..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalınamayanı anlatıyor. -Victor Hugo
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Toplum > Baran Kaya




24 Mart 2009
Bindik Bir Alamete,gideyoz Gıyamete. Hemide Oyanyıverekten!  
Baran Kaya
Birinin koşarak durağa gelip,aniden durup,ellerini cebine koymasını normal karşılamıştı insanlar.


:AIJH:
Yetişemeyeceğimi sanarak ve bundan dolayı koşarak otobüs durağına yaklaştım.Gecenin karanlığından olsa gerek uzaktan,otobüsün numarasını yanlış görmüşüm.Ancak iyice yaklaşınca fark ettim durumu ve dursam mı,devam mı etsem,bozuntuya vermeyip otobüse binsem ve bir sonraki durakta insem diye “birazdan rezil olacağım” korkusu ile çeşitli kurtuluş çareleri üreten ve aslında çaresiz olan beynim birden ayaklarıma amaçsızca durma emrini verdi.Evet durdum.İnsanların garip ve “ne yapıyor lan bu mal” edalarıyla beni süzdüklerini hissediyordum.Göz ucuyla bir sağımdakilere bir solumdakilere baktım.Ortada öyle bir şey yoktu.Birinin koşarak durağa gelip,aniden durup,ellerini cebine koymasını normal karşılamıştı insanlar.Kendimi rahatlatmak adına etrafımı tekrar tekrar yokluyordum.Birden biri -sanrım beni rahatlatmak adına- “Ya seçimlerde yaklaşıyor.Ne olur?”,diye bir soru attı ortaya.”Sen nasıl istersen öyle olsun abim benim.”,diye lafa atılasım vardı.Çünkü bu hamleyle beni paranoyak bir zihin harbinden kurtardı.Hemen önümdekini seçim malzemesi yapmıştı beynim.Bu sefer çaresi vardı.
Önümde duran bir çöp kamyonuydu.Ne alakası var demeyin.Bu aralar sayıları nasılda arttı.Arı gibi çalışıyorlar.Kesin bir dümeni vardır.İşin ters yanı kamyon otobüs durağında durmuştu.Sanki duraktakilere “bakın!belediye çalışıyor.”,havası veriyordu.Ama çöp kamyonunun yaptıkları bu kadarla sınırlı değildi.Birazdan yol açacağı şeyi kendi de bilmiyordu.Derken otobüs geldi ve çöp kamyonu durakta olduğu için durağın biraz ilerisinde durdu.Bende o tarafa yakın olduğumdan hemen fırlayıp bindim otobüse.Boş yer bulup hemen yayıldım.Gerçek durakta duran insanlar biraz yorularak bindiler otobüse tabi.
Belediye otobüslerinin aslında politik yanı olduğunu düşünüyordum.Hatta pazarcılardan ve kahvelerden de.Çünkü toplumsal denetim mekanizmasının,toplumda yarattığı etkilerin canlı gözlem yerlerinden biri.Ama bu konuya girip meseleyi uzatmaya niyetim yok.Konuya döneceğim.
Arkadan binen yaşlı bir amca nefes nefese şöföre:”Neden durağında durmuyorsun.Biraz da benim gibi yaşlıları düşün”,diye söylendi.
Şöför:-Durakta çöp kamyonu vardı.Ben ne yapayım?” diye biraz tehditkar,biraz doğu şivesiyle,biraz da “ulan her gün milyon tane insanla uğraşıyorum” havasındaydı.
-Ben mi koydum kamyonu?,dedi amca.
-e ben mi yokdum?
-durağında duracaktın.
-her yer benim durağım kardeşim.sana mı soracağım?
-baban mı yaptı?
-He babam yaptı?
Amca ayağı kalktı.Birden ortalık karıştı.Ama bu kadarla sınırlı değildi.Amca şöförü şikayet edecekti. Çıkışı yoktu. Ve bir numaraya bakıyordu.
-05yüz… dur sen.Şikayet edeceğim seni.
-Kime edersen et.Senden mi korkacağım? ,sanırım bu bir soru değildi.
-Arıyorum.Hakaret etti diye.
-Amcacığım hakaret etmedim.İkaz ettim. Burada şöför geri adım atar gibi oldu. Ardından da bir sessizlik.Tam olay yatışıtı derken.
-Tuu.Hem numarayı yazıyorsunuz hem de yoksunuz.Aradığım kişiye ulaşılamıyormuş, bağırarak söyledi ki herkes duysun ve artık bir taraf seçmek zorunda kalsın.”Haklıyım ben”,diye bağırıyordu içten içe.Birde olayın buraya kadar uzaması otobüsün diğer eşrefini buram buram çekiyordu.ve sonunda olan oldu.Arkadan Karadeniz şiveli bir adam “Amca haksızsın kamyon durakta duruyordu.” Dedi.
Başka biri
-“Hayır daha önünde duruyordu durağın.Arkasına sığabilirdi”
-“Durakta duruyordi deyim saa” diye biraz da bastırınca Karadenizli,”Başkabirine” susmak kalıyordu.
Karadenizli ile yaşlı amca üzerine yoğunlaştı kavga.Ve gittikçe de çirkinleşmeye başladı.Önceleri insanların ilgisini çekerken şimdi gürültü kirliliği vasfına doğru ilerliyordu.Tartışmacı iki adam da durumu fark etmiş gibi insanları tekrar bir saflaşmaya çağırırcasına iddialar attılar ortaya.
-Ben 70 yıldır bu şehirde yaşıyorum
-Bende 40 yıldır ne var.
Bir ara yaşlı amca”Otobüse binerken şikayet edenler şimdi susuyorlar” diyerek kavgayı nasreddin hoca’nın “fil hikayesi”ne bile çevirmeye çalıştı.Tabi tutmadı.Ve birazdan gelecek olan hamle ile tartışmanın seyri tamamen değişiyordu.
-Ben burada insanların haklarını savunuyorum.
-Sen içmişsun kardeşum.Sarhoş bir insan benum hakkimi savunamaz.
Evet yaşlı amca sarhoştu.çünkü tam arkamda oturuyordu ve bu cümleden sonra burnunda yaptığı solumalarla sıcak ve bira kokulu nefesimi ensemde hissediyordum.Ama bu bir belaltı vuruş sayılmalıydı.Bir fauldu.Artık ahlakı yoktu tartışmanın.Etiği tükenmek üzereydi.Belki de –bence- bu yüzden tartışmanın son seyri şöyleydi:
-Artık içmektemi suç ulan!
Devamını anlatmayacağım.Sonrasında merak edilecek bir şey yok.Yalnızca bu kadarı yerel seçimler öncesi “güzel ülkemin sanço panza kılıklı insanları”nı anlatır sanırım.Ayrıca otobüslerin de aslında nasıl bir “politik fantezi” gözlem alanı olduğunu gerçekliyor.Ve tartışmalar devamlı kopyala-yapıştır halini almaya başladı kendi çevremde.Otobüste bile.
Ayrıca devamını anlatmayacağım dedediğimde yalan söyledim çünkü tam o noktada otobüsten iniyordum.Valla ne yalan söyliyeyim devamını çok merak ediyorum.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tük - Etmeye İlişmek yada İlişmeyi Tük - Etmek

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Masaldaki Canavar [Şiir]


Baran Kaya kimdir?

ayrıntı

Etkilendiği Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Baran Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.