..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşk eski bir masaldır ama her zaman yepyenidir. -Heine
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Özcan İşler




28 Ekim 2010
Cumhuriyet, Milli Onurumuzun Simgesidir  
Özcan İşler
Cumhuriyet, milli onurumuzun simgesidir. Demokrasinin uygulama düzenidir. Erdemli ve namuslu insanlar yetiştiren, yüksek ahlâki değerlere ve üstün niteliklere dayanan bir yönetimdir. Milli egemenlik dışında hiçbir gücü geçerli saymayan çağdaş anlayışın yücelişidir. Cumhuriyet rejim değişikliği biçimde bir yenilenme değildir, olağanüstü bir yenilenmedir; yeniden doğmadır. Hukuksal açıdan en gerçekçi bağımsızlık ve milli egemenlik olgusu saydığımız Cumhuriyetimizin 87. yıldönümü hepimize kutlu olsun.


:BJAD:
CUMHURİYET, MİLLİ ONURUMUZUN SİMGESİDİR

Türkiye Cumhuriyetinin temeli, Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşında atılmış, yeni Türk varlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafından bütün dünyaya kabul ettirilmiştir. 29 Ekim 1923’te kurulan Cumhuriyet idaresiyle de, Türk Milleti kendisine en layık yönetim şeklini bulmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşı olan Büyük Millet Meclisin 23 Nisan 1920’de açıldıktan sonra 24 Nisan 1920’de de Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti kuruldu. Gerek meclis, gerek hükümet başkanlığına Atatürk seçildi. Kurtuluş Savaşı’nı bu hükümet yürüttü. 20 Mayıs 1920’de Fransızlarla ateşkes antlaşması, 16 Mart 1921’de Ruslarla Moskova Antlaşması, 13 Ekim 1921’de Ruslarla Kars Antlaşması, 20 Ekim 1921’de Fransızlarla Ankara Antlaşması hep Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti tarafından imzalandı. Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın 30 Ağustos 1922’de Büyük zaferle sona ermesi üzerine 11 Ekim 1922’de Yunanlılarla Mudanya ateşkes antlaşması yapıldı.
1 Kasım 1922’de saltanatın da kaldırılması ile Osmanlı Hanedanlığı sona erdi. Vl. Mehmet (Vahdettin) 17 Kasım 1922 gecesi İngiliz savaş gemisine binerek Avrupa’ya gitti. 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Böylece Millet Meclisi Hükümeti, Kurtuluş Savaşı ile anayurdu düşmandan kurtardığı gibi, antlaşmalarla da yeni bir Türk Devletinin doğduğunu bütün dünyaya kabul ettirmiş oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920’den beri, millet adına Devleti idare ediyordu. Bu yeni devlet Cumhuriyetten başka bir şey değildi. Meclis Başkanı olan Atatürk, Cumhurbaşkanı görevini yapıyordu. Şimdi sıra yeni devletin adını koymaya gelmişti.
13 Ekim 1923’te Ankara, Türkiye Devletinin başkenti oldu. 29 Ekim 1923’te de saat: 20.30’da “Yaşasın Cumhuriyet” sesleri ve alkışlar arasında Cumhuriyet ilan edildi. Böylece “Ya istiklâl, ya ölüm!” parolası ile başlayan savaş dünya tarihinde benzeri az görülen bir destan yazılarak sona ermiş, bu şerefli millet de layık olduğu mükemel idare şekline “Cumhuriyete” kavuşmuştu.
Atatürk, TBMM’nin kuruluş gününü çocuklara, Samsun’a çıkış gününü gençlere, zafer gününü Silahlı Kuvvetlere ve Cumhuriyetin ilan edildiği günü de Büyük Türk Milletine armağan etmiştir. Egemenliğin, özgürlüğün, bağımsızlığın taçlandığı bugün, siyasal ve milli birliğimizin de görkemli bir devlet yapısıyla bayraklaştığı gündür. Bu değerleri özetleyen Cumhuriyeti sonsuza kadar korumak ve savunmak Atamızın hepimize ve özellikle Türk Gençliği’ne verdiği birinci görevdir.
“Bu neticeyi Türk Gençliğine emanet ediyorum. Ey Türk Gençliği, birinci vazifen Türk İstiklâlini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.”
Atatürk (Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi)
Cumhuriyet, milli onurumuzun simgesidir. Demokrasinin uygulama düzenidir. Erdemli ve namuslu insanlar yetiştiren, yüksek ahlâki değerlere ve üstün niteliklere dayanan bir yönetimdir. Milli egemenlik dışında hiçbir gücü geçerli saymayan çağdaş anlayışın yücelişidir. Cumhuriyet rejim değişikliği biçimde bir yenilenme değildir, olağanüstü bir yenilenmedir; yeniden doğmadır. Hukuksal açıdan en gerçekçi bağımsızlık ve milli egemenlik olgusu saydığımız Cumhuriyetimizin 87. yıldönümü hepimize kutlu olsun.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Şairin Ömrü Şiirlerinin Ömrü Kadardır

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yakarış [Şiir]
Kurşun Eder Susarım [Şiir]
Cemreler Düştü Duymadın [Şiir]
Ya Susmaz Bülbül Ol Ya Gülü Anma [Şiir]
Son Aşkı Biz Yaşadık [Şiir]
Öğretmen [Şiir]
Ruhumuzu Kanattı Bizi Anlamayanlar [Şiir]
Gün Birlik Günüdür [Şiir]
Beni Kimse Sevmedi Senin Sevdiğin Kadar [Şiir]
Gönül Dilim Sevgi Benim [Şiir]


Özcan İşler kimdir?

Gerçek şiiri arayan, şiir yolunda yolcu.

Etkilendiği Yazarlar:
Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Özcan İşler, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.