok çarpıcı nedenleri var.
Her kaza, aynı nedenle olmuyor tabii ki. Kimi malzemenin standartlara uygun olmamasından kaynaklanıyor, kimi pilot hatası, kimi de birazdan anlatacağım gibi düpedüz intihar... Fakat nedeni ne olursa olsun çoğu kazanın gerçek nedeni aynı soruna bağlanıyor.
Bu konuda bir yasa, yönetmelik, kontrol mercii, ne denirse densin,yok!
Önce 5-6 yıl önce Ölüdeniz’de yaşanan hazin bir olayı anlatayım da sonra bu konuya yine dönelim.
İsim verip kapanan yaraları deşmeye gerek görmüyorum. Bir yamaç paraşütü pilotunun anlattıklarını anlatacağım size. Bu pilot eğitimini yurt dışında almış, bölgenin yetenekli ve çok dikkatli pilotlarından biri. Yaşadığı kabus haricinde de başka hiç bir kazası yok. Ancak başına gelen bu elim olaydan sonra uzun süre uçamadığını da aktarayım. Şimdilerde öz güvenini kazandı ve mesleğe devam ediyor.
Gelelim olaya; Bir İngiliz hanım yamaç paraşütü yapmak ister. Tesadüf bu uçuş deneyimli pilot arkadaşa düşer. Yer brifingi verilir. Güvenlik önlemleri anlatılır ve alınır. Baba dağ’ın tepesinden yükselirler. Hava gayet güzel ve uçuşa uygundur. Tam kayaların tepesine gelindiğinde, bu turist hanım emniyet kemerini açar ve kayar. Deneyimli pilot ani bir hamleyle kadını elinden kavrar. Ancak başarılı olamaz. Şöyle anlatıyor olay bu pilot arkadaş, “elimi bir an tutar gibi yaptı ve sonra bıraktı. Elveda deedikten sonra avularımdan kayıp gitti. Bu bir intihardı”
Ne yazık ki bu tip olaylar yaşanıyor.
Şimdi esas konumuza dönelim. Bu işin belirli bir yasası yönetmeliği yok demiştik. İş böyle olunca da arada eğitimini tam almamış pilotlar, standartlara uymayan ekipman ve tam anlamıyla yapılamayan kontroller kazalara davetiye çıkartıyor. Evet riskli, hem de çok riskli ama o derecede keyifli bir spor yamaç paraşütü. Tüm güvenlik kurallarına uyunca da risk minumuma iniyor.
Esas iş standartları ve kuralları koymak ve bunu çok sıkı takip etmek.
Aynen motorlu yelkenkanat dediğimiz “mikrolight” da olduğu gibi.
Bu konuya devam ederiz ileride. Umarız gereken bir an önce yapılır da başka acılar yaşanmaz.
Bu yıl 8'inci kez düzenlenen Ölüdeniz Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Madımak Oteli'ndeki yangında yaşamını yitirenlerin anısına gerçekleştirilen yamaç paraşütü etkinliğinde olduğu gibi.
Haberleri kaçıranlar için hatırlatalım;
Okan Üniversitesi Aşçılık Bölümü öğretim görevlisi Sevgi Çekiç ile paraşüt pilotu 27 yaşındaki Okan Arıkan paraşütün kontrolden çıkması sonucu yaralanmıştı. Yaralılar helikopterle düştükleri Babadağ'dan alınarak Fethiye Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış her 2 yaralının da çeşitli yerlerinde kırıklar olduğu belirlenmişti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın türkiye kümesinde bulunan diğer yazıları...
İşkembe İsyanı

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mihmandar

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yolculuk [Şiir]
Açılım [Şiir]
Can Baba [Eleştiri]


ahmet alpan kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ahmet alpan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.